Prikladno odijevanje na svetom mjestu i u svakidašnjem životu

Ljepota je put do Boga

Vrijeme je korizme i promišljanja o načinu kako biti sličniji Isusu, kako mu se približiti, kako mu otvoriti srce i dopustiti da On njime vlada svaki dan iznova. Vrijeme posta i molitve može nam poslužiti i za ispit savijesti na području odjevanja. Shvaćam li ulogu odjevanja u svakodnevnom životu? Shvaćam li da svaka prilika zahtjeva određeni način odjevanja? Što je prikladno? Što nije prikladno? Pridajem li sakramentu Euharistije značaj svojim odjevanjem?

Od malena su nas naše mame oblačile u robicu koja je njima bila lijepa i dostupna. Kako smo odrastali razvijali smo smisao za lijepo, za moderno, za svoj stil odjevanja. To je tema koja se posebno tiče djevojaka. Nudi nam se puno stilova, modnih detalja i pravila odjevanja. Odjeća je način na koji komuniciram s okolinom. Odjećom želimo poslati poruke velikodušnosti ili sebičnosti: npr. danas je običan dan, ali želim ga drugima uljepšati svojim izgledom ili danas želim da svi pogledi budu usmjereni samo na mene, tj. na dijelove tijela koje ću istaknuti.

Marija kao stilistica

Odjeća ne mora biti markirana niti skupa da bi se u njoj izgledalo elegantno, privlačno, prirodno. Odjeća može otkriti kreativnost osobe i njenu slobodu duha bez obzira na pravila odijevanja, a nikako ne bi trebala biti odraz ovisnosti o modi, izgledu. Kad se nađemo u dućanu i sve što nalazimo je ili prozirno ili preusko ili prekratko, možemo se osjetiti nemoćno i reći da jednostavno nemamo ništa prikladno za kupiti. Možemo zamoliti dragu Gospu Mariju, najljepšu među ženama, da nam bude stilistica kod odabira odjeće; da nam pomogne pronaći dobru kombinaciju za priliku za koju se pripremamo – škola, fakultet, sv. misa, svadba, izlazak, sportske aktivnosti... Trudimo se uvijek biti svjesni svojeg dostojanstva, dostojanstva djece Božje! Kraljevi, princeze... uvijek paze na svoje odijevanje, zašto ne bi i mi?!

Letak koji se nalazi na kraju ovoga teksta je plod promišljanja, razgovora i traženja odgovora na pitanje prikladnog odijevanja na svetom mjestu, u crkvi. Uskoro dolazi toplo vrijeme i vrijeme podjele sakramenata prve svete pričesti, svete potvrde, sakramenta ženidbe. Kao mladi katolici razmislimo o toj temi i budimo jedni drugima potpora u očuvanju dostojanstva djece Božje i kroz odjevanje. Dragi kumovi, kume pa čak i uzvanici vama bliskih osoba, kao pripremu za sakramente koje će vaša kumčad ili prijatelji, rodbina primiti, možete iskoristiti i letak u sklopu ovoga teksta kao pomoć u razumijevanju smisla odjevanja i njegovih granica.

Marija je najljepša među ženama – dušom i tijelom; ona je najkraći put do Boga. U tom smislu ne čudi izjava Benedikt XVI, „Ljepota je put do Boga“.

 Letak: Ljepota je put do Boga

Autor: Ivana Ropuš / Mladi Župe bl. Alojzija Stepinca

Objavljeno: 12. 03. 2015. u kategoriji Prigodno