Međunarodni dan solidarnosti

Živjeti za druge

Svake se godine u svijetu 20. prosinca obilježava Međunarodni dan solidarnosti, kojeg su 2006. godine ustanovili Ujedinjeni narodi kako bi istaknuli važnost solidarnosti s ciljem smanjenja siromaštva u svijetu. Suvremeni svijet obilježen je globalizacijom, znanstveno-tehnološkim napretkom i globalnom gospodarskom krizom što dovodi do rastuće nejednakosti među ljudima. Solidarnost je, kako ističe UN, jedna od temeljnih vrijednosti međunarodnih odnosa u 21. stoljeću, pri čemu bi razvijeni narodi trebali voditi brigu o siromašnim i nerazvijenim zemljama. Bivši poljski predsjednik i inicijator solidarnosti, Lech Walesa, istaknuo je kako je „solidarnost jedina logična mogućnost za uspješno suočavanje s današnjim izazovima, kao što su glad, epidemije, nerazmjerna raspodjela izvora i terorizam.“ Stoga je promicanje kulture solidarnosti i duha dijeljenja nepohodno u međunarodnim odnosima. 

Međunarodni dan solidarnosti u vremenu došašća

Nalazimo se u vremenu došašća, vremenu radosti, mira i nade. To je vrijeme koje nam je darovano kako bismo pripremili svoje srce za rođenje Isusa Krista. On, Sin Božji, odabrao je roditi se u štalici, uzeo je ljudsku malenost i krhkost i učinio se potrebitim. Na to nas upućuju i Isusove riječi: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25, 40). Tko je to „najmanji“? Tko je moj bližnji? To su oni koji su najpotreniji naše pomoći i pažnje - siromašni i bolesni. Na taj način, došašće nas iznova podsjeća kako je čovjek društveno biće, biće odnosa. On živi u zajednici i nužno treba pomoć zajednice kako bi se u njoj razvijao, rastao i bio siguran. Stoga nije slučajno što Međunarodni dan solidarnosti obilježavamo u vremenu ljubavi i nade, kako bi skrenuo našu pažnju na ljude u našoj zajednici, mjestu, domovini i svijetu koji su potrebni naše pomoći.

Kako biti solidaran?

20. prosinca diljem svijeta bit će obilježen Međunarodni dan solidarnosti. Veliku važnost u tome imaju vlade zemalja i građanske organizacije koje svojim nastojanjima rade oko izgradnje boljeg i pravednijeg svijeta. Pitaš se kako ti možeš biti solidaran/a? Solidarnost podrazumijeva djelovati u korist drugoga, pritom ne očekujući ništa zauzvrat. U vrijeme božićnih blagdana provodi se najviše humanitarnih akcija i koncerata za pomoć zemljama trećeg svijeta, za oboljele od teških bolesti, za pomoć siromašima itd. Možeš se pridružiti nekoj karitativnoj zajednici, donirati prehrambene proizvode, odjeću i obuću, igračke, organizirati u svojoj župi ili mjestu neku dobrotovrnu akciju za pomoć najpotrebnijima. Također, osim materijalne pomoći, važno je znati i darovati svoje vrijeme u obliku odlaska u posjet starijima i nemoćnima, djeci u bolnicama, siromašnim obiteljima u svome mjestu. Primjera i mogućnosti je bezbroj. Važno je samo znati da nije dovoljno biti solidaran samo za vrijeme božićnih blagdana, već da solidarnost mora postati temeljna osobina i sposobnost kršćana tijekom cijele godine, upravo onako kako nam je to svojim životom i djelima pokazao naš Učitelj, Isus Krist - biti solidaran znači - živjeti za druge, dati sebe drugima.

Autor: Marta Jagunić

Objavljeno: 16. 12. 2014. u kategoriji Prigodno