Film koji vraća vjeru u životne vrijednosti

Nadarene ruke

Istinita priča o siromašnome mladiću koji uspijeva postati jedan od najboljih svjetskih neurokirurga - to je Gifted Hand, priča o Benjaminu Carsonu.

Film započinje u operacijskoj sali u kojoj neurokirurg Ben Carson (Cuba Gooding Jr.), obavlja osjetljivu operaciju mozga. Nakon operacije, saznaje da je pozvan da riješi slučaj sijamskih blizanaca spojenih glava. Svjestan da, do tada, nije postojao slučaj razdvajanja sijamskih blizanaca u kojem su obje osobe preživjele, pristaje na put u njihov rodni grad kako bi pobliže analizirao njihovu situaciju. U Njemačkoj upoznaje tromjesečne bebice i njihove roditelje koji sanjaju kako bi mogli pomoći svojim mališanima.

Snaga majčine ljubavi

Zatim film gledatelje vraća u Benovu prošlost: dugi flashback prati ključne faze njegova života. Prva scena prikazuje Bena kao jedanaestogodišnjeg dječaka koji je imao problema u školi. Bila je to 1961. godina. Bio je najgori u razredu: sve su mu ocjene bile loše, djeca (većinom bijelci) su ga ismijavala, a ni izljevi ljutnje ga nisu spašavali. Kada Benova majka saznaje istinu o sinu, traži rješenje kako bi mu pomogla. Dok je s njim učila, slučajno otkrije da joj sin ima problema s vidom. Nakon što sinu nabavi naočale, potiče ga na učenje kako bi stekao što više znanja.

Samohrana majka (Kimberly Elise) se trudi djeci pružati sve kako bi uspjeli u životu. Sama ih odgaja pošto njihov otac ima drugu obitelj. Kako nije imala prilike napredovati u životu, sinove potiče na učenje i čitanje. Iako se dječaci bune što im majka brani češće gledanje televizijskih programa poput svojih prijatelja, tjerajući ih da slobodno vrijeme provode u knjižnici - Ben počinje uživati u novom zadatku. Knjige bude maštu u njemu, što ga dodatno motivira za rad. Na koncu, njegov trud počinje pokazivati vidljive rezultate i u školi.

Uvijek na meti zadirkivanja

Za samo nekoliko mjeseci, Ben postaje najbolji učenik u razredu. Čak sudjeluje i pobjeđuje i na pravopisnim natjecanjima. Osim toga, školski kolege ga više ne smatraju glupim što utječe na njegovo samopouzdanje. Nažalost, nisu svi bili sretni zbog njegovog uspjeha. Bilo je i onih koji su ga podsjećali da je crnac i gdje mu je mjesto.

Nakon što Ben promjeni školu, ulazi u loše društvo. Njegov „divlji“ temperament ponovno dolazi do izražaja. U obitelji raste napetost radi njegovih ispada. Majka i brat počinju strepiti jer se na najmanji problem on razljuti. U međuvremenu, novi „prijatelji“ nagovore ga da si nabavi nož za obranu u slučaju opasnosti. Taj njegov bijes upravo kulminira kada ga jedan od novih prijatelja počne zafrkavati radi klasične glazbe koju sluša. Ben tada vadi nož i krene na dječaka. Na sreću, oštrica pukne pa nema posljedica.

Jedna od najprestižijih bolnica u svijetu

Godine 1969. Ben se upisuje na Sveučilište Yale i odlučuje da želi studirati medicinu. Fasciniran mozgom i njegovim neobjašnjivim funkcijama, odlučuje da se želi specijalizirati neurokirurgiju. Tamo upoznaje Candy, mladu kolegicu zaljubljenu u glazbu koja mu postaje djevojka. Ona mu pomaže da se najbolje pripremi za ispite koji su mu bili ključni za napredovanje.

Nakon diplome (1976. godine) sudjeluje u natječaju za specijalizaciju u području neurokirurgije u bolnici Johns Hopkins, jednoj od najprestižnijih bolnica na svijetu. Na početku nije baš najbolje prihvaćen, ali trudi se obavljati svoj posao najbolje što može.

Operacija zapisana u povijest medicine

Godine 1985. Ben operira djevojčicu koja boluje od čestih napadaja zbog teškog oblika epilepsije, koju drugi liječnici nisu bili u mogućnosti izliječiti. Ova osjetljiva operacija promjene u mozgu djevojčice postaje jako interesantna svim tadašnjim medijima. Istovremeno, Candy i Ben su zaokupljeni njenom trećom trudnoćom. Uz dva sina, Candy sada očekuje dvije blizanke koje bi se uskoro trebale roditi. Jedne noći, Candy budi Bena usred spavanja radi bolova i krvarenja. Nakon duge operacije, liječnici priopćuju Benu da će mu supruga biti dobro, ali su izgubili obje nerođene djevojčice. Tada Ben odlučuje boriti se za razdvajanje sijamskih blizanaca.

Ben i njegov tim prošli su obuku o postupku razdvajanja za koje su se spremali pet mjeseci kako bi bili spremni na sve. Sama operacija je trajala dvadeset i dva sata, a sudjelovali su razni timovi: kardiolozi, plastični kirurzi, anesteziolozi i drugi, kako bi sve bilo spremno za mališane. Blizanci su uspješno razdvojeni i roditelji ih napokon mogu vidjeti. Cijela bolnica vrvi novinarima koji čekaju vijesti o razdvajanju blizanaca. Nakon toga, Ben postaje važna ličnost u povijesti medicine.

Nadarene ruke su ekranizacija autobiografije ovog svjetski poznatog neurokirurga koji je svjetskoj javnosti poznat po razdvajanju sijamskih blizanaca. Film iz 2009. godine je režirao Thomas Carter. Glavnu ulogu tumači Cuba Gooding Jr. koji izvrsno tumači odraslog dr. Bena Carsona.

Film je lagan za pogledati, ali također i vrlo dirljiv, poučan, nadahnjujuć i vraća vjeru u životne vrijednosti. Pokazuje kako je tanka nit koja dijeli kriminalca od genijalca te je svakom potrebno pružiti drugu priliku u životu. Benjamin Carson je postao jedan od najcjenjenijih pedijatrijskih neurokirurga na svijetu, što mu je donijelo Predsjedničku medalju slobode koja predstavlja najviše civilno odlikovanje. Medalju mu je uručio predsjednik George W. Bush.

Autor: Roberta Vitković

Objavljeno: 15. 01. 2014. u kategoriji Što čitati/gledati