Marijana Petir | "Biti čovjek" je ponovno u modi

Kruh naš svagdašnji daj nam danas

Na svijetu živi oko sedam milijardi ljudi. Ne postoje dva ista otiska ljudskih prstiju. Na svijetu živi stotine tisuća zebra. Ni kod jedne nije ponovljen isti raspored šara na koži. U svemiru se vrte milijarde i milijarde planeta. Nijedna nije ista drugoj. Bog stvara sve originalno i nigdje nije ostavio kopiju.

Jedino je čovjeka Bog stvorio na svoju sliku i rekao mu: "Napunite zemlju i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji!" (Ps 1, 28). Jedino ljudskoj osobi Bog poručuje: "Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj!"(Iz 43, 1). Ako tako mnogo Bog drži do ljudske osobe, zašto mi sami jedni druge ne cijenimo i ne vrednujemo? Zloupotreba slobode i ljudskih spoznaja može dovesti do propasti ljudskog roda. Bog je stvorio svijet reda, a čovjek unosi nered. Bog je postavio čovjeka u Edenski vrt da ga obrađuje i čuva, a on ga razara. Nepoštivanje Božjeg plana je uništavanje svijeta, degradiranje ljudske osobe i vodi u gubljenje sretne vječnosti.

Čovjek se zaigrao...

Neki kažu da će manipulacija genima izazvati katastrofu većih razmjera od atomske bombe. Čovjek znanstvenik se „zaigrao“ i dobio kukuruz i soju s genom bakterije; jagode i rajčice s genom ribe... Genetski inženjering - prijenos gena iz jedne u drugu vrstu - prekršio je prirodni zakon „barijere vrsta”. Ali, to nije sve! Stvorena je neograničena mogućnost „redizajniranja”, poboljšanja, preinačavanja organa, pa i organizama po želji i volji bilo koga, za bilo što... Genetski se inženjering upleo u proizvodnju i distribuciju hrane, operirajući tako nad tijelom čitavog čovječanstva i svekolike prirode! Bogate zemlje bogate se na uštrb siromašnih pod krinkom dobrotvornosti, spašavajući navodno gladne s genetski modificiranom hranom, iako svi dobro znaju da pitanje gladi nije pitanje hrane već pitanje politike.

Hrvatska – jedinstvena u Europi

Na svu sreću, naši seljaci su puno mudriji nego ovi koji donose odluke u tzv. razvijenim državama pa im ne pada na pamet da kupuju i siju GMO sjeme i truju zemlju od koje žive. Kroz aktivnosti koje smo provodili posljednjih deset godina izborili smo se da sve županije u Hrvatskoj zabrane sjetvu GMO sjemena, pa i u pokusne svrhe. Po tome je Hrvatska postala jedinstvena zemlja u Europi jer je jedina država koja je u potpunosti slobodna od GMO-a.

Dugoročna orijentacija Hrvatske mora biti održivi razvoj - razvoj koji zadovoljava današnje generacije bez dovođenja u pitanje opstanka budućih generacija. Kao mala zemlja, mali smo zagađivač - i u regionalnom i u lokalnom smislu. Dobro očuvan okoliš mora postati naša komparativna i konkurentska prednost i u budućnosti - posebno u segmentu proizvodnje hrane, kao potpora lokalnom stanovništvu; te plasmanu u turizmu i, sve izglednijem, izvozu. Dodamo li tome činjenicu da se u Hrvatskoj danas ne proizvodi genetski modificirana hrana i da kreću značajne inicijative za povećanje površina pod ekološkom poljoprivredom, otvara nam se jedinstvena mogućnost opredjeljenja da budemo zemlja očuvane prirode i hrane proizvedene na tradicionalan način, po čemu možemo biti izuzetno prepoznatljivi.

Zemlja nam je dana samo na korištenje

Zato je cjelokupna hrvatska javnost, zajedno s poljoprivrednim proizvođačima, ostala zatečena šutnjom onih koji su dobili mandat štititi hrvatske nacionalne interese nakon što je u javnost procurila vijest da će Europska komisija u Europski parlament poslati Uredbu kojom će zakonski propisati korištenje unificiranog sjemenja, a ujedno kažnjavati one koji koriste autohtono sjeme. Stručnjaci upozoravaju da će zbog ovakve Uredbe stradati mala obiteljska gospodarstva i domaće sorte, a status Hrvatske kao zemlje slobodne od GMO u potpunosti biti doveden u pitanje. Potrošačima će se bitno smanjiti mogućnost izbora kada budu kupovali povrće, voće i žitarice jer će poljoprivrednicima biti ograničeno što mogu sijati, a poljima će zavladati industrijske sorte.

Pokušaj kreiranja europske legislative kojom se poljoprivrednicima oduzima kontrola nad sjemenjem igra je moćnih i bogatih koji u utrci za profitom zaboravljaju da nam je Zemlja dana samo na korištenje. Oni ne razumiju ono što hrvatski seljak živi kao svoju filozofiju. Jedino seljak zna da Bog oprašta svakome, čovjek nekome, a priroda nikome, i tako se i ponaša. No, pravo je pitanje znaju li to oni koji donose odluke i koji trebaju štiti hrvatske nacionalne interese? Jesu li i njih za obiteljskim stolom učili molitvu čiji je sastavni dio: „Kruh naš svagdašnji daj nam danas“? Znaju li oni da podržavanjem ovakve Uredbe uzimaju kruh ne samo poljoprivrednicima koji su stvarni čuvari hrvatskog prostora, već i cijelom hrvatskom narodu pa i svojoj djeci?!

Autor: Marijana Petir

Objavljeno: 06. 05. 2013. u kategoriji Kolumne, Marijana Petir