Gospodine, što mi je činiti?

Iz Evanđelja po Marku (Mk 16, 15-18)
I reče im: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se. A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro.“

Tko si, Gospodine?

Nalazimo se pred tobom, Isuse. Zakoračili smo i u novu kalendarsku godinu. Pred nama su novi lijepi trenutci, kušnje, izazovi, ali i nove odluke. Pitamo se: tko si Ti za nas Isuse? Jesi li Ti dio naših odluka? Stoga se nalazimo ovdje, potpuno otvorena srca, bez imalo licemjerja i priznajemo Ti sve svoje slabosti, nesigurnosti, loše odluke, i sve ono što nas udaljeva od Tebe. Neka nam nova godina bude ispunjena Tvojom prisutnošću u svakom našem danu, susretu, u našim odlukama. Jesmo li spremni primiti Gospodina u svoje srce? Jesmo li spremni obratiti se i poći za Gospodinom? Isuse, obraćenjem naša vjera u Tebe postaje prava, čvrsta... Iskrenim obraćenjem postajemo novi ljudi, nova stvorenja, a o tome nam govori i sveti Pavao apostol kada kaže: “Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.” Pitamo se kako to učiniti. Kako se odmaknuti od izazova i oduprijeti se svemu što nam je nametnuto? Prikazati svoj život Bogu znači dati mu slobodu u našem životu, dopustiti mu da ispravi sve što je u našem životu nekad krenulo krivim putem, otvoriti mu svoju dušu, te mu dopustiti da na svijet gledamo njegovim očima. Jesmo li spremni to učiniti?

Ustani, pođi i reći će ti se što ti je određeno učiniti

Bog nikad od mene ne traži ništa što mi neće pomoći ostvariti. I zato me svaki dan poziva: „Ustani! Kreni za mnom! Ostavi sve iza sebe, nije važno! Ja sam taj kojeg trebaš slijediti i tek ćeš tada znati pravi put!“ Zato ga sada zamolimo da nam daruje svoju mudrost, da uvijek možemo donositi odluke koje su u skladu s njegovom voljom, i birati ono što je za naše dobro. Zamolimo ga da nas oslobodi svake navezanosti na predmete, pojave i osobe iz ovoga svijeta, da se možemo u slobodi srca uvijek velikodušno odazivati njegovu pozivu i neprestano rasti u vjeri, ljubavi i zajedništvu s Njime. Zahvalimo mu što nam uvijek daje novu priliku za duhovni rast i što nikad, baš nikad, ne odustaje od nas. Zahvalimo mu na svim milostima primljenima po ovome trenutku u kojem jesmo, a sve odluke koje danas donesemo položimo u Njegove svete ruke. Postoji jedna divna stvar koja se događa kad Boga stavim na prvo mjesto, a to je da sve drugo postaje moguće uz njegovu pomoć. Isus će na drugomu mjestu reći: „Tražite najprije Božje kraljevstvo, a sve drugo će vam se dodati.“ Daje nam, Gospodin, veliko obećanje, samo ako mu povjerujemo: „Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se...„ Vjerujem li to?

Molitva vjernika

1. Gospodine, obnovi u Crkvi svojoj vjernost Evanđelju te da svojim životom bude glas vječnosti i putokaz nade koja preobražava svijet, molimo te.
2. Gospodine, obdari one koji su u službi naviještanja Božje riječi proročkom hrabrošću i pomozi da dosljednošću života pružaju svjedočanstvo o ljepoti nasljedovanja tvoga puta, molimo te.
3. Gospodine, daj da se naša župna zajednica u što većem broju okuplja oko tvog euharistijskog stola, molimo te.
4. Gospodine, rekao si: „Pođite u cijeli svijet i navijestite Radosnu vijest svakomu stvorenju“. Daj da bez ikakvog straha i s Tvojom pomoći to i činimo, molimo te.
5.Gospodine, daj da  mladi koji se osjećaju izgubljeno, koji su se odali lošim navikama i koji su bez jasnoga cilja u svojem životu pronađu pravi put koji ih vodi prema Tebi  Gospodine, molimo te.
6. Gospodine, nagradi svako dobro djelo naših pokojnih u svome kraljevstvu, molimo te.

Autor: mladi župe sv. Petra apostola, Zaprešić

Objavljeno: 27. 01. 2014. u kategoriji Pobožnosti