Kardinal Rylko o Svjetskom danu mladih

To je djelo Krista

“Sjetite se da je plod Svjetskog dana mladih  uvijek veći od onoga što smo uložili u  posao. To nije samo i isključivo naš posao. Iznad svega, to je djelo Krista “, rekao je kardinal Stanisław Rylko, predsjednik Papinskog vijeća za laike na misi s Organizacijskim odborom Svjetskog dana mladih Krakow 2016., prenosi Ured za mlade Hrvatske biskupske konferencije.

Kardinal Rylko se u svojoj propovijedi pozvao na tri načela evangelizacije koja bi trebala biti temelj aktivnosti svih radnika i volontera Svjetskog dana mladih. Navedeni principi izloženi su u učenjima triju papa: Svetog Ivana Pavla II, Benedikta XVI. i Franje. Osvrćući se na nauku utemeljitelja Svjetskog dana mladih, kardinal Rylko naglašava “primat milosti u životu Crkve”. On ističe da je naš zadatak molitva za tu milost. Oslanjajući se na riječi Benedikta XVI., predsjednik Vijeća naglašava način na koji promišljamo o Božjoj riječi: “Mi smo sluge Riječi Božje. Mi smo sluge vinograda Gospodnjeg, a ne njegovi vlasnici. To nas uči poniznosti”.

Kardinal se pozvao na drugo načelo, načelo gorušičina zrna. Kao u biblijskoj paraboli, gorušičino sjeme opisano je kao najmanje, kao što se i oni koji rade na velikom Božjem djelu mogu osjećati maleno. “Zahvaljujući Božjoj milosti ovo malo sjeme postaje stablo, moćno stablo”, rekao je kardinal. “Ovaj zakon uči nas nadi.“

Treći princip je  takozvani princip sjemena koje se stavlja u zemlju te mora umrijeti kako bi urodilo plodom. Pozivajući se ponovo na evanđeosku prispodobu, Benedikt XVI. i kardinal Rylko, nakon njega, podsjećaju nas na nužnost ove smrti, odnosno uzimanja svog križa u duhu Evanđelja. “Vi u Organizacijskom odboru Svjetskog dana mladih sigurno ste se uvjerili u to mnogo puta, svi smo se uvjerili,” istaknuo je propovjednik.

Kardinal je potaknuo odbor na ostvarivanje poziva pape Franje na evanđeosku radost. “Svatko od nas koji sudjelujemo u djelu evangelizacije, osobito u evangelizaciji  mladih, mora znati kako mladima prenijeti radost Evanđelja”, rekao je. Kardinal je također upitao sve okupljene: “I vi, članovi Organizacijskog odbora, kao i volonteri, pokušavate biti svjedoci radosti Evanđelja. Radosti koja nije temeljena na nekom ljudskoj računici, već radost koja proizlazi iz primarnog uvjerenja da smo sudionici Božjeg djela. ”

Na kraju se kardinal obratio svim nazočnima: “Čestitam vam na poslu koji ste do sad već učinili. Najvažnija faza stoji pred vama. Želim vama, cijelom odboru na čelu s biskupom Damianom, da vas upravo ti principi evanđeoskog rada, o kojima sam govorio ovdje, prate. Da  služe kao na putu koji je ispred vas “.

Papinsko vijeće za laike sudjelovalo je na  Drugom Međunarodnom susretu za Svjetski dan mladih u Krakowu 2016., koji se održao od 25. do 29. studenog, u Kalwariji Zebrzydowskoj i u Wadowicama. Uz kardinala Rylkoa, nazočni su bili biskup Josef Clemens, oci Miguel Delgado-Galindo i Joao Chagas, kao i Giovanna Guerrieri-Nalin, Elizabeth Hawkins, Rafael Nava-Ureña, Marcello Bedeschi i Luigi Marchitelli. Sastanku su nazočili i predstavnici više od 100 biskupija, pokreta i međunarodnih zajednica, koji su imali priliku čuti prezentacije o stanju priprema, uvjetima za sudjelovanje, načinu registracije za Svjetski dan mladih i tako dalje. Ovo je bila prigoda za postavljanje pitanja i razmjenu iskustava. Izaslanici su također posjetili mjesta planirana za događanje na svjetskom danu mladih – Krakov Błonia, Campus Misericordiae u općini Wieliczka, svetište Svetog Ivana Pavla II. i svetište Božanskog Milosrđa, te Kalwariju Zebrzydowsku i Wadowice.

Autor: Ured HBK za mlade

Objavljeno: 11. 01. 2016. u kategoriji Vijesti