29. nedjelja kroz godinu

Pogledaj oko sebe i služi!

Imaju li obzira sinovi Zebedejevi? Ili ne znaju što ištu? Traže prva mjesta – razumiju li koju i kakvu odgovornost traže? Biti uz Isusa, piti čašu koju on pije – znači slijediti njegov put. Taj put nije nimalo lagan i jednostavan. Piti čašu s Kristom znači dijeliti s njime njegovu sudbinu. To je put žrtve i muke, boli i patnje, križa i umiranja… Zapravo, to je istinski put ljubavi, iskrene i jedinstvene.

Služiti siromasima - u tome se zahtjeva prvenstvo

Riječ je o ljubavi prema Bogu i čovjeku. To znači odreći se sama sebe. Zaboraviti na sebe i vlastiti uspjeh, karijeru. Međutim, sinovi Zebedejevi stvaraju ljubomoru i zavist među ostalom desetoricom. Isus suzbija bolesne ambicije tako što im pokušava objasniti da je jedini put prvenstva služenje. Čovjek koji želi biti vođa, prvi autoritet, mora biti sluga, posluživati one koje želi okupiti i voditi. To je poprilično težak i ne baš primamljiv Isusov zahtjev. Tko je od nas ljudi spreman na takvo što? Ima onih, vjernih Kristu koji su tako činili i čine. Poznate su nam osobe poput Majke Terezije iz Kalkute, o. Ante Gabrića… i mnoštvo drugih. Može se! Služiti siromasima, Jahvinim siromasima – obespravljenima, marginaliziranima, ožalošćenima, bolesnima, na rubu života – u tome se zahtjeva prvenstvo, vodstvo, autoritet. Služiti poput Krista – po Kristu, s Kristom i u Kristu! Rekao bi sv. Ignacije Loyolski: „Sve na veću slavu Božju!“ Protivi li se služenje ljudskom dostojanstvu? Ne, nikako! To ne znači poniženje… Dapače, samo sposoban i mudar čovjek zna služiti, izabrati pravi trenutak i prave ljude potrebne služenja.

Tko želi biti najveći, neka bude poslužitelj

Isus postavlja i podiže druge kriterije ljudskog dostojanstva, od kojih je svakako najveće: suobličenje s Kristom. Nažalost, svjedoci smo da je ljudska bolna točka – lov na prva mjesta, vodstvo i autoritet. Primamljivo je biti službenik ili barem prvi savjetnika, bliski suradnik. Tako je u Crkvi, tako je i u društvu. No, Isus govori: „Nije tako među vama! Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.“ Zar je učenik veći od Učitelja? Kako možemo biti veći od Krista i zbog svoje ugode mijenjati spasiteljev nauk? Problem našega vremena je taj što ne samo da nam je ispod časti služiti bližnjemu, nego ne želimo niti „svoje vrijeme uludo utrošiti“ kako ne bismo ugrozili vlastitu ugodu i lagodnost života. A s druge strane "trubimo" o ljepoti evanđelja i godini milosrđa i oduševljeno komentiramo svaki popularni potez pape Franje, koji ponekad postaje usamljen u životnoj praksi iskrenog življenja radosti evanđelja.

Zato kršćanine, probudi se ti što spavaš i zavijetlit će ti Krist! Pogledaj oko sebe i služi – Bogu i braći ljudima! Nemoj tražiti prva mjesta, jer ne znaš što išteš. Ali, ako želiš ostati vjeran i dosljedan Kristu, pit ćeš čašu koju je Krist pio, što podrazumijeva žrtvu i poniznost, mudrost i razboritost, davanje samoga sebe, prihvaćanje tuđeg križa, dobivanje Božje snage i Božjeg blagoslova. Ali i usrećivanje i svoga bližnjega svakom dobronamjernom gestom koja stvara radost i zadovoljstvo na licima drugih ljudi!

Autor: vlč. Darko Rogina

Objavljeno: 18. 10. 2015. u kategoriji Duhovne misli