Drugo žalosno otajstvo krunice

Koji je za nas bičevan bio

Hoteći ugoditi svjetini, Pilat im pusti Barabu, a Isusa izbičeva i preda da se razapne. (Mk 15, 15)

Uvjeren sam kako za svakog kršćanina meditacija Kristovih muka ne može biti nešto samo apstraktno. Svaki događaj koji je Krist proživio, osobito kroz svoju muku, nosi u sebi jedan određeni misterij koji se ponavlja u svakom kršćaninu da bi se na taj način mogli sve više suobličavati Kristu (usp. Rim 8, 29) i time ispuniti smisao našega života, bivajući alter Christus (drugi Krist).

Kršćanine, zašto šutiš?

Meditirajući Isusovo bičevanje tražio sam gdje je Isus i danas bičevan. Dobro znamo da svaki naš grijeh možemo gledati kao jedan novi udarac po njegovu presvetom tijelu, ali nije tu pitanje samo osobnih grijeha, nego i onih cijeloga društva. Možemo izmučenog Isusa vidjeti u socijalnim nepravdama, napuštenima i zaboravljenima na ulici, izrabljivanim radnicima, ali osobno ga u ovom trenutku najviše osjećam u zlostavljanim ženama, to jest onima koje su prisiljene na prodaju svoga vlastitog tijela. Danas, 21. ožujka 2014. kroz središnje ulice Rima pronosit će se trometarski križ i moliti, kroz pobožnost Križnoga puta, za „razapete žene“, kako je i nazvana ova inicijativa. Želio bih vas pozvati da zajedno kroz ovu meditaciju prođemo razmišljajući i moleći za završetak ovog zla koje nas okružuje, a da toga nekada nismo ni svjesni (ili ne želimo biti svjesni).

Pilat želi ugoditi svjetini i pušta im Barabu. Baš u Barabi možemo gledati sliku naših najprljavijih ugoda. Važno je da ispunim svoje potrebe i želje, a radeći to nije me briga pati li onaj do mene zbog toga i nanosim li mu time teške rane, koje možda nikada neće moći ublažiti. Zar nije ovo ugađanje svjetini nešto kao legalizacija prostitucije? Neka je naša savjest mirna, ionako su one same to izabrale. Nije istina! Don Oreste Benzi, veliki borac protiv ovoga zla koji je cijeli svoj život posvetio ovoj borbi i čije se djelo nastavlja kroz zajednicu „Papa Ivan XXIII.“, uvijek je ponavljao: „Nijedna se žena ne rađa kao prostitutka, iza je uvijek netko tko je tjera da to postane.“ Država će često sve učiniti kako bi ugodila svjetini, ne razmišljajući koliko se zla time nanosi onim najugroženijima, kao što je i Pilat učinio s Isusom iako je spoznao njegovu nevinost, ali strah i oholost osuđuju nevinost i čistoću, a raspaljuju prljavu ugodu i strast. Želim se zapitati jesam li i ja u svome malenom kozmosu pilatovao drugima?! Jesam li se zbog straha sakrio u četiri zida svoje sobe i dopustio da ovakvo zlo i nepravda prođu nekažnjeno? Kršćanine, zašto šutiš?! Znaš li da time odobravaš svaki udarac biča po tijelu svoga Spasitelja?

Krist pati, umire i kroz njezinu priču

„(...) A Isusa izbičeva i preda da se razapne.“ I ove žene su ostavljene i predane ulici. Svaki onaj auto koji se zaustavi do njih, svaki onaj koji im priđe kako bi ih iskoristio, bič je koji udara po njihovu nevinom tijelu. Tako ih se bičuje dok ne počnu osjećati ništa, kako mi je i posvjedočila jedna od tih djevojaka dok sam s njom razgovarao. „Ja više nisam sposobna osjećati“, bile su njezine riječi. To je trenutak raspeća. Tijelo postaje mrtvo i nije više sposobno za ništa pa ni za jedan obični osjećaj prihvaćenosti i ljubavi, ostaje samo strah, osjećaj iskorištenosti i umrtvljenja. Krist pati, umire i kroz njezinu priču. Imam li kršćanskog osjećaja blizine za patnju svoga bližnjega, brata ili sestre?

Spontano dolazi pitanje - pa što ja mogu učiniti? Prva, i danas možda najveća stvar, je prestati se skrivati i šutjeti. Moramo se pokrenuti! Usmjeriti svoj pogleda prema periferijama, na što nas toliko poziva i papa Franjo, izići iz nas samih i zauzimati se u borbi protiv nepravde. Dragi brate i sestro u Kristu, već sada možeš početi djelovati ovom krunicom koju ćeš izmoliti. Preporuči zagovoru naše nebeske Majke sve one koji trpe nepravdu, osobito one djevojke koje su prisiljene prodavati svoje tijelo, neka Ona koja je sva Čista i sva Lijepa, vazda Djevica, ozdravi rane koje su nanesene ovim djevojkama, neka svojim majčinskim rukama previje svaki udarac biča koji su morale pretrpjeti, neka kod njezina Sina izmoli bolju budućnost za njih i kroz naše djelovanje prestanak i uništenje ovoga zla koje razara mlado nevino tijelo.

Autor: Boris Jozić

Objavljeno: 21. 03. 2014. u kategoriji Pobožnosti