Posebni dani u crkvenoj liturgijskoj godini

Znate li što su kvatre?

Kvatre su dani u crkvenoj liturgijskoj godini posvećeni odnosu između Boga i čovjeka. U tim danima se posvećujemo postu, molitvi i dobrim djelima. Kvatre ciklički prate svjetovnu godinu i na taj način je posvećuju četiri puta godišnje. Postoje proljetne, ljetne, jesenske  i zimske kvatre. Svake imaju svoju ulogu. U tim tjednima Crkva uzima srijedu, petak i subotu kao dane posebnog susreta s Bogom u molitvi, djelima milosrđa i slično.

Proljetne, ljetne, jesenske i zimske kvatre

Proljetne su kvatre posvećene pokori i obraćenju i počinju u prvom korizmenom tjednu. Na taj način nas Crkva još jačim glasom poziva na obraćenje. U početku Crkve krštenje je označavalo kraj obraćenja i početak novog života. Ali danas se krstimo već na početku života i učimo se pravim kršćanskim vrijednostima i načinu života. Svatko je sklon padovima, pa nas, u ovom vremenu, Crkva poziva na poboljšanje. Zašto ne iskoristiti priliku za novi početak već pri početku godine?

Ljetne kvatre započinju nakon Pedesetnice. Kroz taj tjedan se cijela Crkva moli za posvećenje ljudskog rada i za urod zemlje. Ove kvatre su, na poseban način, cijenjene u zemljoradničkim obiteljima. Jednom prigodom bl. kardinal Alojzije Stepinac je rekao da zbog toga zemljoradnici imaju puno veće pouzdanje u Boga. Nakon truda kojega su uložili prema tome koliko je tko mogao – predaju sve u Božje ruke.

Jesenske kvatre imaju ujtecaj na cijelu Crkvu. Posebno na mlade. Posvećene su upravo njima. Započinju sredinom rujna. Kroz taj tjedan Crkva svoje molitve i post čini s nakanom izgrađivanja katoličke mladeži, kao i za duhovna zvanja. Ovdje se provodi u djelo ona Isusova: Molite, dakle, Gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju. (Mt 9, 38) U ovom tjednu je velika odgvornost na svima nama. Oni koji su se već odlučili za posvećeni život mole za mlade koji još nisu donijeli takvu odluku, dok mladi, kao uzvrat, mole za njih.

Zimske kvatre obilježavaju vrijeme prije Božića. Drugi tjedan Došašća, a prije 17. prosinca. Potiču nas na zahvalnost Bogu zbog svih dobročinstava koja nam je Bog učinio na duhovnom i materijalnom polju. Također, u ovom tjednu se kršćane potiče na posebnu dobrotvornost prema bližnjima i potrebitima. Tako završimo godinu s osjećajem zahvalnosti i nadom da će i sljedeća biti takva (ako ne i bolja). Ovaj način posvećivanja godine me podsjeća na molitvu časoslova gdje, oni koji ga mole, svoj dan posvećuju na više načina i više puta u danu.

Crtice iz povijesti

Ovaj običaj u Crkvi je nastao kao način spriječavanja poganskih obreda koje su koristili Rimljani u vremenu kada je kršćanstvo bila državna religija. Rimljani su imali svoje obrede povezane s poljoprivredom tri puta godišnje. Budući da je teško u ljudima izvesti odmah potpuni preokret – treba ih privikavati na nove običaje. To se čini na temeljima onoga što već poznaju. Tako se uzelo da se godina posvećuje više puta godišnje. Bilo je to lako prihvatljivo, te se brzo počelo primjenjivati. Već u 9.stoljeću Karlo Veliki uvodi ih u Galiji, a zatim i papa Grgur VII. 1078. godine konačno određuje termine i uvodi ih u rimsku liturgiju. Danas, tako, imamo u Rimskom misalu misne obrasce, kao i misna čitanja, koja se koriste u tim povlaštenim danima u godini kako bi nas pobudili na razmišljanje o onome bitnom u Crkvi i svijetu. Predviđeno vrijeme kvatri valja pravilno iskoristiti i na osobnu izgradnju – tome i služe.

Autor: fra Nikola Jurišić

Objavljeno: 08. 12. 2014. u kategoriji Prigodno