Milosrdni poput Oca

Papa Franjo 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, otvorio je Jubilarnu godinu milosrđa. Katolička Crkva preuzela je tradiciju slavljenja godine milosrđa od Židovske braće. Naime, svakih 50 godina u Izraelskom narodu proglašavala se Jubilejska godina milosrđa. Tada se oglašavala truba (jobel) koja je pozivala narod da se okupi na proslavu svete godine, kao vremena pomirenja za sve. Tijekom njezina trajanja narod je bio pozvan obnoviti dobre odnose s Bogom, s bližnjima i sa stvorenjima, a sve u duhu besplatnosti. Poticalo se, među ostalim, opraštanje dugova, pružanje posebne pomoći onima koji su zapali u bijedu, poboljšavanje odnosa među ljudima i oslobađanje robova. U godini milosrđa važno je bilo otkriti Božje milosrđe, ali onda isto milosrđe drugima darovati.

U Starom zavjetu se koriste razni izrazi kada se govori o milosrđu od kojih su najznačajniji rahamim i hesed.

Rahamim izražava nagonsku privrženost nekog bića drugomu. Prema Semitima središte tog osjećaja nalazi se u majčinu krilu (u utrobi), mi bismo rekli u srcu. Time se želi opisati Božja ljubav i nježnost prema narodu poput ljubavi majke prema djetetu. Stoga se prorok Izaija pita: „Može li žena zaboraviti svoje dojenče, ne imati sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila ja tebe zaboraviti neću.“ (Iz 49,15). Takva ljubav uključuje stvaranje prostora za druge u sebi i sposobnost suosjećati, trpjeti i radovati se s našim bližnjima.

Drugi hebrejski izraz za milosrđe, hesed, označuje vezu što sjedinjuje dva bića i uključuje vjernost. Time milosrđe dobiva čvrst temelj; ono nije više puki odjek nagonske dobrote ili osjećaja zaljubljenosti, nego je svjesna, željena dobrota. Izraelci su iskusili da je Bog vjeran savezu s narodom kojeg vječno ljubi i kojem vječno oprašta bez obzira na njegove propuste. Tu je ujedno razlika između Božjeg milosrđa i ljudskog. Jedan prijatelj mi je rekao šaljivu rečenicu za svoju suprugu: „Jedan dan je volim da bih je pojeo, a drugi dan mi je žao što je nisam pojeo“.

To je naša ljudska ljubav. Ponekad tako snažna, emocionalna, predana, a ponekad tako krhka, slaba i nestalna. No, Božja ljubav koja se pokazuje kao milosrđe očituje se u osjećajnosti, ali i u vjernosti. Baš zbog toga je papa Franjo želio da geslo godine milosrđa bude: „Milosrdni poput Oca“! Molimo danas za dar Očevog milosrđa koje nas jedino može naučiti da ljubimo vjerno, predano i potpuno besplatno.

Autor: vlč. Domagoj Matošević

Objavljeno: 10. 12. 2015. u kategoriji Duhovne misli