Uz Svjetski dan učitelja

Biti učitelj - životni poziv

Kada izgovorimo riječ učitelj kod svakoga od nas javljaju se različite asocijacije. No svi se možemo složiti kako u zadnje  vrijeme čitamo i slušamo o čestim uvredama, pa čak i napadima na učitelje i profesore. Pitamo li se što je tome razlog? Ako se vratimo u ne tako davnu prošlost, možemo vidjeti da je učitelj bio jedno od najcjenjenih i najutjecajnih zanimanja, učitelj je bio osoba koju se poštuje, uvažava i cijeni. Nakon samo nekoliko desetljeća događa se nešto posve drugačije... Zanimanje učitelja sve se manje cijeni, učitelji trpe uvrede, neki čak i fizičke napade.

Kada se prisjetim svog izbora zanimanja buduće učiteljice, mogu reći da je bio vrlo lak. Poučavanje je oduvijek bila moja ljubav. Još kao dijete sa svojim prijateljima glumila sam da sam učiteljica, a oni su bili moji učenici. Odrastanjem je ljubav prema poučavanju drugih samo jačala, a tako i moja ljubav prema djeci. Učiteljski fakultet bio je logičan slijed nakon završene srednje škole. Nakon divnih i gotovo idiličnih dana na fakultetu, zakoračivši na svoje prvo radno mjesto shvatila sam da je stvarni posao učitelja potpuno drugačiji od onoga čemu nas uči škola ili fakultet. To je stvarni svijet s mnogo lijepih i neponovljivih trenutaka, ali isto tako i s mnogo  životnih problema i situacija na koje ne možemo utjecati, a svakako djeluju na nas. Tako naši učenici postaju dio našeg života, njihova radost postaje naša radost, njihov uspjeh naš uspjeh, a njihove suze i naše suze.

Biti dobar učitelj nije samo zanimanje, već pravi poziv. Učitelj je djeci poučavatelj, prijatelj, moralni stup, oslonac i potpora. Mi učitelji djeci ne prenosimo samo  znanje, već i radost i toplinu; pomažemo im da otkriju svoje talente, da razviju samopuzdanje te da shvate koliko su vrijedni. Pravi učitelj djecu oblikuje u ljude na kojima će jednoga dana ostati svijet. Nije li takva činjenica predivna?         
                                                                                                                                                                           
Iako je u današnjem svijetu koji je prepun kritika, loših namjera, podvala i drugih teških trenutaka teško ostati vjeran svojim idealima, trebamo se prisjetiti tih „malih ljudi“ koji u nama vide osobu koju će pamtiti cijeli život. Oni su naša misija i blagoslov.

Svim kolegicama i kolegama želim sretan Dan učitelja.

Autor: Kruna Čengić

Objavljeno: 06. 10. 2014. u kategoriji Prigodno