O nama

Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije djeluje od 1997. godine otkada zajedno sa svećenicima, vjeroučiteljima i animatorima mladih brine i koordinira rad s mladima na području čitave Nadbiskupije. U Uredu je aktivno angažirano dvadesetak mladih volontera koji Povjereniku za pastoral mladih pomažu pri planiranju i realizaciji projekata.

Danas Ured za pastoral mladih pomaže u realizaciji i ostvarenju pastoralnoga rada s mladima u župama diljem Nadbiskupije, ali i organizira brojne susrete na razini dekanata, grada, regija i šire.

Pastoralna godina započinje nadbiskupijskim hodočašćem mladih u Mariju Bistricu, a u ljetnim mjesecima mladi animatori borave u Domu sv. Martina na Malom Lošinju. Mladi Zagrebačke nadbiskupije jednom godišnje hodočaste u zagrebačku prvostolnicu, u korizmi zajedno sudjeluju u pobožnosti križnog puta na Ksaveru, a uoči Svih Svetih okupljaju se na misnom bdjenju Holywin.

Od pastoralne godine 2017./2018. Ured samostalno provodi Temeljnu formaciju i Opću specijalizaciju animatora u okviru programa "Mladi za mlade" Hrvatske biskupske konferencije. Proteklih godina specijalizirano je više 150 župnih animatora.

Ured za pastoral mladih priprema mlade i pruža im organizacijsku potporu za sudjelovanje na Susretima hrvatske katoličke mladeži, Svjetskim danima mladih, tezeovskim hodočašćima povjerenja na zemlji.

Ured za pastoral mladih zadužen je i za pastoral studenata i sportaša pa stoga pri Uredu za pastoral mladih djeluju dva odjela: Odjel za pastoral sportaša te Odjel za dušobrižništvo studenata kojeg sačinjavaju Povjerenik, studentski kapelani i sami studenti.

Povijest ureda

Od svog osnutka Katehetski ured Zagrebačke nadbiskupije brinuo je o pastoralu mladih. Pri Katehetskom centru održavali su se tjedni susreti kateheta mladih te srednjoškolskih vjeroučitelja. Voditelj kateheta mladih bio je dr. Josip Baloban, a voditelj srednjoškolskih vjeroučitelja dr. Alojzije Hoblaj. Početkom Domovinskoga rata te ponovnim uvođenjem nastave katoličkog vjeronauka u osnovne i srednje škole ti se tjedni susreti prestaju održavati.

Na sjednici Katehetskog ureda 30. siječnja 1993. godine odlučeno je organizirati pastoral studenata u studentskim domovima grada Zagreba, nakon čega je vlč. Josip Stanić imenovan dušobrižnikom studenata u studentskim domovima. U ožujka 1997. godine zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić imenovao je dr. Zvonimira Kurečića koordinatorom za pastoral mladih, a nekoliko mjeseci kasnije uspostavljeno je i Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, čiji je prvi povjerenik bio svećenik Marijan Gradinšćak (1998.–2001.). Nakon njega kao povjerenici su djelovali Robert Šreter (2001.–2002.), Božidar Tenšek (2002.–2006.), Antun Sente (2006.–2007.), Domagoj Matošević (2007.–2011.), Ivica Budinšćak (2011.–2015), Ivan Valentić (2015.-2020.), Kristijan Tušek (2020.-2023.) i Filip Šešek (2023.- ).