Ljubav mora biti nošena samo ljubavlju i to je njezin jedini teret

Brak je mrak!

Pohod Pape Benedikta XVI. Hrvatskoj zaslužan je za upoznavanje mog muža i mene. Bio je to početak jednog divnog prijeteljstva koje je iz dana u dan postajalo sve čvršće i jače. Razgovori, poruke i susreti doveli su nas do odluke da zajedno krenemo koračati u istom smjeru vođeni Njegovim koracima. Vjera i ljubav kao zajedničke crte u našim svjetonazorima vodile su nas prema sve dugoročnijim planovima za budućnost. Shvativši da je osoba pored nas upravo ona s kojom bismo željeli proživjeti svoj život, odlučili smo stupiti u sakrament Ženidbe.

Brak je darivanje

Brak je tako kratka riječ, a tako velikog značenja. Papa Franjo je rekao da je brak „sakrament koji nas vodi u srce Božjeg plana, koji je plan saveza s njegovim ljudima, sa svima nama, plan zajedništva, brak je simbol Božje ljubavi prema nama“. Nemam baš previše iskustva za pričati o tome, ali mogu reći da je brak najveće bogatstvo. Mora se graditi na čvrstoj i pravoj ljubavi koja dolazi od Boga. Temelj za uspješan brak su svakodnevna molitva, razgovori, praštanja... Naravno, brak nije bajka u kojoj je sve savršeno, već treba puno razumijevanja, vjere, tolerancije i popuštanja. Brak je darivanje, a supružnici su najvažniji dar jedno drugome. Tako više ne brinemo samo za sebe, već i za svog supružnika, a nipošto ne smijemo zaboraviti da imamo u potpunosti uz sebe osobu na koju možemo uvijek računati. Stupajući u brak preuzimamo nove obveze i poslove, nove brige i odgovornosti, ali ništa nije problem jer sada imamo par ruku više. Svako novo jutro donese ti osmijeh na lice kada vidiš pored sebe osobu kojoj si se obećao do kraja života.

Za dobar je brak potrebna Božja pomoć

Brak će teško opstati bez Božje prisutnosti i zaštite, čak ni u Bibliji ne piše da je u braku sve lako. Moramo biti svjesni odgovornosti i iskušenja koje nam donosi brak. Prilikom vjenčanja kažemo: „Tako mi pomogao Bog, Blažena Djevica Marija i svi sveci Božji“, i to sigurno ne zato da nešto kažemo, već iz duboke svijesti da smo „zasadili“ krhku biljku koja će roditi plodom tek ako se svakodnevno oko nje potrudimo. Za dobar je brak potrebna Božja pomoć, Njemu treba vjerovati, a Bog nam brakom ne želi oduzeti slobodu i osobnost, već pomoći da se u drugoj osobi ispunimo i postanemo cijelovita bića.

U današnjem svijetu brak se napada sa svih strana, u namjeri omalovažavanja i poništavanja vrijednosti braka kao zajednice žene i muškarca. Brak je osnovni temelj prave obitelji kakve su potrebne našem narodu. Samo u ispunjenju obećanja danog u obredu ženidbe jedna mlada obitelj može podizati i odgajati djecu s kršćanskim pogledom na svijet i ispravnim sistemom vrijednosti.

Brak je najveće Bogatstvo, brak je velika Radost, mnogo sreće i smijeha jer imamo u životu novog Anđela čuvara koji nas čuva i prati, te s njime zajedno u Kristu kročimo u novosti života. Brak je Jedinstven i jednostavan ako se živi po Evanđelju uz svakodnevnu zajedničku Molitvu. Potrebno je uvijek težiti prema duhovnom Rastu po Apostolskom nauku kako bi se ispunilo dano obećanje „do Kraja života svoga“.

Budite hrabri i ne bojte se braka jer brak je mrak! :)

Autor: Martina Cinčić; Fotografija: privatni album

Objavljeno: 27. 08. 2014. u kategoriji Prigodno