Uz inicijativu "Devetnica spasa za mlade" Hrvatske dehinijanske mladeži

Posveta hrvatske mladeži Srcu Isusovu

Godine 1899., papa Leon XIII. zajedno sa svim biskupima svijeta posvetio je svijet Presvetom Srcu Isusovu. U tim teškim vremenima za Crkvu, hrvatska je mladež prepoznala važnost ove Papine poruke i odmah, iduće jubilarne 1900. odgovorila svojom posvetom Srcu Isusovu. Koordiniranom akcijom začetnika ideje o Posveti, isusovca o. Antuna Puntigama i nekoliko svećenika koji su odmah osnovali i Odbor za posvetu, te s dopuštenjem i uključivanjem biskupa i cijele Crkve u Hrvata, kao i širokom javnom podrškom od strane cjelokupnog ondašnjeg hrvatskog društvenog bića, preko 160.000 mladih u Hrvatskoj i Bosni posvetilo se Presvetom Srcu Isusovu. Posveta je izrečena ili na blagdan samog Srca Isusova ili nedjeljom uz taj blagdan, kako je gdje bilo moguće organizirati, a u samom Zagrebu iz djevojačkog odgojnog zavoda sestara milosrdnica kroz Zagreb je svečano kip Srca Isusova nosila povorka od 1600 djevojaka, a nekoliko tisuća mladih ispunilo je zagrebačku prvostolnicu. Posveta je obavljena istom onom molitvom kojom je Papa godinu dana prije posvetio svijet Presvetom Srcu Isusovu.

Tom prigodom nastao je Album u kojem su dokumentirani i sakupljeni svi pojedinačni potpisi mladih diljem Hrvatske, a od čistog zlata izrađeno je srce kao simbol Srca Isusova u kojem su simbolično pohranjene sve molitve i žrtve koje su mladi tom prigodom sakupljali za Svetog Oca (ukupno je izbrojeno 1,189.5000 molitava i dobrih djela!). Mladi su sami prikupili sredstva za izradu ovog Srca te sakupili i oko 500 dukata na ime Petrovog novčića. Sve je to bilo darovano Svetom Ocu povodom velikog hrvatskog hodočašća u Rim u srpnju te iste godine. Himan posvete, pjesma koja je nastala tom prigodom „Do nebesa nek se ori“ i danas je jedna od najljepših crkvenih pjesama i u našem narodu rado i s ljubavlju pjevana. Sveti Otac bio je oduševljen idejom i srčanošću hrvatske mladeži, te je poslao i vlastoručno zahvalno pismo tadašnjem zagrebačkom nadbiskupu Jurju Posiloviću, a osobno je u svojoj privatnoj sobi za audijenciji držao Srce hrvatske mladeži. Tom prigodom izdana je, 1901. godine, spomen-knjiga pod naslovom Hrvatska omladina pod zastavom Srca Isusova, Spomenica i Budnica.

OBNOVA POSVETE HRVATSKE MLADEŽI PRESVETOM SRCU ISUSOVU

Gospodine Isuse Kriste zahvaljujem Ti za sve darove koje si mi dao: za dar života i zdravlja, za milost vjere i dar pripadnosti Katoličkoj Crkvi. Danas se posvećujem Tvome Božanskom Srcu. Ovim činom najprije ispovijedam i potvrđujem svoju kršćansku vjeru i svoje opredjeljenje za Tebe; potvrđujem svoje prihvaćanje svih katoličkih istina vjere kako nas uči sveta Crkva u kojoj si mi dao milost da sam rođen/a i odrastao/la.

Potvrđujem svoj krsni savez s Tobom i svoju odluku da po njemu živim. Priznajem Te svojim Gospodarom i Kraljem.  Izjavljujem da ćeš mi od sada Ti sa ljubavlju Tvoga Božanskog Srca biti najviša vrijednost moga života koju primam u svoje biće. Pomozi mi da mogu živjeti dostojno Tvoje ljubavi i da njome usrećujem svoje bližnje.

Slijedeći primjer brojnih tisuća hrvatskih mladića i djevojaka koji su se prije stotinu i petnaest godina posvetili Tvome Presvetom Srcu i ja zajedno s njima ispovijedam i kličem: »Dušom tijelom vijek sam Tvoj/a…» Tvoj/a, hoću biti i ostati sada i uvijeke! Amen.

Autor: Hrvatska dehonijanska mladež

Objavljeno: 25. 09. 2014. u kategoriji Prigodno