Uz Svjetski dan izbjeglica

Primi, ne odguruj!

Hrvatska je prije 25 godina bila suočena s velikim valom izbjeglica i prognanika. Tom prilikom je čitav narod, ali i mnogo drugih europskih zemalja, pokazalo solidarnost s ljudima koji su zbog rata bili prisiljeni napustiti svoje domove te im otvorili svoja vrata, svoje domove, svoje srce. Brojni pojedinci, institucije i nevladine organizacije su tada pomagale raseljenim i prognanim osobama. Među njima je bila i Isusovačka služba za izbjeglice (Jesuit refugee service - JRS).

JRS na svjetskom nivou je osnovana 1980. godine kao odgovor na ljudsku tragediju vijetnamskih izbjeglica. Kao dio isusovačke tradicije, JRS temelji svoje djelovanje na evanđeoskim vrijednostima nade, pravde, ljudskog dostojanstva i ljubavi, kao i na poštivanju drugih kultura i njihovih vrijednosti. Temeljna misija pod kojom djeluju svi JRS uredi diljem svijeta je: pratiti, služiti, zagovarati. Osobe koje su uključene u rad JRS-a (i djelatnici i volonteri) prate, služe i zagovaraju one koji to ne mogu. Ti koji ne mogu su izbjeglice, migranti, prognanici, svi oni koji su iz ovog ili onog razloga bili prisiljeni napustiti svoje domove i otisnuti se na put, u potragu za zaštitom i sigurnošću, za sretnijim životom.  Izbjeglice, nakon što pobjegnu iz svoje zemlje, najčešće ne nailaze na gostoprimstvo u drugim zemljama. Kada pređu granicu neki završe u prihvatnim centrima koji su nerijetko zatvori. Ondje se, svjesni da nisu učinili nikakvo kriminalno djelo već samo traže zaštitu, pitaju što su učinili, zbog čega su zatvoreni. U prevladavanju te izoliranosti i traume nesebično im pomaže JRS trudeći se rasplamsati njihovu nadu za novim životom.

U jugoistočnoj Europi, Isusovačka služba za izbjeglice (JRS SEE) djeluje od 1993. godine. Danas ima svoje urede u Republici Hrvatskoj, Kosovu i Makedoniji. Sada kada više nema prognanika i izbjeglica iz Domovinskog rata, JRS SEE se fokusirao na pomaganje izbjeglicama iz drugih zemalja, pretežito Azije i Afrike. Aktivnosti JRS SEE uključuju rad u prihvatnim centrima za strance i prihvatilištima za tražitelje azila. Nadalje, JRS SEE pomaže izbjeglicama koje su dobile azil da se integriraju u društvo, na način da posreduje pri traženju smještaja i posla. Uz to radimo i na zagovaranju i lobiranju te pomažemo preživjelim žrtvama mina. Ipak naš najvažniji rad se svodi na naše prisustvo s ljudima u potrebi. Mi smo tu uz njih i za njih, pričamo s njima, smijemo se s njima, a ponekad i plačemo s njima.

Svake godine 20. lipnja obilježava se svjetski dan izbjeglica. JRS SEE ured u Hrvatskoj se priključio obilježavanju ovoga važnog datuma. Pod sloganom "Primi, ne odguruj" JRS želi osvijestiti ljude u Hrvatskoj o problemima s kojima se susreću izbjeglice koje su našle utočište ovdje. Aktivnosti koje planiramo provesti su raznolike, a kulminiraju u subotu, 20. lipnja molitvenim bdijenjem za sve tragično poginule u Sredozemnom moru koje će se održati u zagrebačkoj katedrali s početkom u 19 sati. Molitveno bdijenje će predvoditi pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić. U petak, 19. lipnja na Trgu bana Jelačića u vremenu od 10 do 22 sata bit će postavljena audio-vizualna izložba pod nazivom "Utočište i podrška". Također u petak 19. lipnja u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u 20:30 minuta bit će slavljena misa i klanjanje za mlade pod nazivom "Stranac bijah i primiste me". Ovim putem pozivamo vas da nam se pridružite na nekom od navedenih događaja te na taj način podržite rad JRS SEE i pokažete solidarnost s ljudima koji traže našu pomoć.

Autor: Dunja Bonacci Skenderović

Objavljeno: 18. 06. 2015. u kategoriji Prigodno