Razgovor s fra Marinom Karačićem

Instrument u Božjoj ruci

Za sebe kaže da se osjeća kao instrument u Božjoj ruci. Nikada nije išao u glazbenu školu, gitaru je počeo svirati tek u 4. razredu gimnazije, a po završetku studija izdao je svoj prvi autorski album. Mladi novopečeni đakon Hercegovačke franjevačke provincije fra Marin Karačić uistinu jest instrument kojim Bog svira najljepše melodije. Ususret promociji albuma, fra Marin nam je otkrio kako je on nastao i čime će vas osvojiti, a ako želite pobliže upoznati njegov put ka redovništvu, pročitajte i intervju koji nam je dao prije tri godine.

Fra Marine, tvoj prvi album pod nazivom „U Tvojim rukama“ ugledao je svjetlo dana. Provedi nas malo kroz proces nastanka albuma.

Proces nastanka cijeloga albuma je malo duži. Najstarija pjesma na albumu je još iz 2008. godine, a najnovija je nastala za vrijeme snimanja albuma. Sam proces snimanja je trajao nekoliko mjeseci, a njemu je prethodilo malo duže vrijeme pripreme i organizacije. Krenuo sam od nule; imao sam pjesme i ideje, a sad je trebalo naći svirače, back vokale, studio, izdavača, dizajnera i lagano krenuti na posao. Hvala Bogu nekako se sve posložilo i uvijek se taj netko našao u pravo vrijeme tu.  

Nije tako lako snimiti album. Iza tebe je puno rada, mjeseci priprema i snimanja... Zasigurno nije sve išlo baš glatko. Je li sve ispalo kako si zamislio ili se ipak krajnji proizvod razlikuje od onoga što si prvotno želio?

Bilo je puno rada, ali nekako smo išli polako i sve je došlo na svoje kasnije. Skupio sam dobru ekipu oko sebe i onda je bilo sve puno lakše. Stvarno svima hvala što su odvojili jako puno svog vremena i dali dio sebe za ovaj album. Posebno Đuri Ravenšćaku i Kruni Licitaru koji su od početka bili u cijelom projektu i dosta smo zajedno kreirali cijeli zvuk CD-a, a također posebno i veliko hvala i Đorđiji Palić koja je uistinu bila tu za što je god trebalo. Hvala i Katarini Vasilj koja je zaslužna za cijeli vizualni dio CD-a: omot i knjižicu. Naravno da je tu bilo još ljudi koji su sudjelovali pa da ih sada ne imenujem, hvala im uistinu jer bez njih ovo sve ne bi bilo moguće.

Radio si s puno ljudi, odličnih glazbenika. Sigurno je u radu bilo puno radosti, smijeha i veselja. Otkrij nam neku behind the scenes anegdotu.

Kako sam i spomenuo, stvarno sam radio s odličnom ekipom i glazbenika i fotografa i pjevača. Bilo je svega i svačega, ali sada mi se stvarno drago sjetiti tog vremena snimanja i nastajanja svega. Jednom sam mislio da se sve urotilo protiv nas, jer ništa nije bilo po redu; nismo rokove snimanja uspjeli ispoštovati, uvijek je netko morao negdje, a usred tjedna kad smo morali najviše snimati i skoro sve i završiti, morao sam hitno u Hercegovinu pa smo otkazali cijeli tjedan snimanja. Nekad bi oprema samo prestala reagirati, iako je sve u redu bilo s njom; pa problemi sa zdravljem, pjevanje pod temperaturom i tabletama, ali bilo je uvijek veselo u studiju. Iako smo kvalitetno radili, trudili smo se da to bude i ugodno i s dušom, a ne samo da odradimo nešto.

Na albumu se nalazi osamnaest autorskih pjesama. Imaš li neku koju bi istaknuo ili neku koja za tebe ima neko posebno značenje i zašto?

Nijedna pjesma nije napisana tek tako da nešto napišem. Uvijek je to nešto što samo dođe od sebe i ja to „uhvatim“ i zapišem. Tako je nastala doslovno svaka pjesma. Svaka je plod, ili rezultat, ili posljedica nečega. Kad slušam neku pjesmu točno znam kroz što sam prolazio u tom trenutku u životu, i tako su stvari i nastajale, tako da se iz pjesama mogu čitati konkretne živote situacije, borbe, radosti, i sve što me je pratilo. A pjesma koja možda ima posebno značenje za mene? Možda pjesma „Ti si mene prvi ljubio“ koja je nastala u New Yorku gdje sam imao najljepšu duhovnu obnovu dosad. Nikad nisam zamislio da ću u gradu s toliko buke i svega pronaći mir i da će se toliko lijepog dogoditi.

Kome je namijenjen ovaj album i zašto bi ga trebali nabaviti i poslušati?

Ovo je CD za one od 9 do 99 godina :-) Šalim se, namijenjen je onome tko se pronađe u njemu i tko se prepozna u nekoj situaciji, jer za to je i sniman i izdan, a možda najljepši komentar koji sam dobio na CD bio je da se uz ove pjesme može moliti.

Sv. Augustin kaže: „Tko pjeva, dvostruko moli“.  Doživljavaš li svoje pjesme kao uglazbljenu molitvu?

Sveti Augustin i njegov način govora i molitava je čak dosta utjecao na pjesme. Čitajući njegova djela možda se osjeti ponegdje njegov izričaj i utjecaj na tekstove. A pjesme i jesu na kraju uglazbljene molitve, jer da nije tako, ovog svega ne bi ni bilo.

Što je glazba za tebe i kako je uopće započeo tvoj glazbeni put?

Koliko god ja bježao od glazbe i govorio da je to samo usput i da je to samo moj hobi, vidim da je glazba velik dio mene i da se tako najbolje mogu izraziti i to najviše utječe na mene. Ne znam imam li ja uopće svoj neki glazbeni put, počeo sam pisati i to je krenulo samo od sebe, očito je to trebalo tako biti. Nisam nikad bio u glazbenoj školi, a gitaru sam tek počeo svirati pred kraj 4. razreda gimnazije. I koliko god puta rekao da ću prestati s pisanjem i sviranjem, to traje sve do sada. Već sam spominjao kako ponekad nemam osjećaj da sam to ja napisao, jer više možda nisam u takvoj situaciji i ne mogu pjesmu doživjeti kako sam je tada doživljavao kad je nastala. Najčešće se osjećam kao neki instrument u tome svemu, u Božjoj ruci, jer ja samo „uhvatim i zapišem“ taj dar. A ako je svaka pjesma plod neke krize ili zahvale, onda me očito čeka još pjesama, ovisno koliko budem otvoren Njegovim darovima.

Kolika je važnost glazbe u evangelizaciji danas? Pomaže li i na koji način jednom svećeniku ili redovniku glazba u pristupu ljudima, posebno mladima?

Glazba je danas veliki dio mladog čovjeka i jako puno utječe na sve nas, iako možda toga nismo ponekad ni svjesni. Dok šetam po Zagrebu, vidim sve češće ljude sa slušalicama, a zašto onda ne bismo stvarali malo drugačiju duhovnu glazbu da bude bliže mladom čovjeku. Što se tiče evangelizacije, glazba je odličan način da se svećenik, redovnik približi mladom čovjeku ili barem da mu privuče pažnju. Nakon toga je lakše i moliti i raditi s mladima, te pokušati mijanjati svoju svakodnevicu i požimati je Gospodinom u svakoj situaciji.

Promocija albuma je u četvrtak u franjevačkom samostanu u Dubravi. Jesi li spremio nešto posebno za promociju? Pozovi mlade da dođu. :)

To će biti koncertna promocija gdje će i drugi pjevati pjesme s albuma, jer mene imate na albumu pa je fer da sada čujete nekog drugog :-) Tako da će mi se u četvrtak pridružiti i Alan Hržica, Ivana Husar, sestre Palić, Lily Galić, Stjepan Lach, Đuro Ravenšćak i zbor Frame grada Zagreba. Nadam se da se vidimo i da dvorana neće biti premala i da će Duh Sveti reagirati.

Promocija prvog CD-a fra Marina Karačića "U Tvojim rukama", u izdanju Laudata, bit će u četvrtak, 29. siječnja u 19 sati u dvorani crkve Bezgrešnog začeća BDM, Avenija Gojka Šuška 2, u zagrebačkoj Dubravi.

Autor: Valentina Gusić

Objavljeno: 27. 01. 2015. u kategoriji Svjedočanstva