Razgovor s Nikolinom Krčelić, članicom zbora mladih Iskre

Iskre ljubavi plamte za Gospodina

Proslava dvadesetog rođendana zasigurno nije mala stvar. Dobivamo priliku da sagledamo sve što smo do tada postigli, razmislimo o putu kojim želimo poći i za kraj, ali nimalo manje vrjednije, dobijemo priliku da tu radost podijelimo s prijateljima. Zbor mladih iz župe svetog Vida u Brdovcu, u subotu, 18. listopada osjetit će radost dijeljenja na svečanoj akademiji koju pripremaju povodom 20. obljetnice njihova osnutka. Tim povodom razgovarali smo s Nikolinom Krčelić, studenticom talijanskog jezika i književnosti koja već devet godina pjevajući u Iskrama utvrđuje da je glazba zvonka radost. 

Nikolina, zbor mladih župe svetog Vida iz Brdovca ove subote obilježava svoj 20. rođendan. Za početak, možeš li nas bolje upoznati s Iskrama? Tko su Iskre, zašto ste odabrali baš taj naziv, tko je zaslužan za vaš osnutak i sl.?

Iskre su mlada, vesela ekipa koja već dvadeset godina okuplja mlade Brdovčane u zbor župe sv. Vida. Naša priča započela je u ožujku 1994 .godine duhovnom obnovom i seminarom kojeg su vodili članovi zajednice MIR.  Tada su mnogi naši župljani uz osnovne spoznaje o vjeri, molitvi, grijehu, Isusu Kristu i Duhu Svetom, te kroz osobna iskustva molitve i svjedočanstva vjere po prvi puta spoznali istinsku Božju blizinu, te su odlučili dalje izgrađivati svoju vjeru. Hodočašće u Mariju Bistricu dodatno je učvrstilo do tada usputna poznanstva koja su postala prava prijateljstva. Upravo tada su, na poticaj tadašnjeg župnika vlč. Andrije Kišićeka, započela klanjanja četvrtkom gdje je zbor pjesmom slavio Gospodina. S vremenom su došle nove Iskre i naše se djelovanje proširilo na sudjelovanja i susrete u drugim župama, koncertima, izletima, hodočašćima, ali i na zajednička novogodišnja slavlja i proslave rođendana. Svjetlo koje bacaju Iskre ponekad se malo priguši, ali onda ponovno zasja u svoj svojoj punini Božje ljubavi. Molite da to svjetlo nikada ne utrne.

Dvadesetu obljetnicu vašeg zajedništva obilježavate svečanom akademijom.  Reci nam nešto više o tome.

Tako je. Naš zbor mladih Iskre ove subote obilježava velikih dvadeset godina svog postojanja i zajedništva. Tu jubilarnu dvadesetu proslavit ćemo zajedno sa svojim prijateljima misom zahvalnicom i svečanom akademijom u kojoj će nastupiti i zborovi mladih našeg dekanata i drugi prijatelji našega zbora.

Kakav bi to bio rođendan bez prijatelja, zar ne? Na akademiju ste pozvali i drage prijatelje koji će također nešto otpjevati i odsvirati? Tko su vaši prijatelji koji će vam se pridružiti u slavlju?

Na svaki naš koncert, a oni se već dugi niz godina održavaju u župnoj crkvi, zovemo zborove iz našega dekanata, ali i šire, i uvijek se s veseljem odazovu jer je to naprosto jedno druženje, slavljenje Boga i zajedništva. Tako smo i ovaj put u  goste pozvali zbor mladih Stijene iz župe sv. Petra apostola iz Zaprešića, koji su kod nas već stalni gosti i s kojim imamo odličnu suradnju; zatim zbor mladih Apostoli iz župe Marije Kraljice Apostola-Zaprešić; zbor mladih Note ljubavi iz Bistre, naše dobre prijatelje i ove godine po prvi puta žensku vokalnu skupinu KUD-a Mihovil Krušlin.

Po čemu su Iskre posebne i što vas izdvaja od ostalih zborova?

Teško je opisati ljubav prema nekomu ili nečemu. Kroz povijest su to ljudi izražavali pjesmom, romanima, glazbom... Kao što je svaki  čovjek jedinstven, tako je i naš zbor - ne zbog veličine ili raspona glasova, nego po iskrama ljubavi što plamte za Gospodina. U  svemu postoje teškoće i problemi, i kod nas ih ima svakodnevno:  od gubljenja nota, puknutih  žica, zametnutog sintića ili jednostavno lošeg dana, ali tada našu glazbu pretvaramo u molitvu. I to nas čini posebnima.

Suradnja župnika i mladih vrlo je važna za zajednicu. Koliko je  Iskrama važna potpora vaših svećenika? Jesu li i oni sudjelovali u pripremi akademije?

Suradnja mladih i svećenika neopisivo je važna jer bez nje i našeg zajedništva ne bismo mogli opstati sve ove godine. Sretni smo što imamo tako dobrog župnika, vlč. Ivana Gretića koji nam je velika podrška u svemu i ovim mu putem izražavamo jedno veliko hvala. Isto tako, moram napomenuti da veliku zahvalu dugujemo i našem župnom vikaru vlč. Filipu Pavloviću koji već mjesecima s nama mukotrpno vježba, te smo s njim u suradnji organizirali ovu akademiju. Oni su uvijek tu za nas, naša su velika podrška, naša zaštita, ali prije svega, naši vjerni prijatelji.

Nikolina, a zašto ti pjevaš u Iskrama? Koliko ti je to važno?

U Iskrama pjevam već devet godina i neopisivo mi je važno i puno mi znači. Počela sam pjevati s 15 godina, kada sam krenula u srednju školu i nisam znala da ću toliko zavoljeti: i pjesmu i slavlje i te ljude koji su bili i koji jesu dio zbora. Mogu reći da mi je glazba jako pomogla u duhovnom razvoju jer kroz nju najbolje izražavam svoje osjećaje. Najljepše molitve mi se uvijek događaju kroz pjesmu. Više ne mogu zamisliti četvrtak navečer bez probe ili nedjelju bez mise i pjevanja u zboru.

I za kraj – zašto bi se svi trebali odazvati vašem pozivu i u subotu zajedno s vama proslaviti 20. rođendan Iskri?

Ja vjerujem da će oni koji su nas čuli barem jednom doći opet, jer se kod nas osjeti jedna radost, spontanost, sloga i entuzijazam, a oni koji nas nisu još vidjeli ili čuli, njima je vrijeme da dođu! Tamo ćete čuti ne samo pjesme koje smo pripremili, nego i saznati i nešto više o crkvenom pjevanju. Očekuje nas puno dobre energije, puno veselja i nakon svega druženje do kasnih sati.

Autor: Martina Andrijević ; Fotografija: zbor mladih „Iskre“

Objavljeno: 17. 10. 2014. u kategoriji Svjedočanstva