Razgovor s Madlenom Kovač, manekenkom i apsolventicom na KBF-u

Pouzdajte se u Boga!

Manekenke se često veže uz određene stereotipe, ali budući da volimo kada nas netko u tome razuvjeri, donosimo vam razgovor s Madlenom Kovač - manekenkom i apsolventicom Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kako je uspjela pomiriti naizgled nespojive stvarnosti - modu i studij teologije, kako modni svijet gleda na dostojanstvo žene te zašto ju strah koji prevladava u današnjemu društvu nije pokolebao u odluci da osnuje svoju obitelj, otkrijte u ovotjednom intervjuu.

Madlena, ispričaj nam svoju manekensku priču - kada i kako si se odlučila okušati u manekenstvu?

Manekenka sam postala zahvaljujući mojoj majci. Ona je učiteljica i majka njezine učenice je poznavala modnu agenticu Tihanu Harapin Zalepugin. Kada me gospođa upoznala, odmah je povezala mene i gospođu Tihanu te sam nakon upoznavanja ušla u njezinu modnu agenciju. To je bilo 2006. godine, tada sam imala 16 godina.

Mnogo je stereotipa danas vezano uz manekenke, međutim možemo reći da ih uspješno razbijaš. Kako modni svijet gleda na ženu i što zapravo najviše cijeni? Je li zaista slika žene toliko iskrivljena kao što se čini osobito kroz medije i, ako jest, kako sačuvati dostojanstvo istinske ženstvenosti i svijest da je naše tijelo Hram Božji?

U modnom su svijetu manekenke ponekad podcijenjene iz razloga što se od njih očekuje da su lutke na koje sve možeš obući. Mediji su također iskrivili sliku žene odnosno manekenke jer smatraju da nisu pametne budući da ponekad manekenski posao izgleda prilično jednostavno. No, sve cure s kojima radim ili su u srednjoj školi ili na fakultetu, što znači da im je uz manekenstvo obrazovanje prioritet. Osim što sam vjernica, apsolventica sam na Katoličkom bogoslovnom fakultetu pa znam odbiti nositi prozirnu odjeću ili donje rublje na revijama ili snimanjima upravo zato jer želim sačuvati svoje dostojanstvo. Ponekad nailazim na neodobravanje, ali sam uvijek čvrsta u svojem stavu.

Imaš iskustva i s radom u inozemstvu, nedavno si se vratila iz Dubaija. Što je za tebe značilo to iskustvo i kako ti je bilo raditi i živjeti u zemlji kojom dominira drugačija kultura i vjera nego u Hrvatskoj?

Tako je, bila sam u Dubaiju 3 mjeseca i bilo je odlično. Zadovoljna sam kako sam radila i imam namjeru opet otići na dva mjeseca. To je bio moj prvi manekenski posao izvan Hrvatske i vratila sam se s puno iskustva. Bilo se prilično teško prilagoditi na drugačiju kulturu jer je to muslimanska zemlja i imaju stroge zakone, no ipak sam ponešto naučila o toj kulturi i vjeri kroz komunikaciju s lokalnim stanovništvom i to znanje prenijela svojim bližnjima. Za mene je bilo jako teško prihvatiti činjenicu da neću prisustvovati na nedjeljnoj euharistiji. Ali, zato sam svakodnevno molila pa je bilo lakše izdržati sve jer bilo je i teških trenutaka zbog odvojenosti od obitelji, zaručnika i prijatelja.

Iz svog poslovnog i vjerničkog iskustva, koje su temeljne vrijednosti na kojima gradiš svoj život?

Temelj na kojem gradim svoj život uvijek se bazira na poštenju, vjeri, ljubavi, istini, povjerenju i pravednosti.

Suprotno pesimizmu i strahu pred budućnošću koji uglavnom okupira mlade danas, ti se pripremaš osnovati svoju obitelj. Što je po tebi najveći dobitak ulaskom u brak i zašto? Kako bi ohrabrila mlade da se odluče na taj važan korak?

Evo zaručena sam već 5 mjeseci i planiram sa svojim zaručnikom vjenčanje koje će biti u rujnu ove godine. Ovo vrijeme baš i nije pogodno za osnivanje obitelji zbog krize u državi, ali mi smo se odlučili na taj važan korak jer se volimo i želimo živjeti zajedno. Po meni je najveći dobitak ulaskom u brak to što ću živjeti s osobom koju volim i s kojom se osjećam potpuno, jer je to osoba koju sam ja odabrala svjesno te sam sretna u potpunosti. Naravno, vrhunac braka su djeca i mi se pouzdajemo u Boga te vjerujemo kada ćemo ući u brak, sve će doći u svoje vrijeme. Mladima bih poručila neka se ne boje osnivati obitelj jer je ona temelj društva. Oni će sa svojim partnerom lakše prebroditi ovu krizu, a i Bog će uvijek biti uz njih ako čvrsto vjeruju.

Autor: Elizabeta Mikulić; Fotografija: privatni album

Objavljeno: 17. 01. 2015. u kategoriji Svjedočanstva