Razgovor s Ninom Baršić, modnom dizajnericom

Žena može biti moderna i čedna istovremeno

Odijelo ne čini čovjeka, ali zasigurno priča njegovu priču. Što i kao nosimo šalje određene poruke o nama. Poznate osobe, modni časopisi, blogeri... nameću modne imperative, must-have proizvode, nerijetko po principu manje je više. Nina Baršić, dvadesetrogodišnja apsolventica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz okolice Karlovca, odlučila je reći NE modnoj industriji i pokrenula trend čedne ili, kako je ona voli nazivati, dostojanstvene mode. Svojim blogom Point of difference mlada dizajnerica želi dokazati kako žena može istovremeno lijepa i čedna. Upoznajte Ninu!

Nina, vijest o pokretanju tvojeg modnog bloga nedavno je zaokupirala pažnju medijskog prostora. Kako si i kada došla na ideju o pokretanju modnog bloga baš o čednoj modi?

Ideja o pokretanju bloga rodila se spontano. Prijateljica i fotografkinja Monika Mačečević velikim je dijelom zaslužna za to jer me je potaknula da otvorim blog. Družimo se još od osnovne škole, a proteklih godina surađujemo i na njezinim photosessionima na kojima sestra i ja modeliramo. Za svako novo fotografiranje ja bih pripremila neku novu kreaciju. Moniki se to jako svidjelo pa mi je predložila da pokrenem blog i podijelim ono što radim s drugima. Moram priznati da me ta ideja isprva nije privlačila, ali nakon što sam dobro razmislila, shvatila sam kako bih upravo blog mogla iskoristi za svojevrsnu evangelizaciju i kao mali podsjetnik djevojkama da se u čednoj modi krije istinska ženstvenost. Jako me veseli što postoji interes za onim što ja radim. Posebno bih voljela istaknuti kako sam nakon pokretanja bloga dobila puno poruka od mladića koji su zahvalni što se pokrenula rasprava o čednosti koja je i njima vrlo važna tema.

Dizajn je zapravo tvoj hobi. Razmišljaš li o pokretanju vlastite modne linije te kako bi opisala svoj dizajnerski potpis?

U skorijoj budućnosti možda i pokrenem modnu liniju. U tijeku su dogovori s nekim prijateljima, pa ćemo vidjeti što će od toga biti. Moj dizajnerski potpis inspiriran je vintage haljinama iz pedesetih. Volim taj stil jer su haljine primjerenog kroja i naglašavaju ženstvenost. Zapravo, većina mojih kreacija je klasičnog stila koja je bezvremenski, uvijek u modi i prikladan za sve prilike.

Odjeću koju kreiraš nazivaš dostojanstvenom modom jer želiš djevojke podsjetiti da mogu istovremeno biti čedne  i lijepe. Svojom odjećom im želiš posvjestiti da je njihovo tijelo zapravo hram Božji, zar ne? 

Upravo tako. Nažalost danas mnoge djevojke zaboravljaju da su hram Božji i simbol neba. Mislim da čak i djevojke koje govore da se ne odijevaju za druge, nego za sebe, često ne shvaćaju kako postaju 'hodajuća zabava', htjele to one ili ne. Čistoća srca je usko povezana sa čednošću jer kakva je to čistoća prema kojoj se ne djeluje? Mislim da se ne može odijevati oskudno i njegovati čistoću. Za mene je to dvoličnost jer ne živiš potpuno ono u što vjeruješ. Nekada su se djevojke prikrivale da bi sakrile svoju ljepotu od onih koji nisu dostojni uživati tu istu ljepotu, a danas djevojke sve dobrovoljno otkrivaju pred hrpom stranaca i gotovo ništa ne ostavljaju skriveno da se otkrije samo voljenoj osobi.  

Što misliš koje bi odjevne predmete trebala u ormaru imati svaka cura koja želi izgledati lijepo i čedno?

Znam da je najlakše i najudobnije odjenuti traperice i običnu majicu, ali mislim da bi svaka djevojka trebala češće nositi suknje i haljine. Češće bi se trebala isticati ženstvenost jer, i kada se radi o istom odjevnom predmetu, postoje razni načini na koje se on može iskombinirati. Recimo midi suknja je prikladna za crkvu, ali se bez problema može obući u dnevnoj, svečanoj ili varijanti za izlazak. Haljina se isto tako može nositi na nekoliko načina: kao suknja s majicom preko, sa suknjom preko haljine, kao majica... Sve se može, samo treba malo kreativnosti. Važno je samo da svoju odjeću nosite dostojanstveno, da prekriva sve što prekriti treba, a ipak pokazuje svu ljepotu žene.

Kakvi su tvoji planovi za budućnost?  Imaš li kakvu poruku za djevojke, ali i mladiće?

Budući da mi za narednu godinu ostao samo diplomski rad za napisati, napokon ću imati vremena posvetiti se kreiranju i šivanju pa vas možda uskoro i iznenadim novom linijom (za koju već imam ime, zahvaljujući prijatelju). Mladiće bih voljela potaknuti da se aktivno uključe u osvještavanje djevojaka o njihovoj pravoj vrijednosti i dostojanstvu, da se odnose prema curama s poštovanjem. Djevojke, vjerujem da sve želite pronaći muškarca koji će se prema vama odnositi s poštovanjem. Mislim da ponekad same moramo „odgojiti“ takvog muškarca svojim ponašanjem, svojim odijevanjem i poštivanjem samih sebe. Budite kćeri dostojne svog Nebeskog Oca i svaki muškarac koji je u vašoj blizini ponašat će se kao pravi gentleman.

Autor: Martina Andrijević; Fotografija: privatan album

Objavljeno: 12. 09. 2014. u kategoriji Svjedočanstva