Film o stvaranju jednog od najljepših dječjih filmova

Kako je spašen gospodin Banks

Dirljiva priča se fokusira na tvorcu poznate priče „Mary Poppins“, Pameli Lyndon Travers. Radnja se odvija u periodu između 1961. i 1907. godine, prateći djetinjstvo djevojčice Travers u ruralnoj sredini i njeno iskustvo pregovaranja s Walt Disneyem i njegovim produkcijskim timom oko snimanja filma o slavnoj dadilji.

Prisjećanje dragih uspomena

Pamela Lyndon Travers (Emma Thompson) je spisateljica romana za djecu koja živi i radi u Londonu. Više od dvadeset godina njen izdavač, g. Russell pokušava uvjeriti Pamelu da se odrekne prava na popularnu knjigu "Mary Poppins". Naime, ugledni tvorac najpoznatijih animiranih filmova, Walt Disney (Tom Hanks), želi ekranizirati njezino djelo. Iako je Pamela uvijek odbijala, g. Disney ne odustaje radi obećanja koje je dao svojim kćerima.

Kada Pamela shvati da joj polako ponestaje novčanih sredstava, 1961. g. pristane na putovanje u Kaliforniju kako bi upoznala g. Disneya i njegov plan. U Kaliforniji je dočekaju njegovi pomoćnici, glavni za izradu scenarija i sam Walt Disney.

Prilikom čitanja prvih redaka scenarija, autorica negoduje promjenama u odnosu na knjigu. Zbog osobne povezanosti priče „Marry Popins“ s njezinim djetinjstvom, vraća se u prošlost i prisjeća se dragih uspomena. Odrastala je u Australiji. Majka joj je bila kućanica i brinula se o svemu, dok je otac Travers (Colin Farrell) bio sanjar prisiljen raditi u banci. Odao se alkoholu radi čega je često morao tražiti drugi posao i seliti se sa suprugom i troje male djece. Pamela, pravim imenom Helen, ga je jako voljela i uživala je u njegovim izmišljenim pričama videći u njemu samo najbolje.

Mjuzikl pun pjesme, plesa i animiranih likova

Koliko je Pamela bila šokirana otvorenošću i spontanošću g. Disneya i njegovih suradnika, tako su se oni čudili hladnoći i tvrdoglavosti poznate autorice. Te različitosti stvaraju velike probleme pri izradi glavnog scenarija. Naime, g. Disney želi napraviti dječji film s animiranim fragmentima. San mu je napraviti mali mjuzikl u kojem će biti puno pjesme i plesa, ali i animiranih likova. Ta se ideja nikako ne dopada Pameli, koja u nekoliko navrata želi odustati od svega.

Pameline emocije se bude sve više što ulaze dublje u scenarij. Tako se ona prisjeća očevih ispada i problema koje je alkohol izazvao, a na kraju i njegove bolesti i smrti. Taj gubitak je imao veliki utjecaj u njezinu životu. Čak je očevo ime i uzela za svoje umjetničko prezime (Travers). Nakon što g. Disney otkrije pravu istinu o njoj, shvaća da je Marry Poppins izmišljeni lik koji, barem u knjizi, spašava oca i obitelj.

Tada se Pamela opusti i pristane na sve Disneyeve želje: šaljive pjesmice, poučne zgode, animirane likove... Pristaje na to da se film pretvori u veselu i simpatičnu bajku za djecu. Te 1971. godine napokon dolazi vrijeme za premijeru filma „Marry Poppins“ koji dotiče njezino srce, ali kasnije i srdaca mnoge djece diljem svijeta.

Istinit i sentimentalan film

Film je snimljen prema istinitom događaju i opisuje trenutke „stvaranja“ jednog od najljepših dječjih filmova. Pun je sentimentalnih trenutaka, osobito kada se Pamela prisjeća svoje obitelji i tragičnih ishoda koje su utjecale na njenu budućnost.

U filmu ima pregršt zanimljivih i smiješnih trenutaka u kojima Disney i njegovi suradnici pokušavaju „opustiti“ Pamelu. Tako, ozbiljna i „uštogljena“ dama propjeva dječje pripjeve, a čak i zapleše.

Glumačka postava (Emma Thompson, Tom Hanks, Colin Farrell i drugi) je vrhunski odradila posao. Svaki se gledatelj, bio mlađi ili stariji, može ugodno opustiti uz ovaj obiteljski film koji omogućuje da se svatko, barem na kratko, vrati u svoje djetinjstvo... i zapjeva s Mary Poppins.

Film je posvećen dugogodišnjem radu i uspjesima Walta Disneya.

Autor: Roberta Vitković

Objavljeno: 25. 02. 2014. u kategoriji Što čitati/gledati