Forrest Gump

Lik koji pomiče granice svojih sposobnosti

˝Život je poput bombonijere, nikad ne znaš što te čeka iznutra.˝

Forrest Gump je dirljiva priča o čovjeku s poteškoćama u razvoju koji, unatoč svom hendikepu, polako ostvaruje svoje snove. Tako, zahvaljujući susretljivosti i neizlječivom optimizmu, postaje: nogometna zvijezda, ratni junak, sportaš, milijunaš i njemu najvažnije - ženi ženu u koju je cijeli život bio zaljubljen.

Priča opisuje nekoliko dekada u životu glavnoga glumca, Forresta Gumpa (Tom Hanks). Započinje na autobusnoj stanici u Savannah, u Georgiji gdje Forest potpunim strancima počinje pričati svoju životnu priču. Slušatelji na autobusnoj stanici se mijenjaju kako dolaze autobusi, no to ne stvara probleme hrabrom Forestu.

Dječak različit od ostalih

Od malih nogu, Forrest je bio svjestan svoje različitosti od ostale djece, kako fizičke tako i psihičke. Tako, osim što je imao mali IQ, dječak je imao i motoričkih problema zbog čega je morao nositi pomagala na nogama. Prvog dana škole, u autobusu susreće djevojčicu Jenny (Robin Wright). Djevojčica u njemu prepoznaje dobrotu i odmah se zbliže. Prijateljstvo među njima raste te oni postaju nerazdvojni u školskom periodu.

Kada djeca malo porastu, Foresta maltretiraju njihovi vršnjaci. Jenny mu kaže da trči kako bi im pobjegao. On odbaci svoja pomagala i počinje trčati brzinom munje. Ta nova sposobnost je odmah primijećena pa mu ponude stipendiju za studij uz upad u momčad američkog nogometa na faxu.

Heroj i zvijezda

Nakon postignute diplome, dobrovoljno se prijavljuje u vojsku. Tu upoznaje simpatičnog crnca, Bubba, i zajedno bivaju poslani u Vijetnam. Kako se njih dvoje sve više zbližavaju, dogovaraju se da će, čim se rat završi, zajedno otvoriti firmu za lov na škampe. Jednog dana, dok su bili u patroli, Forrestov je vod napadnut. U toj akciji je stradalo mnogo ljudi. I sam je pogođen u stražnjicu. Trudi se spasiti mnoge suborce, ali prijatelja Bubba nije mogao. Za ovaj herojski čin nagrađen je medaljom časti za njegovo junaštvo.

Dok se Forrest oporavlja od metka, uči igrati stolni tenis i otkriva svoju neobičnu sposobnost za taj sport. Toliko napreduje da se uzdiže na status zvijezde, i kasnije igra stolni tenis na natjecanju protiv kineske ekipe. Kao poznatu ličnost, pozivaju ga na anti-ratni skup u Washingtonu, gdje se ponovo susreće sa Jenny. Njen život ide u totalno drugom smjeru. Ona živi iz dana u dan zajedno sa ostalima iz njenog hipi društva s kojima uskoro ponovno nestaje.

Pri povratku kući, Forrestu predlože da reklamira firmu koja proizvodi stolnoteniske rekete, od čega zaradi 25,000 dolara. Te novce je iskoristio da kupi brod za lov na škampe, ispunjavajući svoje obećanje Bubbi. Pridružuje mu se i poručnik Dan, zapovjednik iz Vijetnama, kojeg je također spasio u akciji. Iako im u početku ne ide posao, nakon što je njegov brod bio jedini preživjeli brod u tom području nakon uragana Carmen, on počinje loviti ogromne količine škampa. Te novce investira  u nove brodove za izlovljavanje škampiju. Poručnik Dan (Gary Sinise) ulaže novac u Apple računala, a Forrest je financijski osiguran do kraja svog života.

Novi život

Kada mu jave da mu je majka već na izmaku snaga, vraća se kući da bi je vidio u svojim posljednjim danima. Ona ga pokušava pripremiti na njen ˝odlazak˝ i da dolazi trenutak gdje će se morati sam brinuti o sebi.

Kada mu se ponovno na vratima pojavi prekrasna Jenny, Forest je prosi da se uda za njega. Ona ga odbija, ali kako bi smanjila osjaćaj krivnje prema njemu, odluči spavati s njim. Rano u jutro ponovno bježi od njega.

Forrest odlučuje trčati po Americi pa ode na trku. Toliko postaje popularan da se oko njega okupljaju sljedbenici koji trče za njim diveći mu se. Trčanje traje oko tri i pol godine nakon čega se vraća kući.

Ponovno se vraćaju scene današnjega vremena, na autobusnoj stanici Forrest otkriva ženi koja trenutno sluša dirljivu priču da čeka na autobusnoj stanici, jer se mora sastati s Jenny koja mu se javila, nakon što ga je vidjela na televiziji kako trči. Jenny Forrestu otkriva da je rodila njegovog sina, inteligentnog Foresta juniora i da boluje od virusa koji je ubija iznutra. Svi troje se zajedno vraćaju u Greenbow, Alabamu gdje se Jenny i Forrest napokon i vjenčaju. Ubrzo nakon toga Jenny umire. Film završava scenama koje prikazuju Foresta, brižnog oca i njegova sina kako uživaju zajedno.

Forrest Gump je američka dramska komedija iz 1994. a temelji se na istoimenom satiričnom romanu iz 1986. romanopisca Winstona Grooma. Film je režirao Robert Zemeckis, a glavne uloge tumače Tom Hanks, Robin Wright i Gary Sinise. Izvrsno uravnotežena priča začinjena je hrpom dosjetki, primjerice: priča o tome kako je Elvis izmislio svoj ples, povijest nastanka tvrtke "Apple", upoznavanje velikana poput Nixona, Kenedija i Lennona, putovanja u Vijetnam, Washington, Kinu, London i New Yorku. Scena trčanja je inspirirana stvarnim događajima. Godine 1982., Louis Michael Figueroa, u dobi od 16, trčao je od New Jerseyja do San Francisca za Američko udruženje za borbu protiv raka.

Tom Hanks se odlično uživio u ulogu. Lik Forresta Gumpa je pozitivna i draga osoba koja pomiče granice svojih sposobnosti, ali da pri tome nema potrebe ˝skretati s puta˝. Iako hendikepirano osoba, na ostale likove ima jako veliki utjecaj koji ih mijenja na bolje. Ta promjena se vidi na likovima Jenny i poručnika koji ipak uspiju ˝isplivati˝ iz pakla poroka kojima su robovali (droga, alkohol, seks, ogorčenost...).

Autor: Roberta Vitković

Objavljeno: 31. 10. 2013. u kategoriji Što čitati/gledati