25 najboljih kratkih priča Glasa koncila

Anđeli nikad ne odustaju

Katolički tjednik "Glas Koncila" ove je godine proslavio 50 godina izlaženja. Na njegovim stranicama možemo naći izvještaje o svim važnijim događanjima u Crkvi, kao i tekstove o raznim drugim pitanjima promatranima iz moralne, kršćanske perspektive. Uz brojne priloge, u Glasu koncila povremeno se mogu pročitati i priče. Tako je 2007. godine započet ciklus kratkih priča kršćanskog humanističkog sadržaja u kojem se do 2012. objavilo čak 216 priča.

Anđeoska pratnja uprisutnjena u svim pričama

Od svih tih priča, izabrano je 25 najboljih i one su objavljene u knjizi koja je naslovljena "Anđeli nikad ne odustaju". To je ujedno naslov jedne priče iz knjige koja govori o molitvi i brizi jedne majke za svoje bolesno dijete, ali se neka božanska anđeoska pratnja, koja čak i u gubitcima daje nadu, uprisutnjuje u gotovo svim pričama. Da bi uopće bile kandidati za objavljivanje u Glasu Koncila, priče su trebale zadovoljiti određene uvjete: promicanje kršćanskih vrijednosti, originalnost, jezično-stilska dorađenost i dubinska višeslojnost.

Knjiga je jednostavno i pregledno uređena te kvalitetno uvezena. Dobro je spomenuti i da je naslovnicu uredio Tomislav Kučko koji je svim objavljenim pričama napravio ilustracije, koje nažalost nisu objavljene u zbirci. Novinar Tomislav Šovagović, koji je bio u povjerenstvu za odabir najboljih priča, u uvodu knjige predstavio ju je kao poklon vjernim čitateljima Glasa Koncila povodom 50. obljetnice.

Autori priča su većim dijelom široj javnosti nepoznati autori, no neki su i poznati hrvatski pisci: Stjepan Lice, Josip Sanko Rabar, Sonja Tomić, Nikola Kuzmičić. Svi oni u ovim pričama koriste inspiraciju i svoje književno umijeće kako bi promicali pozitivne vrijednosti.

Svaka priča ostavlja poseban dojam

Priče iz ove zbirke poučno su i lijepo štivo koje oplemenjuje i u čitatelju budi humane osjećaje. Ne govore sve priče o Bogu, štoviše, u većini se on gotovo niti ne spominje, ali one ga tiho otkrivaju dok se bave domoljubnim, blagdanskim, socijalnim, moralnim, obiteljskim i mnogim drugim životnim temama. Dosta priča čuva ozbiljan i stvaran ton, poneke su pak bajkovite ili filozofske, druge humoristične i satirične. U njima se nalazi iznenađujuće mnogo sadržaja i svaka ostavlja poseban dojam zbog kojega će biti zapamćena. Nisu sve priče jednako zanimljive niti će se svaka svakome svidjeti, ali svaka će ostaviti barem detalj za razmišljanje i poticaj. Ta njihova različitost je i vrijednost ove zbirke.

Razlike između priča su velike i svaka se čita na drugačiji način. Sličnost im je što nastoje potaknuti na dobro i što su podjednake veličine. Niti jedna ne zauzima manje od 6 ili više od 10 stranica. Većina priča smještena je u realnost života u Hrvatskoj. Više njih nadovezuje se na Domovinski rat i tragične sudbine onih koji su rat preživjeli. Za svrstati ostale, trebalo bi za svaku odrediti jednu kategoriju.

Mladima možemo izdvojiti priču "Dimsiji i gospon K." o suradnji neurednog Roma s uglednim gospodinom, i priču "Sin" koja opisuje oca koji se nada sinu, a dobiva pet kćeri te učini veliku pogrešku. Vrlo snažno odjekuje i priča "Svi naši krediti" o čovjeku koji nastoji posuditi nekoliko tisuća eura od svojih prijatelja. Bili bismo nepravedni kad bismo ostali samo na tim pričama, ali druge favorite svatko ima priliku sam pronaći u ovoj jedinstvenoj kršćanskoj književnoj zbirci kratkih priča. A sve su vrijedne pažnje i čitanja.

Ako razmišljate o čitanju kratkih priča, a i kao obilježavanje 50. obljetnice Glasa Koncila, potražite ovu knjigu. U doba kada su cijene knjiga dosta velike, 60 kuna za ovu zbirku zaista nije puno.

Nacionalna proslava zlatnoga jubileja (50 godina neprekinutog izlaženja) Glasa Koncila organizirana je 1. listopada 2013. Do tada su svi brojevi Glasa Koncila učinjeni dostupnim u digitalnom obliku. Sama proslava obilježena je svečanom misom u zagrebačkoj katedrali i akademijom u dvorani Vijenac pokraj koje je bila izložena izložba 50 naslovnica Glasa Koncila. Također, 25. studenoga najavljen je i znanstveni skup o Glasu Koncila. Povodom obljetnice, osim zbirke 12 najboljih kratkih priča, objavljeni su i komentari Glasa Koncila od 1968. do 1990. godine u 4 opširna sveska pod nazivom "Okovana Hrvatska" i knjiga sadašnjega glavnog urednika Ivana Miklenića "Pogledi u Glas Koncila" s odlomcima o razvijanju našega najvrednijega katoličkog tjednika.

Autor: vlč. Anđelko Katanec

Objavljeno: 25. 10. 2013. u kategoriji Što čitati/gledati