Novi pogled na evanđelja

Evanđelja u trapericama

Teško je biti roditelj, učitelj ili propovjednik mladima jer oni osjećaju da znaju najbolje te ih, nerijetko, zavedu i privuku upravo oni koji im ne žele dobro. Mladi su spremni slušati dobre savjete, ali samo onda kada ih se uvažava, razumije i kada im se ima što za reći. Ovih se dana u izdanju Kršćanske sadašnjosti pojavila knjiga zanimljivog naslova "Evanđelja u trapericama" koja se obraća na poseban način mladima i nastoji ih privući Isusovoj Riječi. Knjigu je napisao talijanski svećenik Roberto Seregni.

Isus sigurno ima što za reći mladima, a s njegovom se Riječju susrećemo kod svake svete mise. Tu riječ potom svećenici tumače i aktualiziraju kroz homilije. I tekstovi u ovoj knjizi mogli bi se svrstati u kategoriju homilija no zbog mnogočega vrijedi na njih obratiti posebnu pažnju. Knjiga donosi više od 60 tekstova komentara evanđelja svih nedjelja kroz godinu te ponekih većih blagdana. Jedino nedostaje tekst uz nedjelju Svete Obitelji koja dolazi neposredno nakon Božića.

Vodič za čitanje, razumijevanje i usvajanje evanđelja

Nedjeljna evanđelja podijeljena su u trogodišnji ciklus koje se dijeli na A, B i C godinu. Ove smo godine prvom nedjeljom došašća započeli ciklus A u kojem se nedjeljom redovito čitaju tekstovi iz Matejevog evanđelja te njih prati i ova knjiga. To nam naviješta da bismo za sljedeću godinu mogli dobiti novo izdanje iste knjige s evanđeljima liturgijske godine B.

Knjiga je podijeljena na 6 velikih cjelina koje započinju molitvama kršćanskih pisaca: došašće, božićno, korizmeno i uskrsno vrijeme, vrijeme kroz godinu i blagdani kroz godinu. Svaki tekst ima upečatljiv kratak naslov, zatim naznaku evanđelja i citat iz istog, te tekst koji nikad nije duži od 4 stranice. Knjigu se može koristiti uz svaku nedjelju, ali i u osobnoj duhovnosti kao vodič za čitanje, razumijevanje i usvajanje evanđelja.

Hrabro, dragi prijatelji!

Može li se evanđelje nositi u trapericama? Don Roberto u ovoj je knjizi uvijek blisko povezan uz tekst evanđelja. Iz njega uzima pojedine naglaske koji izravno dotiču čitatelja u njegovoj konkretnoj svakodnevnici, dakle, u njegovim trapericama. U jednom tekstu on tumači da je naša svakodnevnica katedrala u kojoj susrećemo Uskrsnuloga. Jednostavnim, otvorenim, pozitivnim, pažljivim riječima on prevodi Isusovu riječ u život. Prvo je tumači, a zatim iz nje poziva na odvažno primanje i nasljedovanje Riječi, svjedočeći plodove života s Bogom.

Knjiga se ne opterećuje sustavnim tumačenjem cijelog evanđelja, već u svakom nalazi nešto vrijedno i lijepo. Kao osoba iz Isusove prispodobe koja je pronašla vrijedan biser pa proda sve da bi ga kupila, tako i ovi tekstovi obraćaju pažnju na ono nešto što nesumnjivo dotiče samog autora te dopire i do čitatelja. Autor se trudi misliti na čitatelja u svakoj situaciji i dati mu riječ pouke i ohrabrenja. On se ne koristi klasičnim propovjedničkim oslovljavanjem "braćo i sestre". Radije često govori "hrabro dragi prijatelji" i tako se dodatno približava čitatelju. Na kraju knjige poziva i na osobni kontakt preko mail adrese. I tom blizinom pokazuje da se vjera živi u zajedništvu, a u pravom vjerniku živi sam Isus Krist.

Na početku smo liturgijske godine i bilo bi pohvalno, a svakako i korisno, družiti se s ovom knjigom. Ona neće uzeti puno vremena ni napora, a dati će jedan novi pogled na evanđelja i lijepe poticaje kako zaživjeti evanđelje, odnosno, kako otajstvo Isusova života prenijeti u svoj život. Tko voli direktan i intiman stil, ova će mu knjiga biti pravi dar kojega si sam smije priuštiti za Božić i Novu Godinu.

Crkvena ili liturgijska godina u Katoličkoj Crkvi označuje godišnji ciklus koji počinje prvom nedjeljom došašća i traje do subote nakon nedjelje Krista Kralja. Nedjeljna misna čitanja podijeljena su na tri ciklusa (A, B i C). U godini A naviješta se evanđelje po Mateju, u godini B po Marku, a u godini C po Luki. Ivan nije zaboravljen, već se njegovo evanđelje čita svake godine na određene blagdane.

Autor: vlč. Anđelko Katanec

Objavljeno: 21. 12. 2013. u kategoriji Što čitati/gledati