Više od 50 slavnih povijesnih govora na jednome mjestu

Govori koji su promijenili svijet

Izgovorena i pisana riječ imaju različitu snagu. Izreka kaže da riječi odlete, a tekst ostaje, no tekst može oživjeti tek dok ga netko čita ili izgovara. Mnoge su riječi i govori obilježili, pa čak i promijenili povijest. Neke od tih važnih govora sakupio je britanski novinar, profesor i pisac Simon Sebag Montefiore u knjizi pod nazivom "Govori koji su promijenili svijet". Opširna je to knjiga koja na gotovo 300 stranica donosi više od 50 slavnih povijesnih govora.

Božja Riječ je iznad svih riječi

Knjiga započinje Isusovom propovijedi na gori kako je zapisana u Evanđelju po Mateju i donosi njegov govor o blaženstvima te pouku o molitvi. Zatim donosi govore nekoliko kraljeva prije nego što skoči na 20. stoljeće koje je vrlo detaljno razrađeno. Samo prvih deset govora prenesenih u ovoj knjizi potječu iz vremena prije 20. stoljeća, a svi ostali povezani su s velikim pitanjima koja su obilježila moderno doba. Zahtjevniji čitatelji mogli bi zamjerati što knjiga preskače velik dio povijesti. U knjizi nema niti jednog grčkog filozofa, rimskog govornika, katoličkog sveca ili propovjednika (osim uskoro svetog papa Ivana Pavla II.), ali i ono što sadrži vrijedna je antologija govora koji su oblikovali povijest.

Knjiga zaključuje svoju kolekciju govora pobjedničkim govorom Baracka Obame nakon pobjede na izborima u SAD-u 2008. godine. Posljednje riječi njegovog govora koji poručuje da je u Americi sve moguće jesu: "Bog vas blagoslovio, i neka Bog blagoslovi Sjedinjene Američke Države".

Božja Riječ je iznad svih riječi. Isus Krist je Božja Riječ po kojoj je stvoren i spašen svijet. I nije čudno da se u brojnim slavnim govorima ljudi nadovezuju na Boga i njegove Riječi kako kroz povijest, a tako i danas.

Privilegija i oživljavanje povijesti

Govori u ovoj knjizi dosta su skladno posloženi i prate kronološki red kako su izgovoreni. Svaki govor popraćen je slikom govornika, njegovom kratkom biografijom te malo opširnijim uvodom u govor koji je predstavljen. Dobar dio govora nije donesen cjelovito, poneki dijelovi su izrezani. Bez uvida u te dijelove teško je reći je li to mudro učinjeno radi bolje kompaktnosti ili je to gubitak cjelovitog pogleda na izgovorene riječi.

Bez obzira na pojedine zamjerke, čak i sitne greške u podacima (primijetio sam tri pogrešno otisnuta datuma), imati ovoliko velikih govora na jednom mjestu je privilegija, a čitanjem istih povijest oživljava i dobivamo bolji uvid u događaje i ljude koji su na njih utjecali. Već i sam pogled na naslove govora svjedoči o snažnim, proročanskim i revolucionarnim riječima. Boreći se za prava žena, Susan B. Anthony održala je govor "Jesu li žene osobe?"; primajući predsjedništvo SAD-a Franklin D. Roosevelt je odvažno rekao "Jedino čega se trebamo plašiti jest strah"; potpisujući predaju Japana car Hirohito preko radija se obratio riječima "Izdržati neizdrživo"; večer prije nego što će Martin Luther King, Jr. biti ustrijeljen izjavio je u svom obraćanju "Vidio sam obećanu zemlju"; na sprovodu Lady Diane, njen brat grof Spencer opisao ju je kao "najprogonjeniju osobu modernog doba"; u pregledu strahota 20. stoljeća, Elie Wiesel održala je govor: "Opasnost ravnodušnosti".

Na početku nove godine, kada još uvijek gledamo kako se najbolje orijentirati za što uspješniji i kvalitetniji život, za izlazak iz krize i ostvarenje svojih želja, čitanje ovih govora lijepo je ohrabrenje i inspiracija da budemo mudri i odvažni i da se trudimo oko bitnih stvari, ne gledajući samo privatne interese već opće dobro.
Nisu svi govori prikazani u knjizi rečeni u dobroj namjeri. Tu su dva prjevaranička govora Adolfa Hitlera, zataškavajući govor predsjednika Richarda Nixona i drugi. No svaki ima svoju snagu i pruža dublji pogled u stvarnost zbivanja. Nakon čitanja ovih govora niti jedan čitatelj neće ostati ravnodušan i shvatit će da i on ima svoju odgovornost za povijest.

Najveći govor koji podržava te i dalje mijenja svijet je Božja Riječ. Ona je zapisana u Svetom Pismu, Bibliji kao tekst, no djeluje uvijek kao živa izgovorena Riječ i zato se svakog dana javno naviješta kod svetih misa i drugih prigoda. Dok čitamo Bibliju, Bog govori nama i mi njemu, u nama se započinje dijalog i zato se čitanje Svetog Pisma smatra molitvom. Pročitana Božja Riječ približava nas Bogu, on je tada prisutan i zato se Biblija uvijek čita pažljivo, sabrano, pobožno.

Autor: vlč. Anđelko Katanec

Objavljeno: 21. 01. 2014. u kategoriji Što čitati/gledati