Teologija tijela za nju / Teologija tijela za njega

Spolnost - Božji dar

Čovjek je stvoren na sliku Božju kao muško i žensko. Muškarac je muško zbog žene, a žena žensko zbog muškarca. Jedno nema smisla bez drugoga i jedno se u drugome ostvaruje, a u Bogu dovršuje. Što znači biti muškarac ili žena pokušava reći i nova knjiga, tj. dvije knjige pod jednim koricama: "Teologija tijela za nju – Teologija tijela za njega". Podnaslov prvog dijela glasi "Otkrivanje ljepote i otajstva ženstvenosti", a drugog "Otkrivanje snage i poslanja muževnosti". Autor knjige je poznati promicatelj teologije tijela Jason Evert.

Pravo poslanje žene i muškarca

Začetnik teologije tijela je blaženi (uskoro službeno sveti!) papa Ivan Pavao II. Velik dio svojih kateheza kao papa, posvetio je pitanju ljubavi, spolnosti i njezinoj ulozi u Božjem naumu za čovjeka. On se usudio zaključiti da je seks više nego dobar, on je svet. Naime, spol čovjeka nije samo biološka, već i teološka datost. Jason Evert u ovom djelu nastoji neke ideje papine teologije tijela prevesti na jezik razumljiv mladima i prikazati pravo poslanje muškarca i žene kao takvih.

Otajstvo ženstvenosti i dar očinstva

Knjiga je podijeljena na dva dijela, a svaki počinje na jednom kraju knjige i dovršava se u sredini. Svaki dio ima približno 50 stranica što nikome ne bi trebalo biti teško pročitati. Baš zbog te sažetosti, mnogi će ju uzeti u ruke i pročitati. Sastoji se od uvoda, tri poglavlja, zaključka i molitve za pravu ljubav i ostvarenje ženstvenosti, odnosno muževnosti. U dijelu za žene knjiga govori o 3 teme: otajstvu ženstvenosti, idealnim vezama i ljepoti. U dijelu za muškarce govori o snazi, daru ljubavi i očinstvu. Premda ovo nije kompletan pogled na spolnost, dotiče se mnogih pitanja i vrlo uvjerljivo i utemeljeno na njih odgovara.

Neke od stvari koje će knjiga naučiti muškarce (mladiće, dečke) je da su obdareni tjelesnom snagom kako bi služili i štitili, da spolna želja nije grijeh, da ženu treba zavoljeti i kao sestru, da je svakome upućen poziv na očinstvo. Žene (djevojke, cure) će pak naučiti da su prirodno lijepe i da je ljepota njihova snaga, da se smije dati samo onome jednom muškarcu koji je dostojan njene ljubavi, da u svome tijelu čini vidljivim otajstvo neba i Božje ljubavi, da je čistoću moguće obnoviti.

Kroz spolnost živjeti u Božjoj ljubavi

Teologija se najčešće koristi kako bi objasnila duhovne stvarnosti. Ova knjiga predstavlja njezinu vrlo konkretnu primjenu. Sve što je u knjizi rečeno, rečeno je kao objašnjenje stvari koje zaokupljaju svakog čovjeka. Osvrće se na Bibliju, situacije mladih i autoritete Crkve te vrlo poticajno, na mudar i zabavan način uči i savjetuje svoje čitatelje o Božjem daru spolnosti.

Taktika autora je da se ne zadržava na kritiziranju grijeha spolnosti, ne moralizira niti opominje već jednostavno pruži teologiju o tijelu. Svaki mladić ili djevojka koji započinju ljubavnu vezu i koji se pitaju kako se kršćanski ostvariti kao muškarac ili žena, mnogo će dobiti ako pročitaju ovu knjigu. Naučit će se ne odbacivati spolnu žudnju, već ju u ljubavi usavršiti te više cijeniti dostojanstvo svojega i tuđega spola.
Ova knjiga će biti mnogima od koristi, ali neće im dati sve odgovore. To niti ne želi. Njezina je uloga da uputi u ispravnom smjeru, da opiše ljepotu i važnost spolova, da istakne koje je poslanje i smisao spolnosti pred drugom osobom i pred Bogom, da utješi i ohrabri one koje na tom području imaju problema. Knjiga uspijeva prenijeti poruku o tome koliko smo kao muško i žensko dragocjeni za svijet i pred Bogom i da zato vrijednost naše spolnosti vrijedi čuvati.

Kultura modernog svijeta govori o spolnosti puno drukčije i jedini kriterij mu je ugoda. No ta ugoda ostaje isprazna i ne zadire u dubinu. Spolnost nam može pružiti mnogo više užitka i životnog ispunjenja ako se živi na drugačiji način, ne prema standardima svijeta, već prema Božjem naumu ljubavi i upravo to je glavna poruka ove knjige: kroz spolnost živjeti u Božjoj ljubavi.

Teologiju tijela kako je danas poznajemo, započeo je papa Ivan Pavao II. Kroz pet godina održao je 129 kateheza o spolnosti. Nakladnička kuća Verbum posljednjih je godina objavila mnoštvo izdanja s tog područja: cjelovitu teologiju tijela Ivana Pavla II., tu je i njegova knjiga "Ljubav i odgovornost", zatim knjige o istinskoj ljubavi, ženstvenosti i muževnosti, teologiju tijela za početnike, knjige "Prava ljubav" i "Otvoreno o seksualnosti i braku" koje pružaju odgovore na razna pitanja o spolnosti, te niz brošura o temama teologije tijela.

Autor: vlč. Anđelko Katanec

Objavljeno: 28. 08. 2013. u kategoriji Što čitati/gledati