Prvenstvo ljubavi

Sveti Franjo Asiški

O životu svetoga Franje Asiškog, jednoga od najvećih svetaca i ličnosti iz povijesti, napisano je mnogo knjiga. Jedan od prvih i najpoznatijih životopisa ovoga sveca napisao je njegov suvremenik sveti Bonaventura (rođen 5 godina prije nego što je Franjo umro) kojega se naziva drugim utemeljiteljem franjevačkog reda jer je organizacijom reda nakon Franjine smrti i mnogih unutarnjih podjela bio snažan promotor Franjine misli.

Prvenstvo ljubavi

Na blagdan svetog Franje prošle godine, u nakladi Veritasa, u Hrvatskoj je objavljeno novo važno djelo o svetom Franji. Napisao ga je poznati duhovni autor i govornik David Torkington na temelju priloga koje je pisao o sv. Franji i franjevačkoj duhovnosti. Na naslovnici knjige nalaze se čak tri naslova: 1. "Po franjevačkoj Italiji", 2. "Sveti Franjo Asiški" i 3. "Prvenstvo ljubavi" što naznačuje kako ovo nije obična biografija. Knjiga opisuje malenu skupinu pripadnika Franjevačkoga svjetovnoga reda koja hodočasti po svetim mjestima na kojima je boravio sveti Franjo, no u prvi plan je stavljen lik samog sveca čiji se sažet i uzbudljivo napisan životopis proteže na 80 od 340 stranica knjige. A od početka do kraja polako se razvija tema o prvenstvu ljubavi koja se nalazi u srži franjevačke duhovnosti.

Sadržajan prikaz života sv. Franje

Knjiga ima 12 poglavlja. U prvome upoznajemo glavne likove i njihovu nakanu da upoznaju franjevačku duhovnost. Drugo poglavlje naslovljeno je "drugi Krist". Ono je najduže u knjizi i pruža jedan od najsažetijih, najobjektivnijih, a istovremeno vrlo dubokouman i sadržajan prikaz života svetog Franje. Samo radi tog životopisa, za kojega se navodi da ga je napisao otac Rayner, vrijedi nabaviti ovu knjigu. Poglavlja koja slijede zadržavaju se na opisima franjevačkih svetišta i promicanju franjevačkog duha, kao i otkrivanju izvorne i ispravne kršćanske duhovnosti, pripremajući teren za objavu prvenstva ljubavi o kojemu se počinje govoriti u devetom poglavlju pa preko tumačenja sv. Bonaventure i teologije Ivana Duns Scota sve do kraja kada se prvenstvo ljubavi ostvaruje u praksi vežući dvoje glavnih likova iz knjige. Nije sasvim jasno jesu li oni stvarne osobe ili romansirani likovi, ali iz knjige se po ničemu ne može posumnjati da nije riječ o stvarnim osobama.

Bog je ljubav

Ono što je pouzdano stvarno, to je poruka knjige, a ta je da se o Bogu, Isusu Kristu, vjeri, životu i svim božjim stvarima, može ispravno govoriti samo dajući prvenstvo ljubavi, odnosno nesebičnim življenjem ljubavi prema Bogu, bližnjima i cijelom svijetu. Bog je ljubav koja nije nikad pasivna, ono što on je, to i čini, on je, objašnjava nam knjiga, "ljubeći", a to možemo shvatiti prvenstveno zahvaljujući svetom Franji koji se kroz siromaštvo i mistična iskustva približio otajstvu Božje ljubavi više od većine običnih smrtnika.

Proučavajući kroz ovu knjigu život i vjeru sv. Franje, čitatelji zapravo primaju izvornu i autentičnu poruku Evanđelja: Isus je došao na svijet jer nas je ljubio, a ne zato jer je čovjek sagriješio. Na našu potrebu za oproštenjem i spasenjem, on je opet odgovorio ljubavlju i omogućio nam povratiti izgubljenu milost. Besmisleno je vjerovati i slaviti sakramente kroz koje se Božja ljubav izlijeva na nas, a da kroz duboku molitvu ne upijemo Božju ljubav – uči nas knjiga.

Knjiga koja vodi na duhovno hodočašće

Nemoguće je ovdje detaljnije iznijeti poruku knjige jer se tekst kod čitanja automatski pretvara u doživljaj i svaki će čitatelj iz nje izvući drugačiju poruku primajući ono što je njemu važno i mijenjajući se iz stranice u stranicu. Cijela knjiga je vrlo preporučljiva jer će se svidjeti svim vrstama čitatelja, čak i onima koji ne vole čitati životopise svetaca. Može ju se čitati djelomično ili u cjelini, pa čak i napreskokce. Zahtjevniji čitatelji sigurno će primiti obilje novih spoznaja, a svojim jednostavnim stilom svatko će ju razumjeti. Rijetko se nađe knjiga koja kod čitanja ne umara, već odmara, a takva je situacija s ovom knjigom.

Povodom blagdana svetoga Franje, ova knjiga je izvrsna prilika za dublje upoznavanje s ovim velikim svecem i doprinosima franjevačke duhovnosti kršćanskoj tradiciji, duhovnosti i teologiji. Ona nas same vodi na duhovno hodočašće i kao pravo duhovno štivo, obilno nagrađuje svoje čitatelje.
 

6. listopada 2012., u Splitu i Zadru, proslavljena je 800. obljetnica dolaska Franje Asiškoga na hrvatsko tlo i to kroz molitveno-liturgijski, znanstveni, kulturni, pastoralni i rekreativni program. Tom prigodom izašla je knjiga "Prvenstvo ljubavi", kao i studijsko djelo Lazara Iriartea "Povijest franjevaštva", a od novijih djela o sv. Franji vrijedi potražiti i: Jacques Dalarun – "Franjo Asiški: prohod", Jacques Le Goff – "Sveti Franjo Asiški", Bernardin Škunca – "Franjo Asiški - Skladatelj Božje ljepote" i Raoul Manselli "Sveti Franjo Asiški".

Autor: vlč. Anđelko Katanec

Objavljeno: 04. 10. 2013. u kategoriji Što čitati/gledati