Evanđelja s razmatranjima za 2014. godinu

Živa riječ

Na pozdrav je uvijek pristojno odgovoriti. Riječ zove riječ, kao što pitanje traži odgovor. Kroz čitanja iz Svetog pisma koja se naviještaju kod svetih misa, Bog progovara čovjeku ne da bi zapovijedao, već da bi s njim započeo razgovor. Ta su čitanja pažljivo poredana kroz liturgijsku godinu da bi nam donijela najljepše i najbitnije odlomke. Misna čitanja nas pitaju, a mi odgovaramo, ona nam svjedoče o povijesti spasenja, a mi u njoj pronalazimo svoje mjesto, daju nam primjer života, a mi ih nastojimo vjerom udjelotvoriti.

Evanđelja i razmatranja za svaki dan

Središte Svetog pisma su evanđelja. Početkom ove godine objavljena je knjiga koja donosi sve odlomke evanđelja koji će se čitati na svetim misama kroz 2014. godinu. Riječ je o knjizi "Živa riječ. Evanđelja s razmatranjima za 2014. godinu". Kako i naslov govori, knjiga donosi evanđelja za svaki dan te uz njih i kratka razmatranja. Autori razmatranja su poljski svećenici, misionari krvi Kristove, a kod nas je knjigu izdala Družba misionara Krvi Kristove.

Knjiga ima čvrste korice koje su i potrebne da bi sačuvale 900 stranica knjige koja će se svaki dan otvarati. Knjiga je vrlo skladno dizajnirana, s naznakom mjeseca u godini na rubu svake stranice što je vidljivo i kad je knjiga zatvorena pa se željeni dan uvijek lako pronađe, a za redovito čitanje služi i vrpca.

Pratnja i nadahnuće za osobno razmatranje

Svaki dan započinje naznakom blagdana i spomendana svetaca, zatim podsjetnikom na tjedan koji se moli u časoslovu te kraticom svih misnih čitanja od kojih je posebno istaknuta kratica za evanđelje. Slijedi evanđelje i razmatranje. Tko poznaje stupnjevanje blagdana, zna da za određene dane postoji više ponuđenih čitanja, ali se uvijek odabire ono koje pripada "jačem" blagdanu. Ova knjiga to zna i uvijek odabire samo jedno evanđelje, ali u naznaci spominje i alternativno evanđelje. Tako su npr. za svetkovinu Svijećnice koja se slavila na 4. nedjelju kroz godinu, naznačena evanđelja i za Svijećnicu i za nedjelju, ali je doneseno evanđelje i razmatranje za evanđelje od nedjelje.

Razmatranja u ovoj knjizi su kratka i ne nastoje objasniti cijelo evanđelje. Cilj im nije biti stručan i cjelovit komentar već pratnja i nadahnuće za osobno razmatranje. Rijetko kad su duža od dvije stranice, a katkad čak i kraća od samog evanđelja. Pisana su jednostavnim jezikom koji je razumljiv svima. Napisana su od strane 20 različitih ljudi što ih nikad ne čini monotonima. Prepoznatljive su razlike među njima: neki nastoje izvući i istaknuti pojedine misli, neki ih se trude protumačiti, neki na temelju evanđelja postavljaju pitanja. Jedni su duži, a drugi kraći. Najduži su komentatori korizmenih i vazmenih evanđelja.

Dok na misi slušamo evanđelje nemamo uvijek priliku zastati u molitvi i razmatranju nad njim jer slijedi molitva vjernika pa prelazak na euharistijsku službu. A potrebno je da nam susret s evanđeljem bude istinski susret s prijateljem i spasiteljem, da u pažljivom slušanju osluškujemo Božji glas i Božju volju za nas. Ova knjiga je vrlo praktična jer donosi cjelovito evanđelje pa ne treba otvarati Bibliju, a omogućuje da se s evanđeljem susretnemo svakog dana, bilo kao pripremu za svetu misu, bilo za osobno molitveno razmatranje.

Što mi Bog u svoj Riječi želi reći i na što me poziva?

Na početku knjige kratko je objašnjeno kako se može koristiti objavljenim razmatranjima kroz osobnu molitvu. Za početak je potrebno odrediti si mirno mjesto i vrijeme, posvijestiti si Božju prisutnost i zamoliti Duha Svetoga za pomoć u pronicanje smisla i dubine Božje Riječi, polako pročitati evanđelje i u šutnji mu dopustiti da nam progovori na osoban način. Zatim se može pročitati pripremljeno razmatranje i ostati u osobnom razmišljanju s pitanjem: što mi Bog u svoj Riječi želi reći i na što me poziva, što je njemu mogu reći? Dobro je završiti spontanom zahvalnom molitvom, a korisno je negdje zapisati i bilješke (zašto ne i u samoj knjizi!).

Postoji nekoliko knjiga koje se trude dati osvrte na misna čitanja svakodnevnice. Jedna od najkvalitetnijih i najkompletnijih je knjiga Franca Cerara "Po riječima svetog pisma" koja donosi komentar za sva misna čitanja kroz godinu, a ne samo za evanđelja, no ipak nije uključila pojedine dane i blagdane. Zato je knjiga "Živa riječ" koju smo ovdje predstavili vrijedna pažnje. Bez greške, vodi nas iz dana u dan, kroz čitavu 2014. godinu putem s Isusom Kristom. Prikladna je i mladima i starima, a cijena od 90 kuna je prihvatljiva. Premda je već polovica veljače, još nije kasno nabaviti je.

Knjigu "Živa riječ. Evanđelja s razmatranjima za 2014. godinu" objavila je Družba misionara Krvi Kristove koju je utemeljio sv. Gašpar del Bufalo (1786.-1837.) kao svećeničku ustanovu za misije, duhovne obnove i druge potrebe Crkve. Ona je međunarodna i multikulturalna kongregacija svećenika, braće i doživotno inkorporiranih kandidata koji tvore jednu bratsku zajednicu. 2015. godine, Družba će proslaviti 200 godina postojanja od osnivanja 15. kolovoza 1815. godine.

Autor: vlč. Anđelko Katanec

Objavljeno: 18. 02. 2014. u kategoriji Što čitati/gledati