Koliko se životinja spominje u Bibliji? Koja životinja se najčešće spominje?

Životinje u Bibliji

Znate li koliko se životinja spominje u Bibliji? Koja životinja se najčešće spominje? Te informacije ne mogu se naći u albumu "Životinjsko carstvo", no ove je godine objavljena zanimljiva knjiga "Životinje u Bibliji" koja pokušava predstaviti sve životinje koje se mogu naći u Bibliji. Knjigu je napisao fra Mario Crvenka, a objavila Teovizija.

Biblija je knjiga o Bogu i čovjeku, ali u njoj značajno mjesto imaju i životinje te biljke o kojima je isti autor također nedavno izdao knjigu ("Biljke u Bibliji") i koju jednako preporučujemo ljubiteljima bilja. U pripremi je i njegova knjiga "Minerali u Bibliji".

Životinje u prispodobama i usporedbama

U uvodu ove knjige govori se općenito o životinjama. Ribe i ptice stvorene su petog dana, a druge životinje stvorene su zajedno sa čovjekom šestog dana. Od čovjeka se ipak razlikuju jer je on stvoren na sliku Stvoritelja: po svojem razumu, volji i moći čovjek je osoba, a ne životinja.

U Bibliji se životinje često koriste za prispodobe i usporedbe. Tako prorok Izaija najavljuje budućnost u kojoj će vuk prebivati s jagnjetom, ris s kozlićem. Ta slika govori o miru među ljudima, ali nije isključen niti sklad u životinjskom svijetu.

Velika tema životinja u Bibliji je njihova podjela na čiste i nečiste životinje, tj. na one koje se smiju i one koje se ne smiju jesti. Neke životinje se spominju u Bibliji samo zato jer se nalaze na popisu tih životinja. I u ovoj knjizi se na početku može naći podjela životinja prema tome jesu li čiste ili nečiste.

Navedeno čak 70 vrsta životinja

Dosta je teško naći jasan popis životinja u Bibliji. Razni prijevodi katkad za različite životinje uzimaju jednu ili za jednu više njih. Autor se dosta trudio da analizira sve životinje i sva mjesta gdje se one spominju posebno uspoređujući više verzija Biblije: zajedničke prijevode protestanata i katolika, Lutherovu staru Bibliju, židovsku Toru, Septuagintu i Vulgatu te katoličku Bibliju u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Na kraju knjige postavljena su i kazala imena životinja na latinskom, hrvatskom, aramejskom, hebrejskom i grčkom. Nažalost, aramejska, hebrejska i grčka vjerojatno greškom nisu otisnuta u originalnim znakovima.

Životinje su u knjizi podijeljene na 70 poglavlja, tj. 70 vrsta životinja od kojih se negdje spominju i druge podvrste. Svako poglavlje uz fotografiju životinje donosi barem jedan cijeli citat iz Biblije u kojem se ta životinja spominje, ali se navode i sva druga mjesta koja se mogu osobno potražiti u Bibliji. U popratnom tekstu se objašnjava o kakvoj se točno životinji radi, njezino mjesto i značenje u Bibliji te druge informacije.

Ova knjiga grafički lijepo izgleda i privlačna je za proučavanje. Nije opširna, ali je detaljna i vrlo zanimljiva u opisima. Tekstovi za pojedine životinje su uglavnom ujednačene dužine i stila, ali je životinjama koje se češće spominju posvećeno više tumačenja. Ljubiteljima životinja sigurno će biti ugodno štivo od kojega će naučiti nešto novo o tim Božjim stvorenjima.

Mario Crvenka, rođen 1944., član je Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. U svom bogatom pastoralnom i studijskom radu, objavio je brojne knjige na hrvatskom i njemačkom jeziku. Navodimo naslove samo nekih: Korak po korak, kroz došašće do Božića (1991.), Liječenje biljem (1993.), Edith Stein – životopis (1998.), Svjetlo usred tmine – antologija japanskog haku pjesništva (2001.), Predah s Bogom – misli za svaki dan (2001.), Granična pitanja između prirodne znanosti i religije (2010.), Križni put (2010.), Pet minuta s Markom evanđelistom (2012.).

Autor: vlč. Anđelko Katanec; Fotografija: www.ebrod.net

Objavljeno: 28. 11. 2013. u kategoriji Što čitati/gledati