Papine poruke na Twitteru

Ne bojte se sanjati velike stvari

"Dragi mladi, budite pravi Kristovi igrači! Igrajte u njegovoj ekipi!" Ovo je jedna od desetak poruka koje je papa Franjo uputio mladima sa Svjetskog susreta mladih u Riju u Brazilu 2013., preko Twittera. Taj je tvit (ili tweet) retvitan (dakle kopiran i podijeljen) 4600 puta i stavljen u favorite 2800 puta. Papa je počeo tvitati ubrzo nakon što je izabran za papu, već u veljači 2012. godine, nastavljajući tako tradiciju pape Benedikta XVI. koji je također koristio ovu društvenu mrežu, odnosno medij, za slanje i čitanje kratkih poruka. Papu preko Twittera danas prati više od 13 milijuna ljudi.

Nakladna kuća Verbum nedavno je objavila prvu knjigu Papinih tvitova "Ne bojte se sanjati velike stvari" u kojoj je objavljeno 250 njegovih poruka, od početka korištenja Twittera do rujna 2013. godine, a na talijanskom jeziku već je objavljena i druga knjiga u kojoj su objavljeni njegovi noviji tvitovi. Hrvatsko izdanje raskošno je uređeno i ima čak 160 stranica. Na svakoj stranici nalazi se jedna ili dvije poruke, a knjiga je dodatno ukrašena papinim fotografijama kako bi bila i lijep poklon. I dok papine rečenice s modernog virtualnog medija privlače brojne korisnike interneta, ovo izdanje želi ih sabrati na jedno mjesto i vratiti u klasični medij knjige.

Tvitovi – način služenja Crkvi

Papini tvitovi nisu samo lijepe misli. One prate njegov rad, putovanja, molitve, svjedočanstvo i tako samo potvrđuju njegov način služenja Crkvi i svijetu u kojem je otvoren i dostupan svima. Do svih su nas došle slike njegovih susreta s običnim ljudima, telefonski razgovori s prijateljima, jednostavnost i skromnost života. Naravno, u stvarnom životu nije baš tako jednostavno doći do pape i stinuti mu ruku, ali je činjenica da se papa Franjo trudi učiniti to što jednostavnijim i spontanijim. Svojom prisutnošću u virtualnom svijetu povezan je i blizak s milijunima ljudi. I tu je nemoguće da pročita sve odgovore, čak niti da fizički objavljuje i prevodi svoje poruke na 8 jezika na koliko se uglavnom objavljuju, ali to ne umanjuje vrijednost i autentičnost njegovih riječi i nakana.

Papini tvitovi nisu reklamne poruke niti funkcioniraju poput službenog portala neke firme ili institucije. U njima se javlja on sam sa svojim nakanama i mislima. Jedan dio tvitova upravo su osobne naravi. Takav je i onaj prvi u kojemu se javlja nedugo nakon izbora za papu: "Dragi prijatelji, od srca vam zahvaljujem i molim vas da i dalje molite za mene."

U papinim tvitovima, tj. u samoj činjenici da Papa koristi Twitter, dokazuje da ga njegova starost ne sprječava da bude mlad. Tu je vidljiva njegova nakana i spremnost da koristi i moderna sredstva komunikacije u svrhu evangelizacije i susreta s ljudima. Netko bi Papu rado vidio i na Facebooku (koji je među mladim Hrvatima puno popularniji od Twittera), ali tu se neće pojaviti jer je Facebook profil puno teže održavati i čuvati sigurnim i čistim od napada.

Papine poruke i savjeti mladima

Teme tvitova su različite. Najčešće govori o Isusu kao središtu kršćanskog života i zato uvijek iznova poziva da mu se približimo. Često daje savjete kako kršćanski živjeti, kako ljubiti, kako moliti. Za primjere rado uzima i ističe Djevicu Mariju i svece kao one u čiju se pomoć možemo pouzdati i za kojima trebamo ići na putu osobne svetosti. Jedan od motiva koji se često ponavlja je i grijeh, ali uvijek gledan iz perspektive Božje milosti i oproštenja. Nadovezuje se i na crkvene blagdane te šalje tvitove u kojima sažeto objašnjava njihovo značenje i kako ih slaviti. Na mnogo mjesta govori i o Crkvi ističući je kao mjesto zajedništva i sigurnosti u vjeri. Oko 50 tvitova (to je 20%) nisu izričito vjerske naravi već govore o potrebitima i o svijetu i u njima se Papa zauzima i usmjeruje pogled na siromašne, nezaposlene, potlačene, pogođene nesrećama, na potrebu za mirom, problem bacanja hrane i drugo.

Mladima će biti drago da i njih često spominje i direktno im se obraća i to gotovo 30 puta. Poziva ih na molitvu, pozdravlja ih, daje savjete, pita ih i motivira da teže za onim najvišim u životu – Bogom. Tako Papa tvita, a u knjizi čitamo: "Dragi mladi, ne zakapajte svoje talente, darove koje vam je Bog darovao! Ne bojte se sanjati o velikim stvarima!", a na drugom mjestu pita: "Dragi mladi, imate puno planova i snova za budućnost. Stavljate li Krista u središte svakoga svojeg plana, svakoga svojeg sna?"

Ovo je lijepa knjiga koja se lako i brzo čita, a ako se njezine poruke uzmu zaozbiljno, one nisu samo svjedočanstvo misli i djela jednoga pape već pravo nadahnuće za život po mjeri kršćanske katoličke vjere. Ne treba svatko imati ovu knjigu. Uvijek postoji mogućnost da se papini tvitovi čitaju direktno s njegovog Twitter profila. Ova knjiga sigurno će mnoge potaknuti da potraže papu na internetu, da malo više prate njegove riječi i nastupe, a onda, što je najbitnije, da im se vjera obnovi i budu više Božja djeca i Božji prijatelji.

Papin twitter na engleskom jeziku nalazi se na internet adresi: https://twitter.com/Pontifex. Može ga se pronaći i preko naziva: @Pontifex. Osim na engleskom, papine tvitove se može pratiti i na latinskom, njemačkom, španjolskom, portugalskom, poljskom, francuskom i arapskom jeziku. Najviše sljedbenika ima španjolska verzija, 6 milijuna. Do sad je objavio 356 tvitova na engleskom, a nešto manje na drugim jezicima.

Autor: vlč. Anđelko Katanec

Objavljeno: 24. 06. 2014. u kategoriji Što čitati/gledati