Đuro Ravenšćak | Svakodnevni Katolik

Biblija – GPS za život

Ne tako davno sam bio prisiljen koristiti taksi pošto mi je pobjegao zadnji vlak (klasičan život jednog Dugoselca). Kad sam napokon nakon pola sata skužio kako to funkcionira, ušao sam u taksi te me vozač pitao, ne znam točno kojim riječima, ali sve u svemu, pitao je: ''Do kuda?''. Ja sam naravno refleksno rekao svoju adresu, nakon čega sam dobio čudan pogled jerbo živim u Dugom Selu... Ali sve u svemu, znao sam gdje moram ići, znao sam adresu na kojoj živim, znao sam kamo idem i kako doći do tamo. Ali zapita se čovjek nekada: što da me netko pita na ulici: „Čovječe, do kuda nakon svega ovog?'' Bih li znao odgovor na to pitanje?

Biblija kao karta

Kad sam prvi puta uzeo Bibliju u ruke nakon 53 savjeta jednog prijatelja i po prvi put srcem pročitao ono što piše u njoj, to je bilo to. Kako bi rekli - ljubav na prvu rečenicu (nitko to ne govori, sad sam skužio). Sjećam se kao da sam jučer pročitao (što i jesam jer mi treba za ovu kolumnu) odlomak iz Lukinog evanđelja i točno me jedan redak pogodio kao Davor Šuker nekada. „Oni pristupiše i probudiše ga govoreći: 'Učitelju, učitelju, propadosmo!' On se probudi, zaprijeti vjetru i valovlju; i oni se smire te nasta utiha.“ (Lk 8, 24) Nakon što sam pročitao taj redak, shvatio sam jednu jedinu stvar u tom trenutku, a to je da nisam sam. Oluja u mom srcu se stišala i nastao je muk. U toj tišini sam napokon mogao razmisliti bistro. Znao sam tko me može jedini usmjeriti i voditi. I u najvećoj izvanjskoj oluji, a i onoj u srcu, ja znam odgovor na pitanje: „Kuda nakon svega ovog?“ Znao sam gdje mi je poći... prema kome... i s kim. Nakon dugo vremena sam znao pročitati legendu na karti koju zovemo život.

Biblija kao GPS

Znam čitati kartu, što je super, ali je li to dovoljno? Dijete u školi zna čitati, ali zna li ono što svaka riječ znači? Ne zna. Tako i ja, znam što piše u Bibliji, ali ponekad se nađem u neznanju što mi Biblija govori, kuda me vodi. Isus je rekao: „Ja sam put, istina i život!“ (Iv 14, 6) On je put! Pa se onda pitam zar je uopće važno kuda? Ako je Onaj koji stišava oluju i donosi mir i ispunjenje u moj život i moje srce put, zašto se toliko zamaram time kuda taj put vodi? Zar netko tako predivan i tako jasan može voditi krivim putem? Teško. On ne samo da je put, On je i vodič kroz taj put koji mi govori što je što. On je prevoditelj na tom putu koji prevodi sve nejasne znakove ovog svijeta, a i Crkve. Onaj glas kao na GPS-u u autu koji govori: „za pedeset metara skrenite desno...“ On govori kojim putem, s kime i kako... I sve to mi govori preko svoje riječi, preko Biblije a.k.a Svetog pisma. I zato ja za svoj životni GPS biram – Bibliju.

A svakome tko ju možda ima, ali rijetko čita, toplo preporučujem da krene. Iako se u stvarnosti dešava, (muškima pogotovo) da premda ne znamo kojim putem, uporno lutamo jer ne želimo pitati, pa makar otišli do kraja Južne Amerike, nemoj dopustiti samome sebi da odlutaš radi ponosa. Da se izgubiš i odeš totalno na drugu stranu. Pitaj, pročitaj, traži, nađi!

Autor: Đuro Ravenšćak

Objavljeno: 03. 12. 2013. u kategoriji Kolumne, Đuro Ravenšćak