Đuro Ravenšćak | Svakodnevni Katolik

Bitka za žensko srce mora biti teška

U prošloj kolumni sam pisao o djevojkama i njihovim pravim vrijednostima te kako bi one trebale postati izazov. Ovaj puta pišem, točnije potičem mušku populaciju na prihvaćanje upravo tog izazova. Puno vas se boji, možda ne toliko i boji, koliko vam se ponekad ne da boriti. Odustajete i prije negoli ste započeli. Bitka za žensko srce može (a i mora) biti teška, ali znam da mi to nekad ne kužimo full... Tražimo od cura da ne budu 'lake', a kad nisu, onda nam ne paše i žalimo se kako je teško boriti se za nekoga. E, pa dosta je! Ajmo u napad, može?

Što ako te upozna nespremnog?

Za početak: ako želiš naći pravu, moraš postati pravi. Brineš se kada ćeš upoznati onu pravu? Pa brini se radije kada će ona upoznati tebe. Što ako te upozna nespremnog? Što ako te upozna, a ti nisi još uvijek onakav kakav bi trebao biti i ne svidiš joj se? Kesa, eto što. Failao si na jako. Dakle, jesi skontao? Prvo se brini za sebe. Moli, radi, mijenjaj se, trudi se, a tek onda traži. Mada - onda ćeš ju već pronaći. Dalje: ako ti se svidi netko (a to je u muškom slučaju jako često pojava), nemoj odmah poduzimati nešto. Nemoj odmah polajkati svaku sitnicu na njezinom fejsu i twitteru jer ostavljaš tragove po cijeloj stranici s notifikacijama. Stvarno ne znam zašto to radimo. Ali tako ostavljaš dojam – potrebnog, a vjeruj mi, ne želiš biti taj lik. Stani! Postani joj prijatelj za početak. Upoznaj ju na prijateljski način. Postani joj najbolji prijatelj ako treba! Budimo realni - biraš nekoga za cijeli život! Zašto bi htio biti s nekim ostatak života, ako već sad ne voliš UVIJEK provoditi vrijeme s njom?

Napravi prvi korak!

Nemoj se bojati napraviti prvi korak. Stvoren si za to. Djevojke očekuju to od nas. Napravi prvi korak - ne samo za vezu, nego i prvi korak u ljubavi, prvi korak u poštovanju i zadnji korak u svađi, a to je: „Da, draga“. Budi i ostani onaj koji je prvi. Možda te strah i imaš misao u glavi da ćeš biti odbijen i da ćeš biti ismijan. Možda. I? Pa ne možeš više NE biti s njom, nego sada. Čemu frka?  Uostalom, rekao sam da si stvoren za prvi korak. Zašto se bojiš raditi ono za što si stvoren? To je kao da se bojiš pričati hrvatski u Hrvatskoj. Ništa ne boli. Malo možda tepaš i fufljaš u početku, ali kasnije kada svladaš sve, pričaš k'o veliki.

Ajmo ovako: recimo da je odnos s tom djevojkom kao škola. Moraš učiti (jer budimo realni - moraš puno razmišljati, čak i znati čitati misli)! Početak veze ćemo nazvati vrtićem. Učiš osnove, tek toliko da nešto radiš, dalje ide osnovna škola, srednja, faks, doktorat, a tek onda možeš razmišljati o poslu. Zašto se onda žuriš? Želiš sutra imati finu plaću na tom poslu i fino živjeti, a nisi škole završio ni upisao. Pa nisi hrvatski političar! Što želim reći s ovime? Želim reći da, koliko god to glupo zvučalo i izgledalo, ti si taj koji se mora truditi. Ti si taj koji prvi mora uložiti napor. Ti! Ili, bolje rečeno, ja. Što se onda čudiš kada djevojka čeka i ne radi prvi korak? Ona čeka tebe!

3, 2, 1, KRENI!

Sve ovo što sam napisao svodi se na jedno: muško si, stoga budi to i prihvati izazov. Djevojka postavlja TVOJE standarde, a ti ih ne možeš pratiti? Smiješno malo. Nemoj biti jedan od onih koji su sa svojima najveći 'igrači', a kad treba nešto poduzeti, jedan od onih kojih jednostavno nema. I sad ti dajem 3 koraka iliti savjeta koje bih volio da slijediš ovim redoslijedom. Prvo: moli. Moli da postaneš onaj pravi, kako bi i našao onu pravu. Moli da možeš biti inicijator kakav bi i trebao biti. Moli da imaš hrabrosti kad ju trebaš i da imaš poštovanje prema suprotnom spolu, ono zasluženo poštovanje koje i sam nekad tražiš. Drugo: čekaj. Pravi muškarac si tek kad možeš čekati. Ona ne pripada tebi ni u jednom pogledu. Zašto ju onda pretvaraš u svojoj glavi u svoje vlasništvo? Čekaj. Prste k sebi. Svaka djevojka ima poštovanja prema dečku koji zna što želi, ali još više poštovanja prema onome koji zna kada to može dobiti. I treće: napravi prvi korak. Uvijek napravi prvi korak! Uvijek! Bilo to naručivanje u restoranu, slanje zahtjeva za prijateljstvo na Facebooku ili pak naručivanje zaručničkog prstena. Ti si inicijator, zato se počni ponašati kao takav. Skužio? Super! 3,2,1, KRENI!

Autor: Đuro Ravenšćak

Objavljeno: 25. 06. 2014. u kategoriji Kolumne, Đuro Ravenšćak