Marijana Petir | "Biti čovjek" je ponovno u modi

Budimo konkretni!

Isus Krist očarava ljude svih vremena, i kršćane i nekršćane. Ljudi se pitaju i ispituju, istražuju, tko je zapravo Isus iz Nazareta?! Kako je moguće, da se čitav svijet okrenuo za Njim?! Njegovo rođenje povezuju s velikim zbivanjima u svemiru, s velikim prekretnicama u povijesti i od tada počinju brojati godine novoga doba. Ta novina u povijesti tjera čovjeka na razmišljanje, na izučavanje i stalno traženje odgovora.

Zaštita ljudskog dostojanstva

No, ono što znamo jest činjenica da je Isus Krist bio izuzetno konkretan i jasan i nije došao propovijedati neki potpuno novi moral, nego nas podsjetiti na ono što nam je upisano u srce. Kada Isus traži od nas da nahranimo gladne, ne uči nas kuhanju. I kada nas upućuje da čitamo Sveto pismo, ne znači da nas podučava jezicima ili gramatici. I mi koji slijedimo Isusa Krista moramo biti potpuno konkretni – u prepoznavanju potreba koje današnji čovjek ima, počevši od potrebe zaštite ljudskog dostojanstva jer je ono danas, više nego ikad, ugroženo.

Dostojanstvo ljudske osobe temelji se na činjenici da je čovjek stvoren na sliku Božju. U Svetom pismu se čovjeku pridaje nedodirljivo dostojanstvo. Ako tako mnogo Bog drži do ljudske osobe, zašto mi sami jedni u drugima to ne cijenimo i ne vrednujemo? Zloupotreba slobode i ljudskih spoznaja može dovesti do propasti ljudskog roda. Bog je stvorio svijet reda, a čovjek unosi nered.

Isus je bio konkretan

Bog je čovjeku poklonio određene darove koje ne smije čovjek drugom čovjeku osporiti, npr. sam život, sredstva za život, životni prostor, rad... Vidljivo je stoga da ljudska prava proizlaze iz dostojanstva ljudske osobe. Prihvatiti drugoga jedini je način da posve izrazimo svoju vlastitu egzistenciju. Zapovijed ljubavi prema bližnjemu znači vrlo konkretno da nitko nije isključen. Bog ne izuzima nikoga.

Nažalost, čovjek, čemu svjedoči povijest, nerijetko izuzima drugog čovjeka. Opća deklaracija o pravima čovjeka donesena 1948. godine i njen katalog ljudskih prava bila je žestok odgovor na nacizam. Nacizam je gazio ljudsko dostojanstvo i uništavao ljudske živote. Ali i mi danas svjedoci smo rasprava i Zakona koji neke stiliziraju u nadljude dok drugima ne daju pravo na život. Sve se to odvija pod takozvanim motom zaštite ljudskih prava. No, nisu li se neki koji danas zagovaraju eutanaziju i pobačaj više približili nacizmu nego ljudskim pravima? I imamo li mi kao kršćani odgovor na to ili ćemo i dalje šutke stajati po strani?! Isus je bio konkretan. Budimo i mi konkretni ako smo stvarno njegovi.

Autor: Marijana Petir

Objavljeno: 16. 06. 2014. u kategoriji Kolumne, Marijana Petir