Marko Barišić | Što je muškarac bez krunice?

Samo je ljubav tajna dvaju svjetova

Tebe tražim! Zašto se uporno skrivaš? Zašto bježiš od ovog plavog neba i zraka sunca koje osvjetljavaju tvoje lijepo lice? Shvaćam da je ovaj svijet okrutan, znam da je bol na svakome uglu. Znam i da je prethodni otišao, iako si mislila da će to trajati zauvijek. Međutim, onaj pravi je tu negdje. Čeka samo tebe. Daj priliku sebi da budeš sretna, da napokon i ti možeš s njim prošetati trgom držeći se rukom za ruku. On je taj.

Ljubav je žrtva

Ako sam nešto naučio gledajući svoju majku kako odgaja brata i mene, onda je to da je ljubav žrtva. To je najjednostavnija i najtočnija definicija ljubavi. Sada nam se postavlja pitanje: ako je to tako jednostavno, odakle toliko mržnje i boli u ovome svijetu? Zašto, ako je to stvarno tako jednostavno, ulice nisu pune ljubavi i radosti? Odgovor mi je jednom dao jedan djed kojeg sam vidio na televiziji. Na upit o njegovom dugotrajnom braku i ljubavi sa svojom voljenom, djed je rekao: „Rođen sam u vrijeme kada su se stvari popravljale, a ne bacale i mijenjale novima.“ Zar nije ovaj djed rekao svu istinu današnjega svijeta i vremena? Zar nije puno lakše baciti mobitel, laptop, tv ili neke slične stvari i kupiti nove? Naravno da je... No, problem nastaje kada taj materijalni odnos prema stvarima primjenimo i u ljudskim odnosima. I tu leži teret današnjih generacija. Zaprljane materijalnim svijetom, uništavamo i ljudske odnose. Da, lakše je nju ostaviti jer je zakasnila ili zato što se opet svađate oko sitnica ili jer se ne možete dogovoriti oko nekih stvari... U svemu tome zaboravljamo jedni na druge i, ono što je najgore, možda gubimo ljubav svog života. Možda smo je već izgubili, zar ne?

Stvorena da budeš voljena

I zato tebi, djevojko, govorim! Baš tebi jer te On stvorio da budeš u njegovom zagrljaju zaštićena i pokraj srca njegova da budeš voljena. Nemoj tražiti pohvalu od njega! Nemoj se brinuti stoji li ti svaki pramen kose savršeno, je li ti se šminka razmazala ili je li ti nova majica lijepa. Vjeruj, prava ljepota je u tvojoj nesavršenosti! Najljepša si baš onakva kakva jesi, kada nemaš nikakvu „masku“ na sebi. Prestani bježati od sebe, nije smisao života biti svima zanimljiv ili privlačan. Vjeruj da nema ništa ljepše nego kada se netko zaljubi u tvoje srce - ono pravo, dječje, nevino srce koje ti je dragi Bog dao. Pa ti si dijete Božje i imaš pravo biti prekrasna, divna i dobra, jer te On baš takvom stvorio. Onoga trenutka kada ti spoznaš svoju pravu vrijednost, tada će i on to primjetiti. Doći će taj momak, taj koji će te zauvijek voljeti i vjeruj da te nikada neće pustiti iz svojih ruku i iz svoga srca. Samo se nemoj zatvarati u sebe i bojati se svoga sjaja. Neka tvoj sjaj i tvoje svjetlo obasja nečije drugo. Neka ta svjetla rastu i obasjavaju ovaj svijet.

Tajna koju trebamo otkriti

To je ono što treba ovoj dolini suza u kojoj živimo. Baš tvoja iskrena ljubav, ona koju ćeš bez imalo srama s onim pravim dečkom svjedočiti svijetu. Dragi Gospodin ti je usadio te talente, tu ljubav koju nosiš sa sobom, dopusti da se širi. Vjeruj da, ako nekome pokloniš dio sebe, vratit će ti se stostruko. Jer, kao što rekoh, ljubav je žrtva. Ljubav je jedina stvar koja spaja ovaj i onaj gore svijet. Nebo i zemlja povezani su u jednome - u Ljubavi. I baš ta Ljubav je tajna koju svatko od nas treba otkriti. Kada ju nađemo, kada otkrijemo taj dio sebe koji moramo drugome pokloniti, tada će nebesa biti sretna jer mislim da se On najviše raduje poklonjeme srcu, toj pravoj ljubavi muškarca i žene. Samo ta dva srca, spojena na zemlji, mogu se uspinjati prema raju. Tu leži ta poveznica, ta znanstvenicima nedokučiva formula koja krije sve tajne ovoga svijeta. Ljubite, i bit ćete ljubljeni!

Stoga, nemoj se brinuti i očajavati ako si se ubola na koji trn, nemoj zato mrziti ružu. Uvijek će ti se neka nova vrata otvoriti, netko novi će ući u tvoj život. Kada vidiš da je sunce svanulo, kada si sigurna da je to taj kojemu vrijedi dati svoje srce, vjeruj da su Nebesa baš to željela - tvoje srce spojeno s drugim. Isto tako i ti, s jednim malim testom ćeš biti uvjerena u pitanju radi li se o „ljubavi tvog života“ ispred tebe. On, ako ti gleda u oči, a vidi ti srce, to je taj. I tada je najteži ispit riješen - ispit života, ispit Ljubavi!

Autor: Marko Barišić

Objavljeno: 30. 03. 2014. u kategoriji Kolumne, Marko Barišić