Klanjanje za studente u zagrebačkoj katedrali

Dovoljan je jedan pogled na Raspetoga

Večeras Ti dolazimo, Gospodine, i donosimo sa sobom sve svoje. Donosimo Ti sve nama drage ljude, prijatelje i obitelj. Donosimo Ti svoje brige i probleme, svoje ispite, učenje i napore. Donosimo Ti sebe u potpunosti. Padamo pred Tobom, dobri naš prijatelju, i želimo odmoriti u Tvojoj prisutnosti. Zato Te molimo da nas pogledaš, da budeš uz nas, da budeš s nama. Večeras posebno želimo, potaknuti mislima blaženog kardinala Alojzija Stepinca, moliti za sve mlade ljude koji biraju svoj životni put. Želimo moliti za sve one koji su zaljubljeni, kako bi temelj njihove veze bio Ti sam. Želimo moliti za sve obitelji, osobito one mlade, da imaju snagu svjedočiti svoju pripadnost Tebi u ovom današnjem društvu. Želimo moliti za milost budućeg bračnog partnera i partnerice kako bi svaki brak, ali i svako zvanje bili ispunjeni onim temeljima koje je i blaženi Alojzije Stepinac smatrao važnima: jednostavnošću, potporom i pouzdanjem u Boga.

Iz poslanice Kološanima (Kol 3, 12-14)

Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva.

Prva meditacija: JEDNOSTAVNOST

Iz pisma Alojzija Stepinca zaručnici Mariji Horvat:
Draga Marija! Što spominješ (u pismu) radi miraza, evo što ću ti reći: danas se većina mladih ljudi ženi uistinu radi bogatstva, a možda je baš to bogatstvo njihovo prokletstvo. Toga pak ja ne bih htio i baš zato sam se čuvao da ne nasjednem. Što ti dopremiš, to je tvoja stvar: ja ti nikada neću riječi prigovoriti. Glavno je da ti meni dopremiš obilje blagoslova Božjeg, a toga može siromašniji više svojom pouzdanom molitvom i čvrstom vjerom nego i najveći milijunaš!

Kako je lijepo biti ponizan, jednostavan. Kako je lijepo biti slobodan od navezanosti na sve zemaljske stvari i jednostavno biti sretan i pun ljubavi prema životu, prema drugima oko sebe, prema Bogu. Alojzije Stepinac nije tražio bogatstvo kad je trebao ući u brak. Nije postavljao nikakve velike uvjete, niti je imao kakvih zahtjeva. Gledajući s ljudske strane, možda je i imao pravo biti zahtjevan jer, za razliku od njegove zaručnice, Alojzije je bio iz dobrostojeće obitelji. No Alojzije ništa ne traži. Jednostavnost koja je prisutna u tom mladiću nema nikakvih želja osim jedne – da s budućom ženom u kuću dođe obilje Božjeg blagoslova. Često puta u životu mi činimo suprotno, i Ti to znaš Gospodine. Tražimo sve moguće načine da ostvarimo zacrtane planove, često puta ne mareći za druge. Materijalne stvari često su nam puta važnije od čovjeka do nas. Zbog navezanosti na materijalno polako kopni ono duhovno. Pomozi nam, Gospodine, jer želimo, a i znamo da možemo, biti bolji. Želimo, Gospodine, biti jednostavni - baš poput Alojzija Stepinca - te drugima svjedočiti kako je sve materijalno uzaludno ako nema Božjeg blagoslova. Daj nam taj blagoslov večeras, Gospodine, te njime blagoslovi sve obitelji kako bi njihova radost rasla iz ljubavi i jednostavnosti - jednostavnosti kojoj si jedino Ti potreban.

Druga meditacija: POTPORA

Iz pisma Alojzija Stepinca zaručnici Mariji Horvat:
Draga Marija! Mi smo putnici na zemlji i bez križa nije moguće dospjeti k cilju, a u bračnom životu podupirat ćemo jedno drugo. U prvom pismu izrazila si nadu da se neću smatrati tvojim gospodarom, nego ravnopravnim drugom. Ne boj se! Premda kaže Sveto pismo da je muž glava ženi i obitelji, ipak nigdje ne kaže da je žena rob mužu. A znaš da sam i ja kršćanin pa da znadem da se muž i žena moraju lijepo slagati i uzajamno potpomagati da dostignu svoju konačnu svrhu za koju su stvoreni – Nebo!

Uvijek i u svemu što činimo treba nam potpora, treba nam netko da nam kaže kako dobro radimo i kako vrijedi svaki trud koji ulažemo. No znamo koliko je teško kad potpore nema, kad se svijet ruši i kad ostajemo sami. Vlastiti egoizam i samouzdizanje udaljava nas od drugih i ostajemo sami. No naš život mreža je ispletena od susreta, od suživota, od zajedništva, i zato ne možemo i ne smijemo biti individualci. Molimo Te večeras, Gospodine, da nam pomogneš - ne da osjetimo potporu, nego da budemo potpora; ne molimo te da nam pošalješ nekoga na koga ćemo se osloniti, nego da mi budemo oslonac drugome. Daj, Gospodine, da prepoznamo kako je važno u vezi i u braku biti tu za onoga koga volimo. Stoga nam pomozi sebe pregaziti kako bismo voljenu osobu nosili. A kad više ne možemo, Ti budi oslonac - oslonac naše veze, oslonac našeg prijateljstva, oslonac braka.

Treća meditacija: POUZDANJE U BOGA

Iz pisma Alojzija Stepinca zaručnici Mariji Horvat:
Draga Marija! Ja se smijem tim modernim nazovi – junacima, muškim i ženskim, koji – nemajući čvrste vjere – padaju i pod najmanjim neprilikama. A kod nas je dovoljan samo jedan pogled na raspetog Spasitelja i mi se, saviti pod teretom života, opet dižemo pa krepkim srcem i puni veselja, stupamo dalje životnim putem.

Vjerovati samo u svoje, ljudske i ograničene, mogućnosti znači isključiti Tebe, Gospodine, iz naših života. Znamo da to činimo i kao da nikad nećemo naučiti lekciju. Padamo i dižemo se svaki put sami, i to u svim životnim situacijama. Ne puštamo Te blizu. Večeras Te zato molimo: otvori naša srca kako bi Ti mogao ući u naše živote, u naše planove, u naša prijateljstva, u naše brakove i kako bi ti bio naša snaga, da bismo i mi, poput Alojzija Stepinca, mogli svoj pogled usmjeriti na Tebe, te onda opet ustati i vesela srca kročiti dalje. Svo svoje puzdanje stavljamo u Tebe. Ti nas vodi, Gospodine, budi naša snaga, budi tu.

ZAKLJUČNA MOLITVA

Hvala Ti, Gospodine, za ove trenutke koje smo mogli provesti s Tobom. Hvala Ti što si nas slušao, što si bio tu i što nam želiš pomoći. Primi, Gospodine, sve naše molitve, daj nam jednostavnost, potporu i potpuno pouzdanje u Tvoju providnost kako bismo bili zaista Tvoji svjedoci poput blaženog Alojzija Stepinca za čije proglašenje svetim Ti upućujemo molitvu:

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti,
blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi kao navjestitelj i branitelj istine
i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.
Poslušan Tvojoj riječi
i vođen Duhom tvoje ljubavi,
zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u Tebe i ustrajnosti u trpljenju.
Ponizno Te molimo da nas obdariš radošću,
te blaženoga Alojzija ubrojiš među svece sveopće Crkve,
da bismo ga mogli još predanije slijediti i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.
Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak Tvoga kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i kraljice vjernoga ti naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Autor: Kristijan Tušek; Fotografija: Jurica Juraković

Objavljeno: 13. 02. 2015. u kategoriji Pobožnosti