Pred Otajstvom probodene Ljubavi - Euharistijska klanjanja srcem uz Srce Isusovo

Gospodin moj i Bog moj!

Sv. Filip Neri je za vrijeme pohoda Isusu u Euharistiji znao uskliknuti:
“Evo ljubavi moje, evo sve ljubavi moje!”

Iz evanđelja po Ivanu:
I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: „Mir vama!“ To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: „Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.“ To rekavši, dahne u njih i kaže im: „Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.“ Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: „Vidjeli smo Gospodina!“ On im odvrati: „Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.“ I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: „Mir vama!“ Zatim će Tomi: „Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.“ Odgovori mu Toma: „Gospodin moj i Bog moj!“ Reče mu Isus: „Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!“ (Iv 20, 19-27)

Klanjamo Ti se, Uskrsli Isuse, koji si prisutan u Presvetoj Euharistiji. Sakriven si našim očima u ovom Otajstvu i zato Te molimo, daruj nam pogled vjere koji prepoznaje Tvoju svetu prisutnost.

Često smo, Isuse, pred Tobom i pred životom, poput apostola, u strahu i iza zatvorenih vrata svojih kuća, soba, ali i srdaca. Ti dolaziš i kucaš u želji da nam daruješ svoj mir i blagoslov.

Dođi, Gospodine Isuse, otvori i dotakni naša srca. Oslobodi nas svakog straha, nemira, sumnje, nepovjerenja... Koga i čega da se bojimo kad imamo Tebe Pobjednika nad smrću i zlom, kad imamo Tebe Uskrsloga i Živoga u našoj blizini - u daru Euharistije, u daru Duha Svetoga koji je razliven u srcima našim! Neka u nama bude samo strah Božji, strah da ne povrijedimo i ne odbijemo Tvoju ljubav. Ti si, Isuse, Milosrdan, otvori naša srca da Ti se doista možemo predati i primiti dar Tvoje ljubavi, oproštenja i mira. Udijeli nam srce koje se iskreno kaje za grijehe, koje se u Tebe uzda i Tebi predaje; srce koje također prihvaća druge i zna opraštati.

Isuse, poput apostola Tome, i nas često muče sumnje u vjeri. Pravi smo Tomini „blizanci“ i tražimo opipljive dokaze da si tu i da Ti se doista možemo povjeriti kao Spasitelju koji vodi naše živote i ovaj svijet. Ustvari, zajedno s njim, želimo Te iskreno tražiti, susresti i doživjeti. Tomi si dopustio da doista dodirne Tvoje rane na rukama i boku. Na taj način Ti si dodirnuo njega i ojačao ga u vjeri, ljubavi i predanju. U radosti tog susreta i iskustva Tvoje ljubavi, Toma je uskliknuo i ispovijedio svoju vjeru: „Gospodin moj i Bog moj!“

Uskrsli Isuse, pred nama si u Euharistiji koja proizlazi iz Tvojih presvetih rana, iz Srca probodenog iz ljubavi. I nas dodiruješ i ispunjaš svojom milošću. Gledamo Te, dodirujemo duhom i otkrivamo u vjeri. Ti nisi daleki Bog, nego prisutan i blizak.

Isuse, postoje u našim životima trenuci dubokog iskustva Tvoje blizine, ljubavi i utjehe. Tada smo puni snage te kličemo od radosti i slavljenja. Hvala Ti za te uskrsne trenutke! No, ima i dana kada ništa ne doživljavamo i ništa ne razumijemo. Čini se da Te nema dok prolazimo kroz pustinju i tamnu noć. Hvala Ti, Isuse, i za takve trenutke koje si i sam proživio za nas!

Ohrabruje nas Tvoj primjer i riječi: „Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju! Ne bojte se! Ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta!“ Hvala Ti, Uskrsli Gospodine, što si uvijek s nama - i kad sunce sja i kad se ono sakriva iza oblaka. Tebi uvijek možemo doći i reći: „Gospodin moj i Bog moj!“

Ova riječ „moj“ je tako duboka, osobna i intimna... Isuse, Ti si moj Bog i sav za mene! Ostajemo uz Tebe u tom povjerljivom susretu srcem uz Srce ponavljajući riječi: „Gospodin moj i Bog moj!'“ Neka postanu molitva srca, izraz vjere, ljubavi i predanja. Neka pokrenu u dušama litanije koje Te slave i ispovijedaju tko si Ti, Gospodine Isuse, za mene osobno:
Gospodin moj i Bog moj!
Spasitelj moj i Prijatelj moj!
Zaručnik moj i Ljubav moja!
Svjetlo moje i Smisao moj!
Nada moja i Radost moja!
Tješitelj moj i...

Autor: s. Maja Pavla Bašić, karmelićanka BSI

Objavljeno: 05. 04. 2013. u kategoriji Pobožnosti