Pred Otajstvom probodene Ljubavi - Euharistijska klanjanja srcem uz Srce Isusovo

Isus u Marijinim očima

Željela bih biti Marija za Isusa! Uzevši njezino Srce da ga u njega sklonim. Prema Njemu - Hostiji, htjela bih imati svu Marijinu pažnju i brižljivu nježnost. Kod Njega bih htjela preuzeti njezino mjesto. Jer, Ona koja je za Njega na zemlji imala toliko brižljivosti, sada za Njega u Presvetom Sakramentu ne može učiniti ništa. Ja sam uzela ovo k srcu, imati brižljivu nježnost prema Isusu - Hostiji umjesto njegove Mame.
Željela bih imati glas koji bi dopro do svih: „Dajte srce Mariji! Ljubite ovu Majku ljubavi! Nasljedujte je! I ukoliko joj želite dati najveći dar: ljubite njezinog Isusa - Hostiju. Preuzmite Marijino mjesto kod Isusa! Marijina će vam ljubav dati ljubav prema Isusu.

bl. Candida od Presvete Euharistije

Iz evanđelja po Ivanu:
Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: "Ženo! Evo ti sina!" Zatim reče učeniku: "Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi. (Iv 19,25-27)

Isuse, klanjamo Ti se u daru Presvete Euharistije. Želimo doprijeti iza bijelog vela Euharistije koji nam skriva Tvoje sveto lice i gledati ga zajedno s Marijom, Tvojom i našom majkom koju si nam darovao s križa. Što to za nas znači s Marijom gledati Tebe, Isuse? To znači prolaziti Njezin put vjere; upraviti pogled u Tvoje sveto lice i u svakodnevnim  događajima Tvoga čovještva dokučiti božanski sjaj. Zatim, u našim svakodnevnim događajima, u naporima vjere prepoznati Tvoju skrivenu prisutnost i djelovanje.

To je pogled i put Djevice iz Nazareta, žene vjere, šutnje i budnog osluškivanja. Pogled koji nas poziva na otvorenost, predanje i poslušnost volji Nebeskog Oca. On nas ohrabruje reći Tebi, Isuse, „da“ u vjeri i ljubiti Te svim srcem, umom i snagom svojom. Isto tako, ljubiti bližnjega kao što si Ti ljubio nas, u činu bezuvjetnog prihvaćanja i nesebičnog sebedarja.

Sjedinjujući se s Marijinim Bezgrešnim Srcem, molimo je da nas prikaže Tebi, Isuse, i da nas uputi u tajnu Tvoga Božanskog Srca i prisutnosti u daru Euharistije. Sada nam majčinski govori: „Koliku radost kuša moje majčinsko Srce kad vas mogu prinijeti, poput draga i mirisna dara, svome Sinu Isusu koji je stvarno nazočan u sakramentu Euharistije. Ja sam Majka klanjanja i zadovoljštine. Uz svako Svetohranište na zemlji uvijek se nalazi moja majčinska prisutnost.

U Euharistiji je stvarno nazočan Isus Krist, Božji Sin, kojega sam gledala u svakom trenutku njegova zemaljskog života, iako je bio sakriven pod velom krhke prirode. Činom vjere u svome Sinu Isusu stalno sam vidjela svog Boga i dubokom sam mu se ljubavlju klanjala. Klanjala sam mu se dok sam ga još čuvala u svojim djevičanskim grudima, kao sitni zametak, i nakon rođenja promatrajući ga u jaslama. Klanjala sam se svom Bogu u dječaku Isusu koji raste, u mladiću koji se razvija, u mladom čovjeku sagnutom nad svakodnevnim poslom, u Mesiji koji vrši svoje javno poslanje. Klanjala sam mu se kad ga odbaciše, izdaše i kad ga njegovi napustiše i zanijekaše. Klanjala sam mu se kad bijaše osuđen i prezren, bičevan, okrunjen trnovom krunom i raspet. Klanjala sam mu se pod Križem dok je neizrecivo trpio i umro.

Pod velom posvećenog Kruha isti je Isus kojega sam ja prva vidjela nakon uskrsnuća, isti Isus koji se u sjaju svoga božanstva ukazao učenicima. Okružite euharistijskog Isusa, ovijte ga nježnom pažnjom, približite mu se činom dubokog poklona. Kad biste samo znali koliko vas euharistijski Isus ljubi i kako ga i samo mali znak vaše pažnje i ljubavi ispunja radošću i utjehom!

Isus je trajno nazočan u Euharistiji jer želi ući u zajedništvo života s vama tako da više nikada ne budete sami. Kad dođete pred Njega, gleda vas; kad mu govorite, sluša vas; kada mu nešto povjerite, prima u svoje Srce svaku vašu riječ; kada ga pitate, uslišava vaše molbe. S jednakom prirodnošću s kojom tražite prijatelja, uzdate se u drage osobe, isto tako tražite i Isusa.“

Ostanimo u tihom klanjanju, zahvaljivanju, povjerljivom razgovoru i pažnji srca prema euharistijskom Prijatelju Isusu.

Autor: s. Maja Pavla Bašić, karmelićanka BSI

Objavljeno: 14. 05. 2013. u kategoriji Pobožnosti