Ne budite zabrinuti za sutra

Iz Evanđelja po Mateju

"Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela?" "Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih?  A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat?  I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?" "Nemojte dakle zabrinuto govoriti: 'Što ćemo jesti?' ili: 'Što ćemo piti?' ili: 'U što ćemo se obući?' Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova."

U Tebe se uzdam

Klanjamo ti se Isuse koji si s nama i u nama. Neki od nas ti možda imaju puno toga za reći, a neki možda ne znaju što bi rekli. U dubini zapravo imam toliko toga što bih želio podijeliti s Tobom. Isuse, otvori moje srce da čujem što Ti meni želiš reći. I danas mi govoriš: „Tomislave, Petra, Ivane, Katarina, Marko,... ne budi zabrinut za sutra“. Pitam se kako da ne budem?! Znaš da me čekaju ispiti, nove obaveze na fakultetu i u školi. Možda već duže ne mogu pronaći posao ili se susrećem s poteškoćama na poslu... Nije uvijek lako odgovoriti svim zahtjevima, nije lako pronaći motivaciju za sve što me čeka. Čujem, opet mi govoriš: „Ne budi zabrinut za sutra“ Želim vjerovati, Isuse! Zar nisam uvijek dobio ono što mi je bilo potrebno, pa i više od toga?! Zahtjevno razdoblje je ispred mene, ali sve mogu u Onome koji me jača! Isuse, želim željeti ono što Ti želiš. Daj mi hrabrosti da slijedim Tvoju volju jer Ti si moja snaga, moja pjesma, moj mir. U Tebe se uzdam, ne bojim se. Nisam zabrinut za sutra!

Predajem ti sve

Isuse, predajem ti sve sumnje, strahove, teškoće u nadi da će se to pretvoriti u nešto po Tvojoj volji. Predajem ti sve svoje uspjehe i padove, sve prijatelje i obitelj s molitvom da nas i dalje pratiš na našem putu. Zahvaljujem ti na svim svojim vrlinama i manama, zahvaljujem ti što mi daješ mogućnost da budem dobra kći, sestra, majka, prijateljica, supruga i da kao takva svoju okolinu činim radosnom, da mogu udijeliti savjet i da se jedni na druge možemo osloniti. Isuse, hvala Ti što si me učinio baš takvom kakvom jesi. Molim Te da nas učiniš što sličnima sebi, da se s novim izazovima koji su pred nama, hrabro i odvažno suočimo. Daj da tijekom ove godine više molimo jedni za druge, da se odričemo jedni za druge kako bismo mogli vidjeti plodove tog odricanja. Daruj mi strpljivost, daj da da sreću pronalazim u malim stvarima, ojačaj mi duh zajedništva i spremnosti za pomoć bližnjemu. Isuse, daruj mi mudrost da Tvoju riječ mogu primijeniti u svakodnevnom životu,  razum da spoznam Tvoj put da Te uvijek mogu slijediti, ispuni moj um darom savjeta da pronađem istinu koju ću davati drugima. Obdari me pobožnošću i strahom Božjim da nikada ne odem od Tebe, već da Ti ostanem uvijek blizu, u vrijeme radosti i u vrijeme tuge.

Autor: mladi župe sv. Petra apostola, Zaprešić

Objavljeno: 14. 09. 2013. u kategoriji Pobožnosti