Ne možete služiti Bogu i bogatstvu!

Iz Evanđelja po Luki

„I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore. Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam vaše dati? Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.“

Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara

Gospodine, evo me opet! Tu sam i želim te čuti! Očisti moje srce! Znaš da nekada ne znam što je to stvarno važno u ovom zemaljskom životu. Nađem se na križanju na kojem jedan put vodi k Tebi, a drugi… Drugi vodi svemu onom o čemu sam uvijek sanjala… Učinila bih nekada sve kako bih pošla tim putem i dobila ono što mi srce želi i onda krenem…

Taj me put doveo do oholosti pa sam sebe uzdizala, druge ponizila. Malo dalje na tom putu došla sam do škrtosti i sve što sam imala nije mi bilo dovoljno, a drugi, bližnji… Ma koga briga za njega, neka se snađe, kao što sam se i ja snašla. I onda me put doveo do bludnosti i moje tijelo, a s njime i duh, više nisu bili isti, izgubili su moje poštovanje. Dalje sam na putu bila nezasitna, zavist je bila jača i mnoge sam prijatelje tako izgubila. A koliko sam samo imala, ma hrane i pića u izobilju, neumjerenost mi se smiješila. A onda na kraju puta nisam mogla, a da nekome nešto ne zamjerim, srditost me obuzela tako da nisam vidjela sve ono dobro oko sebe. Svo bogatsvo, tko još onda radi?! Ma drugi neka rade, ja ću uživati. Lijenost! Ma nije to ništa, samo uživam u životu. Kad ću ako ne sada?! Radit ću kasnije, još sam mlada!

Imam sam svo to bogatsvo, a opet mi srce vapi. Zašto vapi? Što mu fali? Osjećam se tako sama, daleko od svih, daleko od tebe, a bila sam sigurna da si u mom životu. Kako sam te brzo zaboravila. Rekao si: „Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.“ Zašto? Zašto ne bih mogla imati oboje? I onda što mi srce postaje hladnije shvatim da je daleko od tebe i da sam izabrala krivi put. Pomozi mi naći put nazad. Vodi me k sebi, evo pružam ti ruke. Oprosti i primi me kao dijete svoje.

Tko je vjeran u najmanjemu i u najvećemu je vjeran

Isuse, koliko puta nisam bio vjeran? Koliko puta sam pao jer nisam mogao nositi križ koji mi daješ? Koliko puta sam želio biti skroman? Ponizan? Bolja osoba? Isuse, samo ti znaš koliko puta... Što sam činio da bih bio bolja osoba? Redovito sam išao na nedjeljne mise, primao pričest, ispovijedao se, odlazio na klanjanja, a svejedno mi je bilo teško biti vjeran. No, uz to, uvijek sam želio imati više, biti više, postići više. Nisam znao da je sve u Tebi i da život moj Tebi treba.

Zato Ti, Isuse, poklanjam sebe i svoje grijehe. Upućujem ti molitvu da budem vjeran u malim stvarima: da mogu nahraniti jednog brata, uputiti osmijeh jednoj sestri, utješiti ožalošćenog, biti milosrdan, miroljubiv. Kada budem vjeran u malim stvarima, tada ću biti vjeran u najvećem. Tada ću biti bolja osoba, bolji vjernik. Tada ću primiti više nego što sam dao. Tada ću spoznati ono savršeno. Isus nam govori: "tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam vaše dati?"

Isuse, želim biti vjeran u najmanjem kako bih mogao biti vjeran u najvećem. Daj mi snage da savladam suvremene prepreke koje mi stoje na putu moje vjernosti prema Tebi. Daj mi snage da živim prema Tvojim propisima, da se uspijem žrtvovati i odreći zemaljskih stvari kako bih mogao biti vjeran i uživati Tvoju dobrotu i ljubav. Isuse, želim ustrajati u življenju pravih vrijednosti, biti dobar vjernik i dobar čovjek. Isuse, želim biti vjeran Tebi, sebi, drugima, ali ne samo riječima, nego svojim djelima.

Autor: mladi župe sv. Petra apostola, Zaprešić

Objavljeno: 02. 10. 2013. u kategoriji Pobožnosti