Otvori oči mog srca

U čemu je kršćanska ljubav? Što razlikuje kršćanina od čovjeka koji ljubi? Koje su karakteristične osobine kršćanske ljubavi, ljubavi koja je plod i sažetak Evanđelja? Kršćanska ljubav obuhvaća sve, počinje uvijek iznova iz vlastite inicijative i žrtvujući samu sebe ostvaruje se u patnji. Papa Benedikt kaže: »Ljubav će uvijek biti nužna, čak i u najpravednijem društvu. Ne postoji nijedno pravedno državno uređenje koje će služenje ljubavi učiniti suvišnim i nepotrebnim. Onaj koji želi ukloniti ljubav, sprema se ukloniti čovjeka kao takvog.«

Ljubljeni, ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. Tko ne ljubi, ne upozna Boga jer Bog je ljubav. U ovom se očitova ljubav Božja u nama: Bog Sina svoga jedinorođenoga posla u svijet da živimo po njemu. U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego - on je ljubio nas i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše. Ljubljeni, ako je Bog tako ljubio nas, i mi smo dužni ljubiti jedni druge. Boga nitko nikada ne vidje. Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova u nama savršena. Po ovom znamo da ostajemo u njemu i on u nama: od Duha nam je svoga dao. I mi smo vidjeli i svjedočimo da je Otac poslao Sina kao Spasitelja svijeta. Tko ispovijeda da je Isus Sin Božji, Bog ostaje u njemu, i on u Bogu. I mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj. Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu. (1 Iv 4,7-17)

Ti si Ljubav

Isuse, i večeras sam tu! Znam da me gledaš. I moj pogled i misli usmjereni su prema Tebi. Pitam se što ćeš mi reći. Kakav je bio moj dan? Je li bio ispunjen ljubavlju? Pitam se što ti misliš, Isuse? Koliko si ti bio prisutan u mom danu? Koliko si prisutan u mom životu? Koliko ti dopuštam da djeluješ u meni i kroz mene? Znam li da si ti Ljubav? Koliko ti često zaboravim zahvaliti, a ti nikada ne zaboraviš mene ponovno poslušati i dati mi još veće blagoslove, iskaz svoje velike ljubavi.

Evo, Isuse, sada ne želim ništa tražiti...sada želim samo zahvaliti. Želim ti reći hvala što nikada ne odustaješ od mene iako ja ponekad zaboravim na tebe. Hvala ti što me svakog jutra iznova probudiš i daješ mi još jedan dan da ostvarim svoje snove. Hvala ti što mi uvijek opraštaš, što uvijek iznova brišeš sve moje pogreške.
Isuse, možda ponekad mislim da me ne čuješ, zaboravim sve dobro koje činiš za mene, a onda shvatim da sam zapravo ja zatvorila oči i nisam vidjela da si me upravo u tim trenutcima ti nosio na svojim rukama. Ja sam zaboravila otvoriti svoje srce tvojoj ljubavi. Ali Isuse, ipak te nešto želim zamoliti...otvori oči mog srca jer... želim te vidjeti!

Isuse, večeras ti prikazujem sve svoje misli, riječi i djela, sav svoj trud, teškoće i strahove. Molim te, ukloni na trenutak od mene sve negativne misli, brige i probleme. Pomozi mi da prihvatim sebe onakvu kakva jesam, da u životu nikada ne zaboravim na tvoju prisutnost u kojoj pronalazim ljubav za bližnje. Daj da svako svoje djelo upravljam po tvojoj volji, da svjesno izvršavam sve svoje dužnosti, a trpljenje prikazujem tebi za ljubav.

Isuse, blagoslovi sve one koje svakodnevno susrećem: prijatelje, kolege i članove moje obitelji. Podari mi duha poniznosti da ih naučim više cijeniti i ljubiti, te da u svakome od njih vidim nešto dobro. Daj da moj život bude ispunjen bližnjima koji uljepšavaju svaki trenutak mog života. Čuvaj ih i štiti, daruj im obilje ljubavi i mira.

Autor: Danijela Tomić i Ivana Tomas

Objavljeno: 04. 08. 2014. u kategoriji Pobožnosti