Ustrajno molite i dat će vam se!

Gospodine, odlučio sam doći i dati Ti trenutak svoga vremena. Evo, zastajem na tren i želim se pokloniti Tebi, svome Stvoritelju. Nosim sa sobom mnogo misli, želja, potreba, sumnji, briga i problema, ne znam odakle bih počeo. Znam da Te nisam dostojan i da u svim svojim obvezama često zabravim na Tebe. U svijetu ja sam svoj čovjek, a ti si neki daleki Bog. Sve bih držao u svojim rukama, radio sam i imao kontrolu nad svojim životom. A kada nešto ne krene kako sam zamislio i sve mi se počne raspadati, shvatim koliko sam slab i koliko Te zapravo trebam. Molim te da me naučiš moliti i onda kada sam izvan crkve ili svoje sobe. Želim biti Tvoj i onda kada sam u svijetu. Kada sam na poslu, na fakultetu, u obitelji ili među svojim prijateljima. Molim te da se nikada se sramim biti Tvoj, kada se nalazim među onima koji te ne poznaju ili ne prihvaćaju.

Evanđelje: Lk 11, 2-13

Kako je molio na nekom mjestu pa prestao, reče mu jedan od Njegovih učenika: „Gospodine nauči nas moliti, kao što je i Ivan naučio svoje učenike!“ „Kad molite – reče im – govorite: Oče neka se sveti ime tvoje! Neka dođe Kraljevstvo tvoje! Kruh naš svagdašnji daj nam svaki dan! Oprosti nam grijehe naše jer i mi opraštamo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast! 

Onda im nastavi: „Tko bi od vas imao prijatelja te mu otišao u ponoći i rekao mu: „Prijatelju pozajmi mi tri kruha, jer mi je došao prijatelj s puta, a nemam što staviti pred njega!“, i ovaj iznutra odgovorio:“ Ne dosađuj mi, vrata su već zatvorena, a mala djeca samnom u postelji, ne mogu ustati da ti dadnem.“ Kažem vam:“ Ako i ne bi ustao da mu dadne zato što mu je prijatelj, ustao bi sigurno zbog njegova dosađivanja i dao bi mu sve što treba.

 I ja vam velim: „Ustrajno molite, i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Jer svatko tko moli, prima; tko traži, nalazi; a otvara se onomu koji kuca.“ A tko bi od vas koji je otac, ako bi ga sin zamolio kruha, pružio mu kamen? Ili ako bi ga zamolio ribu, pružio mu mjesto ribe zmiju? Dakle: ako vi, premda ste zli, možete davati svojoj djeci dobre darove, koliko li će više Otac nebeski dati Duha Svetoga onima koji ga mole!“

Pomozi mi da prepoznam snagu molitve

Isuse, toliko sam puta u životu izmolio „Oče naš“ poput neke brojalice. Nisam bio svjestan veličine tih riječi. Pomozi mi da prepoznam snagu ove molitve koju si prenio apostolima. Želim je izgovarati svim svojim srcem. Želim ti njome reći da si, prije svega, moj Nebeski Otac i da je Tvoje Ime sveto, zatim da budeš dio moga života i da se proslaviš. Da tvoje Kraljevstvo vlada. Molim te i da mi oprostiš moje slabosti i grijehe, padove. Ali trebam i Tvoju milost da bih mogao opraštati drugima. U evanđelju se još spominje i napast. Čuvaj me Bože od napasti i pomozi mi ih prepoznati. Pomozi mi prepoznati sve ono što ne dolazi od Tebe da bih se znao boriti. Hvala ti što me baš pomoću ove molitve učiš moliti.

Pouzdajem se u Tvoju providnost!

Isuse hvala ti što me toliko ljubiš. Hvala ti što sam stvoren tako čudesno i što se Tvojim mogu zvati. Hvala ti što sam toliko dragocjen u Tvojim očima. Ne dopusti da me sruši sve ono zemaljsko jer želim ostati tvoje dijete. Znam da poznaješ moje srce bolje od mene samog. Dotakni me, Gospodine, zaviri sada u moje srce, u moje dubine. Kažeš mi da budem ustrajan, da kucam i da tražim. Evo sada činim upravo to. I vjerujem ti, Bože moj. Prikazujem ti svoju najdublju čežnju, molitvu i potrebu. Stavljam to pred Tebe, pun povjerenja. Molim Te, usliši me. Neka bude volja Tvoja. Vjerujem da Ti znaš što je najbolje za mene i da će biti dobro. Pouzdajem se u Tvoju providnost, Gospodine, i predajem sve u Tvoje ruke. Bože, ja vjerujem da si prisutan.

Ovo je godina Tvoje velike milosti

Milosrdni Isuse, zahvaljujem ti na tvojoj dobroti. U ovom klanjanju molim Tvoje milosrđe za nas i za čitav svijet. Među ljudima koje poznajem ima toliko onih koji su potrebni Tvoje milosti. Smiluj se Gospodine svima nama. Ovo je godina Tvoje velike milosti. Hvala Ti što sam danas ovdje i što ništa nije slučajnost. Hvala ti na milosti koju mi udjeljuješ i što mi dopuštaš da te malo pomalo upoznajem. Hvala ti što mi pomažeš shvatiti na koje sve načine djeluješ u mome životu. Hvala ti što me polako mijenjaš, što me činiš boljom osobom. Hvala ti što si živi prisutni Bog koji je uz mene i onda kada toga nisam svjestan.

Autor: Mladi Župe sv. Brcka, Brckovljani

Objavljeno: 16. 12. 2015. u kategoriji Pobožnosti