Održane Prve sportske igre redovnica u Hrvatskoj

50 sestara natjecalo se u šest disciplina

U Godini posvećenog života klanjateljice Krvi Kristove regije Zagreb pod pokroviteljstvom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) organizirale su 1. sportske igre redovnica u Hrvatskoj, objavila je Informativna katolička agencija. Igre su održane 29. i 30. prosinca u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Zagrebu.

Igre je u utorak 29. prosinca otvorio predsjednik HKVRPP fra Jure Šarčević, OFMCap., koji je s tribina oba dana i bodrio natjecateljice.

Pedesetak redovnica

Na Igre se prijavilo pedesetak redovnica iz devet redovničkih družbi, i to: franjevke misionarke iz Asiza, franjevke od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika, kćeri Božje ljubavi, klanjateljice Krvi Kristove, milosrdnice sv. Vinka Paulskog, sestre Kraljice svijeta, služavke Malog Isusa, sestre Naše Gospe i školske sestre franjevke Krista Kralja.

Natjecanje se odvijalo u šest sportskih disciplina. U šahu je pobijedila s. Finka Dolibašić, ASC, a u stolnom tenisu s. Marija Bilanović, ASC. U ekipnim sportovima u odbojci najbolje su bile služavke Malog Isusa. One su pobijedile i u natjecanju u graničaru, a pobjedu su odnijele i u rukometu, dok su u košarci pobijedile kćeri Božje ljubavi.

Medalje svim natjecateljicama, kao i onima koji su pridonijeli samim igrama podijelila je s. Ana Marija Antolović, regionalna poglavarica klanjateljica Krvi Kristove regije Zagreb. Uručila je i zahvale podupirateljima. Posebnu pak zahvalu uputila je ravnateljici Osnovne škole Mato Lovrak prof. Alemki Pliestić za otvorenost i domaćinstvo igrama.

Važno je sudjelovanje, ali i zajedničko radovanje, dijeljenje života i iskustava

"Kad smo se susreli nismo ni očekivali da će biti toliko radosti ova dva dana, ali to je možda ono najljepše što smo postigli. Želim čestitati svima koji su sudjelovali, ali i svima koji su nas bodrili s tribina. Važno je sudjelovanje, ali i zajedničko radovanje, dijeljenje života i iskustava", rekla je s. Ana Marija Antolović.

Riječ zahvale uputila je i glavna organizatorica s. Tomislava Ćavar. "Hvala vam za svu ljubav, žrtvu, razigranost koju ste podijelile. Nadam se da ćemo o ovome razmišljati i razgovarati u svojim zajednicama", rekla je.

Igre su zatvorene pjesmom "Narodi nam se" te zajedničkim fotografiranjem.

S. Ana Marija Antolović istaknula je kako se 1. sportskim igrama redovnica željelo dati doprinos obilježavanju Godine posvećenog života, a prije svega cilj je bio: biti zajedno, upoznati se, zajednički se družiti, u čemu se u konačnici u potpuno i uspjelo. "Pozitivno smo iznenađene prijavama i sudjelovanjem. Mislim da su ovo bili predivni dani. Bio je i velik odjek u medijima što nas je lijepo iznenadilo, i reakcije su pozitivne. U ovoj Godini posvećenog života poslali smo nekoliko novih poruka. Tako se pomalo mijenjaju stereotipi o redovnicama koje se samo zavlače u svoje kuće i rade neke poslove i ne znaju se veseliti, koje su tužne osobe i plaču nad životom. Ovim smo htjeli posvjedočiti da je radost i igra sastavni dio našeg života i da nas je Bog stvorio upravo zato da znamo na ovom svijetu slaviti sve ono što je lijepo i uživati u zajedništvu i radovati se", rekla je s. Ana Marija Antolović.

Autor: IKA

Objavljeno: 01. 01. 2016. u kategoriji Vijesti