Osnivanje obiteljske zajednice

Milosrđe Božje – snaga obitelji

U Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci započela je Godina obitelji. Godina je započela na blagdan Svete obitelji svečanom svetom misom koju je predvodio upravitelj župe Damir Ocvirk uz pratnju župnog vikara Ivana Vučaka i đakona Marinka Goleka, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na misi je sudjelovao veliki broj obitelji s djecom, koje su svečano ušle u procesiji u crkvu noseći zastavu s otisnutim logom i geslom Godine obitelji.

Milosrđe Božje – snaga obitelji

U homiliji je župnik istaknuo kako je Godina obitelji smještena u kontekstu Izvanredne godine milosrđa, stoga je i uzeto geslo Milosrđe Božje – snaga obitelji. Otvorenju Godine obitelji prethodila je akcija župnog caritasa pod nazivom Obitelj za obitelj u kojoj je prikupljeno namirnica za 124 paketa pomoći najpotrebnijim obiteljima i pojedincima u župi.

Cilj ovoga razdoblja u župi je osnivanje obiteljske zajednice i pojačati svijest o važnosti obitelji kao svetišta života, kućne Crkve i temeljnog zajedništva Crkve i društva. Također se želi promicati važnost razumijevanja župe kao velike obitelji, sastavljene od različitih obitelji koje posjeduju darove i sposobnosti koje mogu ugraditi u život župne zajednice.

Na kraju mise, župnik je podijelio betlehemsko svjetlo, kao dar poslanja onima koji će se najviše brinuti o promicanju važnosti i svetosti bračnog i obiteljskog života. Svjetlo je predano voditeljima obiteljske zajednice bračnom paru Marku i Martini Salopek, voditeljici zbora Izvor Ivani Jelinčić, te župnim vjeroučiteljima Vlasti Fekeža i Krešimiru Matijeviću.

Predstava "Sito"

Svečanost otvorenja Godine obitelji zaključena je predstavom Sito u režiji Petre Radin koja je kroz šest slika opisala različite teme i situacije obiteljskoga života. Najveća vrijednost ove predstave bile su obitelji iz župe koje su glumile u predstavi.

U predstavi su glumile obitelji Krizman, Čonč, Škvorčević, Jelinčić, Brzović i Magud te đakon Marinko Golek. Lijepo je spomenuti kako su iz ovih obitelji glumile i tri trudne majke.

Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Objavljeno: 30. 12. 2015. u kategoriji Vijesti