Misa zahvalnica za proteklu građansku godinu

S Bogom sve počinje i sve završava

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u četvrtak, 31. prosinca 2015. godine u zagrebačkoj katedrali misu zahvalnicu za proteklu građansku godinu, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Uz pomoćne biskupe zagrebačke Ivana Šaška i Miju Gorskog, koji je izrekao homiliju, u koncelebraciji su bili kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog, prebendari Prvostolne crkve u Zagrebu, te nekoliko svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Uvodeći u homiliju, biskup Gorski je, osvrćući se na pročitano evanđelje (Iv 1, 1-18), kazao kako s Bogom sve počinje i sve završava, te da samo u Bogu imaju svoj smisao naši životi, naša vjera i naše djelovanje.
 
Istaknuo je da su upravo uz bl. Alojzija Stepinca vezani neki od najznačajnijih događaja u našoj Nadbiskupiji protekle godine. Molitvenim hodom sa Stepincem po župama Nadbiskupije, nastavio je, svjedočimo tihom i pobožnom okupljanju vjernika koji mole, prilaze moćniku, žele ga dodirnuti, žele biti blagoslovljeni. Sve se to događa bez buke javnosti, poput zrna gorušice raste duhovni događaj koji će u svoje vrijeme dati plod – naglasio je biskup. Podsjetio je i na znanstveni simpozij povjesničara u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, te na kolokvij u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta, što je samo dokaz, smatra biskup Gorski, da je osporavanje svetosti bl. Alojzija potaklo buđenje vjere i iskorak u javnost. Vjernička srca davno su prepoznala ono što tek treba glasno i reći: Stepinac je svet!Spomenuo je i otvaranje novih studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, posvete novih crkava u Blaškovcu i Dubravi, ali i objavu Radnog dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, kojim je zacrtan put prema novosti života. Svi ti događaji, kazao je biskup, govore o Crkvi koja nošena snagom Božjega Duha u smušenom vremenom pronalazi svoj put i daje odgovore na suvremene izazove vjere. U smušenim vremenima, jedino jamstvo opstanka je naša postojanost u Bogu, vjeri, vjernosti obitelji i domovini – rekao je.

Zaključujući da je teško nabrojiti sve dobre stvari koje se događaju u našoj Nadbiskupiji, biskup je u ovoj Godini milosrđa pozvao vjernike na zahvalnost Bogu i ljudima, jer zahvalnost je najbolji pokretač pojedinaca i Crkve. Prije završnog blagoslova, kardinal Bozanić zahvalio je prisutnim kanonicima i prebendarima na revnom vršenju službe ispovijedanja tijekom vremena došašća. Budite zahvalni Bogu za tu službu djelitelja Božjeg milosrđa – zaključio je Kardinal.

Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije; Fotografija: TUZN

Objavljeno: 31. 12. 2015. u kategoriji Vijesti