Umnoži nam vjeru

Učenici su jednom prilikom zamolili Isusa da im „umnoži vjeru“. Gledajući Njegova djela i slušajući Njegove zahtjevne riječi doživjeli su koliko je njihova vjera krhka. Shvatili su da bez snažnije vjere ne mogu slijediti Isusa i biti u njegovoj školi. Stoga su ga usrdno molili: „umnoži nam vjeru, Gospodine“. 

Držim da je ova molitva apostola zapravo i naša molitva. Kada gledamo svijet oko sebe i nova društvena događanja, gotovo ih je nemoguće razumjeti i prihvatiti bez vjere. Bez vjere nas sve te situacije mogu potresti i uznemiriti. No, što je to vjera?

Poznati španjolski svećenik i duhovnik Ignacijo Larranga jednostavno je rekao: „vjerovati znači predati se“. Predati se, pak, znači neprestano hodati u potrazi za licem Gospodnjim. Bog je dalje i više od naših dijalektika, razglabanja, umnih procesa, razumskih predodžbi, indukcija i dedukcija. Zato je naša vjera jedno hodočašće jer moramo nastaviti tražiti lice Gospodnje u dubokim sjenama. Točnije govoreći, Bog ne može biti predmet razuma ni umnog razglabanja, nego predmet vjere. To hoće reći da se Boga ne može shvatiti. Njega treba prihvatiti. I, ako ga još prihvatiš klečeći, bolje ga „shvaćaš“. 

Boga osvojiti znači dopustiti da te On osvoji. Stoga za biblijske ljude Bog nije intelektualna zabava. To je netko tko izaziva napetost, stvara dramu. Čovjek je u Bibliji uvijek ratovao, borio se s Bogom. Čudna li protuslovlja! Da se uzmogne pobijediti u ovom jedinstvenom boju, potrebno je dopustiti da te Bog napadne i pobijedi. Upravo zbog toga je vjera predanje. Bog je u suštini biće koje zbunjuje jer je u biti besplatan. A prvi čin vjere stoji u tome da prihvatimo ovu besplatnost Božju. 

Francuski pustinjak i monah bl. Charles de Foucold napisao je jednu od, meni najdražih, molitava predanja. Neka nam ova molitva pomogne da se odvažimo i predamo dobrome Bogu jer samo on može umnožiti našu vjeru i dati nam dublji smisao životnog hoda. 

Oče moj, predajem se Tebi, čini sa mnom što hoćeš, što god učinio hvala Ti. Spreman sam na sve, primam sve samo da se Tvoja volja ispuni na meni i na svim tvojim stvorenjima. Bože moj, ne želim ništa drugo. Stavljam svoj život u tvoje ruke. Tebi ga darujem, Bože moj, svom ljubavlju svoga srca jer te ljubim i ta ljubav traži da Ti  se darujem, da se potpuno predam u Tvoje ruke s neizmjernim povjerenjem jer ti si moj Otac!

Autor: vlč. Domagoj Matošević

Objavljeno: 17. 09. 2015. u kategoriji Duhovne misli