69. planinarski križni put Kašina – Gornja Stubica

"Na kraju dana sjediš na podu crkve i promatraš lica ljudi. Dok lutaš pogledom susretneš tuđi osmijeh i to je vrhunac. Osoba koju nikad do sad nisi sreo, a opet osjećaš bliskost jer znaš; danas ste prešli isti put. Noseći svak svoje brige i nakane, rame uz rame, dostigli ste zajednički cilj. Umoran, iscrpljen, prljav i u bolovima, ali sretan. Promatraš taj bratski osmijeh i radosne oči koje te gledaju i odjednom više niste stranci. I često je pitanje zašto? Zašto rano ustati, zašto žrtvovati vrijeme, izaći iz zone komfora, izložiti se nepovoljnom vremenu, pretrpjeti bolove…zašto hodati za Kristom? Pa, neke će možda razočarati odgovor - samo za taj susret, samo za osmijeh." (Marija Lukšić)
PKP travanj2022

U organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda iz Samobora, te pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, održan je 69. planinarski križni put (PKP) koji je započeo okupljanjem u Kašini te završio svetom misom u Gornjoj Stubici. Više od petsto mladih, koji su unatoč kiši i snijegu odlučili provesti dan u hodu za križem, okupilo se u rano subotnje jutro u Župi sv. Petra i Pavla u Kašini. Tamo ih je, sa svojim župljanima, dočekao župnik vlč. Josip Senjak.

Nakon doručka križni put započeo je jutarnjom molitvom te je izmoljena prva postaja križnog puta. Okupljeni pod geslom „Bog vas neće pustiti da budete kušani preko svojih sila“ (1 Kor 10, 13), mladi su promišljali Isusovu muku hodajući kroz Planinu Donju, Rumlec, Hrene i Slani Potok do dolaska u Župu sv. Jurja u Gornjoj Stubici.

Pritom se orila himna ovogodišnjeg planinarskog križnog puta - pjesma „Ne boj se“, koja je upravo nastala na davnom 47. PKP-u, a čiju su tekst i glazbu napisali mladi iz Bistre i Malešnice. Po dolasku u crkvu sv. Jurja održana je kateheza koju je predvodio vlč. Marko Čolić, studentski kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. U katehezi je vlč. Čolić primjerima iz svetih života redovnika i redovnica prikazao da nas Bog zaista neće pustiti da budemo kušani više no što možemo podnijeti.

Jednodnevni planinarski križni put završio je euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Kristijan Tušek, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. U propovijedi je vlč. Tušek potaknuo mlade da se nikad ne boje razgovarati s Bogom i predavati mu svoje svakodnevne brige.

Nakon mise mlade je dočekala bogata okrjepa, koju su pripremili župljani župe sv. Jurja te općina Gornja Stubica, predvođeni župnikom preč. Nikolom Jurkovićem i načelnikom Općine Jasminom Krizmanićem. Nakon jednodnevnog zajedničkog hoda, molitve, pjesme, razmatranja, smijeha i lijepih razgovora, mladi su se uputili kući svojim obiteljima obogaćeni Božjom prisutnosti koju su doživjeli i nadahnuti da njegovu Riječ žive što ustrajnije u svakodnevici.

Lovorka Grbac

Objavljeno: 05. 04. 2022. u kategoriji