Imamo novih 28 animatora!

Opća specijalizacija animatora za Zagrebačku nadbiskupiju održala se od 1. do 8. kolovoza 2022. u Franjevačkom samostanu u Jastrebarskom.
specka2022

Na specijalizaciji je sudjelovalo 28 mladih iz 16 različitih župa, a program je vodilo 12 animatora instruktora, uz pomoć i podršku nadbiskupijskog povjerenika za pastoral mladih vlč. Kristijana Tušeka.

Nakon pet vikend-susreta Temeljne formacije mladi animatori na specijalizaciji su učili o važnosti organizacije i komunikacije, kreativno se izražavali izrađujući razne rukotvorine te uvježbavali nove plesove i banseve. Animatori instruktori pripremili su predavanja o radu po dobi te kako raditi s prvopričesnicima i krizmanicima. Također, naglašena je važnost preventivnog sustava u odgoju mladih te su animatorima prikazani načini kako djeci i mladima približiti biblijske tekstove u radionicama i igrama.

Animatori su se upoznali s načinom izrade kateheze, pripremom oratorija te pisanjem vijesti i korištenjem društvenih mrežama u svrhu informiranja i promocije svojih župa. Instruktori su mladima približili liturgiju govoreći o ulozi ministranata, čitača i zbora te o načinu rada sa spomenutim zajednicama. Svake večeri organizirane su razne vesele večeri kako bi se animatore upoznalo sa što više načina animacije. Dani ispunjeni brojnim predavanjima, radionicama, plesovima, bansevima i igrama završavali su večernjim molitvama koje su animatori pripremali u malim grupama.

Zadnjega dana specijalizacije animatori su na svemu primljenom zahvalili svetom misom koju je predslavio povjerenik za mlade vlč. Kristijan Tušek. 

"Nemojmo se bojati Njemu dati priliku. Svima sam vam u poruci napisao jednu istu rečenicu: "Uvijek računaj na Gospodina! Uvijek daj Bogu priliku!" Prije oratorija - molitva, prije pripreme - molitva, prije planiranja - molitva. Ne znaš što organizirati - moli: "Gospodine, daj mi Duha, nek me potaknei vodi!" Ne znaš kako prijeći neko razočaranje i sve ostalo - moli. Nemojte se bojati pasti na koljena jer veličina vjernika je u onome koliko je sposoban klečati", poručio je u homiliji vlč. Tušek animatorima. 

Nakon svete mise animatori su primili certifikate i majice, a vlč. Tušek podijelio je certifikate i animatorima instruktorima koji su svoju specijalizaciju završili u svibnju ove godine.

SPECIJALIZIRANI ANIMATORI: Ana Antunović, Jana Maria Bilanović, Anamaria Brozović, Fani Gelo, Ana Hasanović, Marta Hercigonja, Elena Katavić, Andreja Kirin, Gabrijel Kobeščak, Anna Krpan, Luka Lekavski, Terezia Lukić, Marija Lukšić, Ivona Ljubas, Mario Marjanović, Mate Međugorac, Ema Mlinarić, Monika Petanjak, Mirna Poljak, Stjepan Salopek, Lucija Šantek, Kristina Šimić, Petra Šipura, Kristijan Tovernić, Maja Vrljić, Nika Zimak, Ivana Zvonković, Katja Žabec.

Objavljeno: 10. 08. 2022. u kategoriji