Obitelj - pravo ognjište Božića

Žene, pokoravajte se svojim muževima kao što dolikuje u Gospodinu! Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima. Djeco, slušajte roditelje u svemu, ta to je milo u Gospodinu! Očevi, ne ogorčujte svoje djece da ne klonu duhom. Robovi, slušajte u svemu svoje zemaljske gospodare! Ne naoko, kao oni koji se ulaguju ljudima, nego u jednostavnosti srca, bojeći se Gospodina. Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima, znajući da ćete od Gospodina primiti nagradu, baštinu. Gospodinu Kristu služite. Doista, nepravedniku će se uzvratiti što je nepravedno učinio. Ne, nema pristranosti! (Kol 3,18-25)

Što znači: pokoravati se, ljubiti, slušati i ne ogorčavati?!

Žene, pokoravajte se svojim muževima, kao što dolikuje u Gospodinu! Onako kako to dolikuje kršćanima. Bez obzira što su današnje društvene prilike posvema drugačije, ima li smisla naputak da se žena pokorava? Novi zavjet spominje da je Josip po anđelovu naputku poveo Mariju i Isusa u progonstvo, a Marija se, jednostavno, tome podložila. Njoj anđeo ništa nije rekao niti ju je pitao. Kao što se ona ono prije podložila volji Božjoj riječima: „Neka mi bude!“, tako se sada pokorava Josipu koji, sa svoje strane, slijedi Božji nalog. I to je u Božjim planovima sasvim normalno. Jer, „pokoravati se“ u Novom zavjetu nema negativno značenje. Nije to pokoravanje iz straha, nije to ropska poslušnost, nego je to stav Isusa Krista koji se pokoravao volji svoga nebeskog Oca. Muževi ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima! Na drugom mjestu u Poslanici Efežanima Pavao potiče muževe da ljube svoje žene kao svoja tijela, odnosno kao što je Krist ljubio Crkvu. Očito se ne radi o ljubavi na riječima, nego o ljubavi koja sama sebe daje i predaje. Tako je i Josip pokazivao izuzetnu i nesebičnu ljubav prema Mariji jer je poštivao ulogu koju joj je Bog namijenio. Djeco, slušajte roditelje u svemu, jer je to milo u Gospodinu! Pismo veli izričito da je Isus bio poslušan Mariji i Josipu. Prava je poslušnost izraz ljubavi, i to je njezina vrijednost. Shvaćamo li i mi to tako? Očevi, ne ogorčujte svoje djece, da ne klonu duhom. I dijete ima svoje dostojanstvo, Ono je samostalna osoba koja u mnogočemu je drugačija od svojih roditelja. Prisjetimo se kako Marija i Josip nipošto nisu ogorčili dvanaestogodišnjeg Isusa u hramu, nego su prihvatili njegov izbor kada je rekao: „Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?“ (Lk 2,49). Naravno, ni mi ne želimo nikoga ogorčiti, nego i slušati i ljubiti onom ljubavlju kojom nas Bog ljubi, onom poslušnošću kojom se Krist podlagao volji svoga nebeskog Oca.

Obitelj - pravo ognjište Božića

Biti dio obitelji, biti dio zajednice koja nam je dana od Boga. Zamišljam koliko je velikodušan moj nebeski otac morao biti kada nam je udijelio obitelj. Ljude koji će uvijek biti tu - i kada nam ne ide, i kada smo tužni, i kada se osjećamo sami i jadni, ali isto tako i kada smo sretni. Znamo da je sreća potpuna samo uz ljude koje se iskreno raduju s nama. Majka? Evo ti nebeska majka Marija, njoj se utječi. Otac? Evo ti moj otac koji ti ne želi ništa manje od onoga što je najbolje za tebe. Dijete moje, darujem ti još jedno veliko blago o kojem želim da se brineš. Darujem ti majku, ženu koja će te nositi devet mjeseci u utrobi, teškim mukama te donijeti na svijet i cijeli život otkidati od sebe da bi ti imao sve. Darujem ti i oca, on će zaštiti tebe i mamu, brinuti se da vam štogod ne nedostaje i pokazati će ti pravi put. Osjećat ćeš se ponekad usamljeno, neshvaćeno… i zato ti darujem bracu i seku, oni će biti tvoji najbolji prijatelji. U dobru i zlu. Uvijek budi tu za njih, oni su najveće blago koje ti darujem. A zašto mi to sve govoriš, Isuse? Govorim ti to zato što je i meni doći na svijet. Svi su veseli, sve je sjajno i okićeno, ali komu se oni to vesele? Sve manje čujem svoje ime. Znaju li oni da je to moj rođendan, moj skromni rođendan u jaslicama. Shvaćaš li to? Želiš li da se rodim i u tvome srcu, u tvojoj obitelji? Ne tražim puno. Samo da čuvaš blago koje ti je povjereno, a mene, mene imaš kao brata, kao prijatelja. Ne moraš mi kupovati poklone, ni pripremati bogati blagdanski stol. Samo te molim da čuvaš blago koje sam ti povjerio, svoju obitelj. Dopusti i našoj zajedničkoj majci i našem dobrostivom Ocu da prisustvuju proslavi mojeg rođendana. Upali svijeću i moli, molite jedni za druge, molite za one koji su ostali bez svoje obitelji. Upali drugu, treću, četvrtu svijeću i obećajem ti da će mi to biti najbolji rođendan do sad.

Autor: Mladi Župe sv. Petra apostola, Zaprešić

Objavljeno: 22. 12. 2014. u kategoriji Pobožnosti