Svetkovina rođenja Gospodnjega - Božić

3...2...1...Ništa!

Mnogo očekivanja, velike pripreme, zornice, božićne ispovijedi, paljenej advenskog vijenca, ukrašavanje božićnog drvca i na kraju dolazi Božić i mnogima od nas razočaranje. Nije pao snijeg. Morao sam raditi, nisam doživo Božić kao u djetinjstvu. Mnogi su razočarani. Božić kratko traje i mnogi ne pronalaze istinski smisao slavljenja Božića.

Božićno drvce

Smisao možemo pokušati pronaći upravo promišljajući nad božićnim drvcem. Drvce koje svatko od nas ima u kući. Drvce koje smo pomno ukrašavali lampicama i kuglicama. Podno božićnog drvca smo položili sjeme smisla Božića. Položili smo jaslice. Josipa, Mariju i malog Isusa.

Slavimo utjelovljenje vječne Riječi, Logosa

Čovjeku je Bog divno sazdao njegovo dostojanstvo, molili smo u zbornoj molitvi. Smjestio ga je u svoj vrt unutar kojeg je postavio drvo života, no čovjek se svojim grijehom i padom okrenuo od Boga i zatvorio si je put prema drvu života.
Danas na Božić slavimo utjelovljenje vječne Riječi, Logosa, smisla našeg postojanja.

Slavimo obnavljanje čovjekovog dostojanstva upravo rođenjem Isusa, Sina Božjega, koji je svojim rođenjem nama otvorio put prema drvu života. Drvu koje prekrasno simbolizira Božje milosrđe i ljubav prema nama. I kada ukrašavamo božićno drvce koje prekrasno miriše u našem domu i svijetli u tami naše svakodnevnice pokušajmo čitati simboliku drva života koje stoji u rajskom vrtu i rađa plodom koji nas hrani za život vječni i spsenje.

Put prema drvu života otvorio nam je Sin Božji Isus Krist koji leži podno božićne jelke pod budnim okom majke Marije i oca Josipa. Isus koji je svjetlo koje prosvjetljuje svakog čovjeka. Isus je svjetlo koje svjetli u tami i tama ga ne obuze.

Danas je dijete Isus rođeno za tebe

Draga braćo i sestre Isusovim utjelovljenjem i rođenjem obnovljeno je naše ljudsko dostojansvto. Danas na Božić dok ćemo sjediti pokraj našeg kućnog simbola drva života zagledajmo se u malog Isusa. Zagledajmo se u Boga koji je iz svoje ljubavi došao među nas i dao nam puninu našega života. I promišljajući o ljepoti Božje blizine zahvaljujmo Bogu što nam obnavlja naše dostojanstvo, što nam daruje mnoge milosti u životu. Iako danas nije pao snijeg, iako danas nemam osjećaj onog Božića kao u djetinjstvu ja znam da danas slavim rođenje Isusa koji je svojim rođenjem otvorio put prema nebu. Isus je obnovio moju ljudskost i moje biće. Ti si Božje stvorenje, Božje dijete i danas je dijete Isus rođeno za tebe kako bi Ti shvatio da je Bog trajno uz tebe i koliko god Ti bilo teško znaj da je Bog uz tebe i da te ljubi.

Stoga vam svima želim sretan Božić, jer danas se rodio Isus, Sin Božji. Danas je sretan Božić jer je otvoren put prema drvu života po kojem ćemo svi ići u nebesku slavu k Milosrdnom Ocu. Vama i vašim bližnjima želim sretno i blagoslovljeno rođenje Isusa našeg Spasitelja.

Autor: Marinko Golek, đakon

Objavljeno: 25. 12. 2015. u kategoriji Duhovne misli