Izbori

Uskoro će se održati dugo očekivani izbori za zastupnike u Hrvatski sabor. Jasno je da vjernici, kao i svi drugi građani, ne smiju biti ravnodušni prema dužnosti izlaska na izbore. Treba izaći na izbore i služiti se slobodnim pravom glasa radi promicanja zajedničkog dobra.

No, još više od samog izlaska na izbore, vjernici su pozvani na duhovni način doprinositi boljitku društva u kojem žive. Sv. Pavao je to lijepo izrazio u pismu mladom Timoteju koji je tek započeo službu pastira u kršćanskoj zajednici. „Ljubljeni, preporučujem prije svega da se obavljaju prošnje, molitve, molbenice i zahvalnice za sve ljude, za kraljeve i sve koji su na vlasti, da provodimo miran i spokojan život u svoj bogoljubnosti i ozbiljnosti.“ 

Pavao želi mladom starješini Timoteju pomoći u formiranju kršćanske zajednice koju vodi. Ponajprije je važno da zajednica moli za sve ljude, bez razlike jesu li oni kršćani ili nisu. Na taj način kršćanska zajednica neće upasti u kušnju da svoje molitve ograniči samo na vlastite uske interese i zatvori se u egoistični krug bavljenja sama sa sobom. Što su šire teme molitve i zajednica će rasti u svojoj širini i otvorenosti prema drugima.

Molitva ima snagu promjene

Nadalje je izuzetno važno da kršćanska zajednica moli za ljude koji su na vlasti. Pavao naglašava ovu molitvu iz razloga što su neki kršćani bili skloni izostaviti nosioce vlasti iz svojih molitava, osobito u onim okolnostima kada oni nisu bili naklonjeni kršćanima ili su ih čak progonili. Ovaj kršćanski stav zagovorne molitve prema državi za Pavla je krajnje važan. Bez obzira na to jesu li državne vlasti zloupotrebljavale svoj položaj ili ne, one trebaju biti predmet molitve. Na taj način građani-kršćani mogu utjecati na razvoj državne politike jer molitva ima snagu promjene. Očigledno se u Pavlovo vrijeme, jednako kao i danas, zaboravljalo koliko je molitva najveća kršćanska snaga kojom je prije svega moguće mijenjati sebe osobno, a onda utjecati na društvo u kojem živimo. 

Na dan parlamentarnih izbora apostol Pavao poziva i nas kršćane u dragoj nam domovini Hrvatskoj da molimo za ljude na vlasti i za one koji će preuzeti odgovornu dužnost upravljanja Hrvatskom državom. Shvatimo ovaj poziv ozbiljno i osobno jer možda baš o našoj molitvi i predanju ovisi hoćemo li provoditi miran i spokojan život. Molitva je nešto najmanje što možemo danas učiniti, ali ne zaboravimo da su velike prilike često prerušene u male zadaće.

Autor: vlč. Domagoj Matošević

Objavljeno: 05. 11. 2015. u kategoriji Duhovne misli