Ljubav do kraja

Jednom davno u jednom dalekom gradu živjela su tri prijatelja. Za potrebe priče dat ćemo im i imena: Ivan, Petar i Prijatelj. Treći namjerno nema ime, nego je Prijatelj. Njihov odnos bio je jako čist i bez imalo sebičnosti ili odnosa iz koristi. Ljubav među njima bila je neupitna. Ipak, postojale su određene razlike u međuodnosima. Baš kao što to inače biva s ljudima. Nikada nećemo graditi dva ista odnosa jer nam ne trebaju. Čovjek traži ono što je različito da bi se mogao ostvariti u toj razlici s drugim.

Odnos između Ivana i Petra bio je kao odnos dvojice braće. Bili su uvijek tu jedan za drugoga. Poznavali su se dugo i jako dobro. Često su razgovarali i dijelili su sve što su imali za podijeliti. Nije bilo tajni među njima. Ako je ponekad i bilo neke prepirke, ljubav bi popustila kočnice i omogućila im da idu dalje u izgradnji međusobnog odnosa. Sada se ne želim baviti time. Postoji jedan detalj: jednom je Ivan nešto kod Petra primijetio, a da nije bilo dobro i rekao mu to. Ovaj je odlučio zbog prijateljstva s Ivanom to promijeniti. Pokušati barem, pa koliko uspije. Navodno je Ivan toga vrijedan. Petar se potrudio i nakon određenog vremena to je promijenio. Naravno da je Ivan bio radostan što se to dogodilo. Smatrao je to, donekle, i svojim uspjehom. Njihov odnos nakon toga nije se bitno promijenio. Nastavili su biti najbolji prijatelji.

Drugi, odnosno treći, odnos koji me zanima je sljedeći: Ivan – Prijatelj, Petar – Prijatelj. Neću ih posebno razdvajati. Opet s razlogom. Prijatelj je i Ivana i Petra ljubio koliko je god mogao. Svim umom, svim srcem, svom dušom i svom snagom svojom. I Petar i Ivan su ljubili Prijatelja, ali ne toliko. Nekako su Njega držali po strani i koncentrirali se na odnos između njih samih. Obratili bi se za pomoć Prijatelju onda kada bi im to zatrebalo, ali ih većinom nije bilo u blizini. Prijatelj je uvijek bio tu. Ne sjećam se da priča spominje ijedan detalj kako Prijatelj nije bio tu za njih dvojicu. Čak znam i da im nije zamjerio nikada to što ih nije bilo često u blizini. Toliko bi im se obradovao kada dođu da bi ta radost potrajala sve do sljedećeg susreta. Valja dodati da je upravo Prijatelj taj koji je upoznao Petra i Ivana i povezao ih. On im je zajednička točka. I Ivan i Petar su toga bili svjesni. Bili su zahvalni Prijatelju, ali ipak, ostaje ona činjenica da su nakon toga zanemarili Prijatelja. Ne do kraja. I dalje su imali potrebu družiti se s Njim.

Kako bi bar malo privukao njihovu pažnju, Prijatelj je učinio nešto na što je rijetko tko spreman. Jednoga dana pojavio se Neprijatelj koji je pokušao Ivana i Petra uzeti na svoju stranu. Prijatelj to nije dopustio jer ih je ljubio. Dogovoreno je da će Ivan i Petar biti na miru ako Prijatelj odluči umrijeti za njih. Naravno da je Ovaj to isto i učinio. Bez razmišljanja. Toliko ih je ljubio da je bio spreman umrijeti za njih. Bez obzira na to što Ga oni nisu previše doživljavali. Isti taj Prijatelj je i uskrsnuo. Odnos Ivana i Petra prema Njemu je ostao isti bez obzira na toliko svjedočanstvo ljubavi. Prijatelj je nakon toga učinio još nešto. Odlučio se skriti u jednom i u drugom. Na takav način je trajno povezan i s jednim i s drugim. Čak i onda kada oni toga nisu svjesni. 

Sada već pogađaš da je  Prijatelj zapravo Isus iz Nazareta, a Petar i Ivan smo ja i ti. Siguran sam da možeš posvjedočiti za mali milijun situacija kada si bio spreman promijeniti se zbog drugoga, bez obzira što zauzvrat vjerojatno nećeš dobiti ništa. No, što je s našim odnosom s Gospodinom? Zar smo stvarno takvi da nismo spremni promijeniti se zbog Njega, nego ustrajemo u istim padovima? Pa i On je bio Čovjek koji je učinio za nas više nego što će ikada itko drugi učiniti. Kada bi nam On barem malo više značio. Sve je to stvar osobnih odluka. Njegova je uvijek ista. Ljubav do kraja. Njegova nas ljubav može promijeniti ako to želimo, ali nikada na silu. Ako smo ga spremni prihvatiti za pravog prijatelja – već će sve biti riješeno. On nikada ne ostavlja i uvijek daje snagu za novi korak u novom životu. Onom promijenjenom. 

Ljubi svoga prijatelja! U njemu se krije Prijatelj! Ali, ljubi i Prijatelja, On ti je dao prijatelja da ti pokaže koliko te ljubi. Ne zaboravi tu i tamo otići s Prijateljem u šetnju ili na kavu. Obojici će to dobro doći. Samo Ga nemoj zaboraviti :)

Autor: fra Nikola Jurišić

Objavljeno: 17. 12. 2015. u kategoriji Duhovne misli